BM yetkilileri 1,9 milyon insanın (Gazze nüfusunun yüzde 85’i) yerinden edildiğini belirtiyor ve bu insanların yoğunlaştığı güney bölgelerindeki koşulları “cehennem” olarak tanımlıyor.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, İsrail ile Hamas arasında iki ayı aşkın süredir devam eden çatışmaları sonlandırmak için gün içerisinde “acil insani ateşkes” oylaması yapmaya hazırlanıyor.
Sahada faaliyet gösteren yardım kuruluşları ise kuşatma altındaki Gazze’de Filistinliler arasında açlık durumunun her geçen saat daha da kötüleştiği uyarısında bulunuyor.
Kent sakinleri, yoğun bombardıman altındaki şehirde sığınak ya da yiyecek bulmanın imkansız olduğunu belirtiyor.
BM Dünya Gıda Programı nüfusun yarısının açlık sorunu yaşadığını açıkladı.
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’ndan (UNRWA) yapılan açıklamada da, “Açlık hiç kimsenin peşini bırakmıyor” denildi.
Kuruluş Gazze’deki durumu, “Krizden felakete dönüştü” sözleriyle tanımlayarak, “Gazze’de çok sayıda insan en az iki, üç gündür yemek yiyemedi” ifadesine yer verdi.
Gazzeliler, İsrail talimatları doğrultusunda defalarca bulundukları yerden ayrılmak zorunda kalan sivillerin bombardımanların yanı sıra açlık ve soğuk nedeniyle öldüğünü dile getiriyor.
Keza vatandaşlar, yardım kamyonlarının yağmalandığını ve fiyatların çok yüksek olduğunu aktarıyor.
İsrail ise sivillere yerlerinden ayrılmaları yönünde verdiği talimatların, “Hamas üyelerinin kökünü kazımaya çalışırken sivilleri korumak amaçlı alınan önlemler” olduğu iddiasında bulunuyor.
BM Genel Kurulu’ndaki oylama
193 üyeli BM Genel Kurul, gün içerisinde, geçen hafta 15 üyeli Güvenlik Konseyi’nde ABD tarafından engellenen karar tasarısının dilini yansıtan yeni bir karar tasarısını oylayacak.
Uzmanlar, kararın ezici çoğunlukla kabul edilmesini bekliyor.
Genel Kurul’un kararları bağlayıcı olmamakla birlikte siyasi ağırlık taşıyor ve bir anlamda küresel görüşleri yansıtıyor.
Bazı diplomatlar ve gözlemciler oylamanın, ekim ayında yapılan “acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes” çağrısından daha fazla destek göreceği yönünde görüş beyan ediyor.
Biden: İsrail’e desteğim sarsılmaz
Oylama, 12 Güvenlik Konseyi temsilcisinin sınırlı insani yardım ve yakıtın girebildiği tek yer olan Gazze ile Refah sınır kapısının Mısır tarafını ziyaret etmesinden bir gün sonra yapılacak.
Amerika Birleşik Devletleri bu geziye temsilci göndermedi.
Uluslararası kamuoyunun İsrail’e desteği nedeniyle yoğun eleştirilerin hedefinde olan ABD Başkanı Joe Biden ise, pazartesi günü Beyaz Saray’da Yahudi bayramı Hannuka için düzenlenen törende İsrail’e olan bağlılığının “sarsılmaz” olduğunu söyledi.
“İsrail var olmasaydı, dünyada güvende olan bir Yahudi olmazdı” diyen Biden ayrıca İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun “zor durumda” olduğunu dile getirdi.
Washington, ateşkes çağrısında bulunan BM Güvenlik Konseyi kararını veto etti.
8 Aralık’ta yapılan oylamadan bu yana İsrail’in Gazze saldırılarında yüzlerce sivil daha öldürüldü.
ABD’nin İsrail’e sağladığı silahlar
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, basına verdiği demeçte İsrail’in, ABD’nin silahlarını alan her ülkenin savaş kanunlarına uyması gerektiği yönündeki politikasının bir istisnası olmadığını ifade etti.
İsrail saldırılarının şiddetini arttırdıkça, ABD’li yetkililer İsrail’e yapılan askeri yardımlara şart koymayı ya da bir kısmını kesmeyi düşünmediklerini söylüyor.
Ancak İsrail’in ABD’den aldığı silahları nasıl ve nerede kullandığı daha fazla inceleme altına alınmış durumda.
Miller, ABD’nin İsrail’in Gazze’de gözaltına adığı Filistinli sivilleri soyarak iç çamaşırlarıyla gösteren ve sosyal medyada dolaşan görüntüleri “son derece rahatsız edici” bulduklarını, İsrail’den bu görüntülerle ilgili koşullara açıklık getirmesini istediklerini kaydetti.
Diğer yandan Beyaz Saray, İsrail’in ABD’nin tedarik ettiği beyaz fosfor mühimmatını kullandığına dair haberlerden “endişe duyduğu” ve daha fazla bilgi istediğini belirtti.
Savaş alanlarında duman perdesi yapmak için kullanılan beaz fosfor, sivillerin bedenileri üzerinde ciddi yanıklara neden oluyor.
İsrail, İnsan Hakları İzleme Örgütü başta olmak üzere uluslararası insan hakları örgütlerinin Gazze ve Lübnan’da beyaz fosfor mühimmatı kullandığı yönündeki iddiasının “kesin olarak yanlış” olduğu savunmasında bulunuyor.
İsrail’den yeni yardım tarama sistemi
BM yetkilileri 1,9 milyon insanın (Gazze nüfusunun yüzde 85’i) yerinden edildiğini belirtiyor ve bu insanların yoğunlaştığı güney bölgelerindeki koşulları “cehennem” olarak tanımlıyor.
İsrail, Gazze’ye gelen yardım miktarını ‘arttırmak’ için pazartesi günü Kerem Şalom sınır kapısını kendisi açmasa da sınırda sevkiyat taraması yapacağını belirtti.
Savaştan önce kamyonların çoğu Gazze’ye bu kapıdan giriyordu.
Mısırlı iki güvenlik kaynağı İsrail, Mısır ve ABD arasında varılan yeni bir anlaşma uyarınca (İsrail tarafından yapılacak) denetimlerin salı günü başlayacağını aktardı.
İsrail, 1 Aralık’ta bir hafta süren ateşkesin çökmesinin ardından Gazze’nin güneyinde kara harekâtına başladı. O tarihten bu yana doğudan Han Yunus semtini hedef alıyor.
Gazze Sağlık Bakanlığına göre İsrail’in saldırılarında şu ana kadar çoğu çocuk ve kadın 18 bin 205 kişi öldürüldü, 50 bin civarında kişi de yaralandı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***