Anayasa Mahkemesi, tutuklu eski Yargıtay üyesi Hüsamettin Uğur’un, kızlarına gönderdiği mektuplara cezaevi idaresince el konulması nedeniyle yaptığı başvuruda ‘haberleşme hürriyetinin ihlali’ kararı vererek tazminata hükmetti.
Anayasa Mahkemesi (AYM), Temmuz 2016’dan beri tutuklu olan eski yargıtay üyesi Hüsamettin Uğur’un başvurusunda hak ihlali ve tazminat kararı verdi. Uğur, kızlarına yazdığı mektuplara cezaevi idaresince el konulması üzerine dava açmış, konuyu AYM’ye taşımıştı.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararı ile Uğur’un Kırıkkale Keskin Cezaevi’nden gönderdiği mektuplarına el konulmasının “haberleşme hürriyetinin ihlali” olarak değerlendirildi.
Oy birliğiyle alınan kararda “Anayasa’nın 22. maddesinde güvence altına alınan haberleşme hürriyetinin başvurucunun kızlarına göndermek istediği mektup yönünden ihlal edildiği” vurgulandı.
Yüksek Mahkeme, kararın bir örneğinin haberleşme hürriyetinin ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılma yapılmasını kararlaştırdı.
AYM kararında, Hüsamettin Uğur’a 4 bin lira tazminat ödenmesine de karar verildi. AYM, kararında Hüsamettin Uğur’un adli yardım talebinin de kabul edilmesine hükmetti.
Eski Yargıtay üyesi Hüsamettin Uğur, 20 Temmuz 2016’da tutuklanmıştı. Uğur, bulunduğu cezaevlerinde işkenceye varan pek çok uygulamaya maruz kalmasıyla gündeme gelmişti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***