AMED – KESK öncülüğünde Amed’te gerçekleştirilen mitinge katılan emekçiler, “Bütçenin gerçek sahiplerine ayrılmasını istiyoruz. Demokratik bir bütçe istiyoruz” dedi.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve bağlı sendikalar, dün Amed ve İstanbul’da, “Emekten yana demokratik halk bütçesi istiyoruz” şiarıyla miting gerçekleştirdi. Amed merkezde yapılan mitinge, Kurdistan’ın 11 kentinden yüzlerce emekçi katılarak, AKP’nin politikalarına itirazlarını yükseltti.
İstasyon Meydanı’ndaki mitinge katılan emekçiler, 2024 bütçesine dair düşüncelerini paylaşarak, demokratik halk bütçesi talebinde bulundu.
‘ZORBALIĞA KARŞI MÜCADELE’
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Mêrdin Şubesi üyesi Kadir Demir, Türkiye’deki tüm halkın “zorbalık” altında olduğunu belirterek, bu zorbalığın kırılması gerektiğini söyledi. Demir, halkın tamamının mücadele içerisinde yer alması gerektiğini dile getirdi.
‘SARAYA DEĞİL, HALKA BÜTÇE’
Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) Amed Şubesi Eşbaşkanı Çağla Sanay, mitingin amacına değinerek, “Saraya, savaşa değil halka, emekçiye, asgari ücretliye bütçe istiyoruz” dedi. Kadın çalışma yaşamında maruz kaldığı baskı ve mobinge değinen Sanay, amaçlarının bu baskı ve mobingi en aza indirmek olduğunu söyledi. Sanay, engelliler ve asgari ücretliler içinde ekstra bütçe istediklerini dile getirdi.
TOPLUMSAL CİNSİYET BÜTÇESİ
Savaşsız bir yaşam talebiyle mitinge katıldıklarını belirten Eğitim Sen Amed Şubesi’nden Gülser Sargut, 2024 yılı bütçesinin savaş bütçesi olduğuna işaret etti. “Halk bütçesi” istediklerini vurgulayan Sargut, “Emekçiler için bütçe istiyoruz. Özgür ve barışçıl bir yaşam bütçesi istiyoruz. Toplumsal cinsiyet bütçesi için de alandayız. Kadın mücadelesinden korkuyorlar. Toplumsal cinsiyet bütçesi için kadınlar her zaman alanlarda olacak” ifadelerini kullandı.
‘BÜTÇE REVİZE EDİLSİN’
Eğitim Sen Riha Şubesi üyesi Mahmut Binici, bütçe taleplerini vurgulayarak, şunları söyledi: “Halk için, emekçi için bütçe diyoruz. Ama maalesef ki AKP hükümetinin başa geldiği günden bu yana oluşturulan bütçeler ranta, kişisel hırslara, 5’li çeteye ve savaşa ayrıldı. AKP, tecrit politikasıyla toplumu esir alarak istediğini yapıyor. Bu iktidar Anayasa’yı da rafa kaldırır bir tarzda bütçe oluşturmaktadır. Bütçe önce sarayda yapılıyor, daha sonra noter olarak görülen Meclis’e gönderiliyor. Bütçenin üretenden yana bir bütçe olabilmesi için tercihinizi halktan yana kullanmanız lazım. Bizde bugün tepkimizi ortaya koymak için alanlardayız. Amacımız bu bütçenin yanlış olduğunu ortaya koymak ve mümkünse yeniden revize edilerek tekrar Meclis’e gelmesini sağlamaktır. Bu doğrultuda mücadelemizi sürdüreceğiz.”
Yoksulluk sınırının 46 bin TL’yi bulduğuna dikkat çeken Binici, emekçilere bu rakamın üzerinde maaş verilmesi gerektiğini belirtti. Yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşamak istemediklerini söyleyen Binici, emekçilerin henüz ceplerine girmeyen maaş üzerinden vergilendirildiklerini dile getirdi. Binici, “En çok vergiyi veren biz ama en az faydalanan biz. Buradaki tersliğe itirazımız var” dedi.
KATILIMCI BÜTÇE
2024 yılı bütçenin toplumsal ihtiyaçların dikkate alınarak dizayn edilmesi gerektiğini vurgulayan Eğitim Sen Amed 2 No’lu Şubesi Eşbaşkanı Dugu Özbal, “Toplumda kadın, ekoloji ve demokrasi sorunu var. Halkın ve sivil toplum örgütlerinin iradesinin tanınmadığını görüyoruz. Dolayısıyla ancak demokratik bir bütçeyle bu anti-demokratik uygulamalar çözülebilir. 2024 bütçesini incelediğimizde çoğunluğun sermayeye, güvenliğe ve savunmaya, hiç kullanmadığımız köprülere, havalimanlarına gittiğini görüyoruz. Yurttaşların dahil olduğu, vergilerin nereye kullanılması gerektiğine karar veren bir katılım bütçesi tartışmalarını yapmak zorundayız” ifadelerini kullandı.
Bütçede her 100 TL’den 53 kuruşun kadınları güçlendirmeye ayrıldığını aktaran Özbal, “Kadın cinayetlerinin bu kadar arttığı bir dönemde bu bütçe kadını güçlendirmekten çok uzak” dedi. Özbal, kadını güçlendiren, sorunlarını çözen bir bütçe talebinde bulundu.
‘VERGİ ADALETSİZLİĞİ KALDIRILSIN’
2024 yılı bütçesinin emekten, halktan, kadınlardan ve gençlerden yana bir bütçe olmadığını dile getiren Eğitim Sen Amed Şubesi üyesi Emine Akşahin, “Halktan yana, barış bütçesi” için bir araya geldiklerini söyledi. Akşahin, devamında “İhraç edilen arkadaşlarımızın hakları için buradayız. Kadınlar, gençler için bir aradayız. Vergide büyük bir adaletsizlik var. Şu anda Türkiye’deki vergi adaletsizliğinin yükünü emekçiler çekiyor. Bu adaletsizliğin bir an önce kaldırılmasını ve bütçenin tüm tün emekçilerin, asgari ücretlilerin göz önünde bulundurularak, oluşturulmasını istiyoruz. Bunun için mücadelemiz devam edecek” diye belirtti.
‘DEMOKRATİK BÜTÇE İSTİYORUZ’
TÜM BEL-SEN Sêrt Şubesi Eşbaşkanı Sedat Demirtaş ise, emekten yana bütçe talepleri olduğunu vurgulayarak, “Bütçenin gerçek sahiplerine ayrılmasını istiyoruz. Bütçenin ranta, savaşa, kayyımlara, kullanılmayan köprülere değil, halka ayrılmasını istiyoruz. Halktan yana demokratik bütçe istiyoruz” dedi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***