İSTANBUL – Kürt kültürü ve müziğinin akademik olarak gelişmesi için Egîdê Cimo Müzik Okulu’nu açtıklarını belirten eğitmenlerden Kemal Yıldırım, “İstanbul’da kültürünü seven ve dilini öğrenmek isteyen herkesi bekliyoruz” dedi.
Erivan Radyosu’nun önemli isimlerinden olan ve Mîrê Bilûrê (Kavalın Miri) olarak bilinen Kürt müzisyen Egîdê Cimo’nun anısına İstanbul’da Egîdê Cimo Müzik Okulu açıldı. 28 Kasım’da Kadıköy Kozyatağı Kültür Merkezi’nde açılışı gerçekleştirilen okulda, müzik başta olmak üzere sanatın birçok dalında eğitim verilecek. Başlanan kayıtlar ise devam ediyor.
Teorik müzik eğitiminin yanı sıra solfejin ve piyano gibi çeşitli enstrüman ile ses ve ritim eğitiminin de verileceği okula kayıt yaptıranlar iki yıl eğitim görecek. 7-12 yaş aralığı ile 15-25 yaş aralığındakiler kayıt yaptırabilecek. Eğitim dili Kürtçe olan okula, Kurmancî, Dimilkî ve Soranî lehçelerini bilenler kayıt yaptırabilecek.
Okulun eğitmenlerinden Kemal Yıldırım ile okula dair konuştuk.
AKADEMİK EĞİTİM OLACAK
Egîdê Cimo Müzik Okulu’nun uzun süredir gündemlerinde olduğunu belirten Yıldırım, “Okulu, İstanbul’da yaşayan yaklaşık 5 milyon Kürdün, kültür ve diline ulaşabilmeleri, aynı zamanda hem evrensel hem de Kürt müziğine dair akademik ve bilimsel eğitim alabilecekleri bir yer olarak tasarladık. İstanbul’da Mezopotamya Kültür Merkezi’nin (MKM) yaklaşık 35 yıldır büyük fedakarlık ve bedellerle açığa çıkardığı kültür-sanat geleneğini örnek alarak, Kürt müziğinin yeni bir tarzda akademik ve bilimsel olarak geliştirilmesini hedefliyoruz” dedi.
Okulun çoğunlukla müzik alanında çalışma yürüteceğini vurgulayan Yıldırım, “Öğrenciler müziğin her alanında güçlü bir eğitim alacak. Ayrıca müzik aletlerini de burada öğrenecekler. Yanı sıra Kürt müziğinin tarihine ilişkin eğitimler verilecek. Örneğin; dengbêjlik nedir ve önemi gibi eğitimler olacak. Yine dile ilişkin eğitimler olacak” diye belirtti. Kürt müziği ve kültürünün akademik olarak gelişmesi gerektiğinin altını çizen Yıldırım, “Elbette bu anlamda Kurdistan ve Türkiye’de birçok çalışma yapılıyor. Başarılı da olundu. İstanbul’da da akademik alanını oluşturmaya çalışıyoruz. Bu sayede Kürt gençleri ya da Kürt müziğinin gelişmesini isteyen arkadaşlar bize başvuru yapabilir” ifadelerini kullandı.
NEDEN EGÎDÊ CIMO İSMİ?
Okulun isminin neden Egîdê Cimo olarak tercih edildiğine de değinen Yıldırım, Egîdê Cimo’nun Kürt kültürü ve müziğindeki önemine dikkat çekerek, ekledi: “Egîdê Cimo’nun Kürt kültürü ve müziğine olan katkılarını söylemek gerekir. O’nu izleyerek, emeklerinin üstüne katarak, çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Ayrıca O’nun da bir isteği vardı. Birçok kez ‘Acaba Kürt halkı benim adıma bir şeyler yapar mı?’ diyordu. Bizde adına bir müzik okulu açmak istedik. İstanbul’da yaşayan halkımıza seslenmek istiyorum; kültürünü seven ve dilini öğrenmek isteyen herkesi bekliyoruz.”
MA / Ömer İbrahimoğlu
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***