Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Pazartesi günü açıklayacağı, Kasım ayı enflasyonu öncesi ülkenin en büyük kenti İstanbul’da, yıllık enflasyon yüzde 73,89 oldu.
TÜİK’in enflasyon verisi için öncü gösterge kabul edilen İstanbul Ticaret Odası’nın İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi, geçtiğimiz ay yüzde 3,79 artış gösterdi.
2022 yılının Ekim ayında 108,77’ye çıktıktan sonra bu yılın haziran ayında yüzde 55,19’a kadar gerileyen İstanbul enflasyonu, yılın bitiminden bir ay önce yüzde 73’ü aşmış oldu.
Geçtiğimiz yılın aralık ayında, yüzde 2,94 olan İstanbul enflasyonu, gelecek ay yüzde 4 olarak ölçülürse yüzde 75 barajını yeniden aşmış olacak.
Yıllık en yüksek artış yüzde 124,2 ile erkek giyiminde görüldü, aylık en yüksek artış ise yüzde 36,44’le palto fiyatlarında oldu
Yıllık bazda en yüksek enflasyon, yüzde 124,2’le erkek giyiminde görülürken yüzde 116,71 çocuk giyiminde, yüzde 116,71 dışarıda yenen yemekte artış oldu.
Kasım ayında, en yüksek artış, yüzde 36,44’le paltoda görülürken onu yüzde 31,43’le yaş üzüm, yüzde 20,48’le çikolata, yüzde 20,08’le pardesü, ve yüzde 17,98’le maç giriş ücreti izledi.
Aylık bazda en büyük fiyat düşüşleri sebze ve meyve alt grubunda görüldü. En sert fiyat düşüşü gösteren ürün 15,18’le pırasa olurken, onu yüzde 13,67’le maydanoz, yüzde 12,56’yla kıvırcık salata ve yüzde 11,96’yla limon takip etti.
Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 65
Merkez Bankası geçtiğimiz ay, yıl sonu enflasyon beklentisini revize ederek yüzde 58’den yüzde 65’e çıkardı.
Piyasada, TÜİK’in geçtiğimiz ay yüzde 61,36 olarak ölçtüğü enflasyonun, yüzde 62’nin üzerine çıkacağı beklentisi hakim.
Geçtiğimiz yılın aralık ayında yüzde 1,18 ölçülen aylık enflasyonun baz etkisiyle Merkez Bankası’nın beklentileri ile uyumlu bir şekilde yüzde 65’e varması sürpriz olmayacak.
Erdoğan: “Enflasyon sorununu da tarihe karıştıracağız”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Birleşik Arap Emirlikleri’nden dönüşünde yaptığı açıklamada enflasyonla ilgili mesajlar verdi.
Erdoğan, “Biz vatandaşımızı bugüne kadar enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyiz.Ekonomi yönetimimiz bir yandan da enflasyonu dizginleyici adımlar attı, bunlar da sürüyor. İşaretler olumlu, yakında enflasyonun kalıcı bir şekilde dizginleneceğini göreceğiz. Enflasyon sorununu da tarihe karıştıracağız” dedi.
Yıllık asgari ücretle 2005’te 31 Cumhuriyet altını alınıyordu bugün 12 tane alınamıyor
Erdoğan her ne kadar “vatandaşımızı enflasyona ezdirmedik” dese de Türkiye’nin üçüncü büyük işçi konfederasyonu DİSK’in yaptığı araştırmaya göre, 2013 yılında Türkiye’den düşük asgari ücrete sahip 14 Avrupa ülkesi varken bu sayı 10 yıl sonra 4’e (Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Bulgaristan) geriledi.
Aynı araştırma, çalışanların yüzde 50’sinin aldığı asgari ücretin, altın karşısında “dramatik ölçüde” değer kaybettiğini de ortaya koyuyor.
Araştırmaya göre, “Merkez Bankası’nın yıllık ortalama Cumhuriyet altını fiyatlarına göre 2003 yılında asgari ücretin yıllık tutarı ile 25 altın, 2005’te 31 altın alınabilmekteydi; 2023 yılı ortalama Cumhuriyet altını fiyatlarıyla 11,8, günlük kurlarla ise sadece 9,5 Cumhuriyet altını alabilmektedir” tespiti yapıldı.
Prof. Çelik: “Yüksek enflasyon döneminde yılda tek zam dayatması alım gücünü düşürür, ücretler erir”
Enflasyonun, Merkez Bankası ve hükümetin beklentileri doğrultusunda 2024’ün ilk yarısının sonuna kadar artış göstereceğini belirten çalışma ekonomisi uzmanı Aziz Çelik, yüksek enflasyonun alım gücünü azaltmasına rağmen asgari ücret artışlarının yeniden yılda bir sefere indirilmesine tepkili.
Profesör Aziz Çelik, “Yüksek enflasyon döneminde yılda tek zam dayatması alım gücünü düşürür, ücretler erir. Asgari ücret de emekli aylıkları ve memur maaşları gibi yılda en az iki kez artmalıdır. Yüksek enflasyon döneminde iki kez bile yeterli olmayacaktır” dedi.