ÊLIH – Uyarıları dikkate almayan kayyımın sel felaketine neden olduğunu belirten Êlih Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Demir, ihmaller zincirinin ölümlere yol açtığını söyledi.
İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerlerine kayyım atanan Êlih Belediyesi Eşbaşkanları Songül Korkmaz ile Mehmet Demir, kentte 19 Kasım’da meydana gelen ve aynı aileden 3’ü çocuk 4 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketine ilişkin basın toplantısı yaptı. Hasankeyf Otel’de düzenlenen toplantıya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il yöneticileri katıldı.
Toplantıda konuşan Eşbaşkan Mehmet Demir, selin meydana geldiği ilk andan bu yana sahada olduklarını belirterek, acılar ve mağduriyetler nedeniyle açıklamayı gecikmeli yaptıklarını söyledi.
İHMALLER ZİNCİRİ SIRALANDI
Sel öncesi uyarıların yapıldığını ancak gerekli tedbirlerin alınmadığını dile getiren Demir, alınmayan önlemleri şöyle sıraladı: “Dere boyunda yapılan menfezin girişi temizlenmedi. Menfezin girişine konulan demir parmaklıklar alınmadı. Bizden önceki kayyım döneminde yeterli teknik analiz (Hidrolik Analizi) ve proje yapılmadan dere ıslahı yapıldı. Uygun hidrolik kesite göre dere ıslah çalışmaları yapmalıydı. Yerden bir metre yükseklikte üstü kapalı tünel tarzı yanlış olarak yapılan ve bizden sonraki kayyumun menfezi örtecek kadar alanı toprakla doldurması nedeniyle park alanı, her iki tarafındaki konutlardan ve bahçelerden yükseltildi. Böylelikle menfezin girişine çöken sel birikintileri temizlenmediğinden su menfeze girmeden dere boyu boyunca bütün mahalledeki bahçelerin ve evlerin birinci katlarına doldu taştı. Aşağı mahallelerde de su ve çamur deryasıyla bir felakete yol açtı. Çevre illerden yeterli düzeyde destek ya talep edilmedi veya talep edildiği halde alınmadı.”
SORUMLU KAYYIM
Kendi dönemlerinde seli öngörüp çalışmalara başladıklarına dikkat çeken Demir, “Eğer kayyum, Batman halkının iradesini gasp etmeseydi, bu felaket yaşanmayacaktı. Biz bu taşkının olacağını öngördük ve kamulaştırma çalışmalarına başladık. O bölgede Çamlıbel Caddesi’ni açtık. Gerekli kamulaştırmaları yaptık. 2006’da sel felaketini yaşamış ve Grêsavaro Deresi’nin gücünü bilen bir yerden o alana girdik. Vatandaşlar tarafından işgal edilmiş yerleri park alanına katmak için girişimlerde bulunduk. Deredeki bazı evleri kamulaştırmak için görüşmelerde bulunduk. Direnç göstermeyen yerlerde dere yatağı tekrardan yapılaşmalarla işgal edilmesin diye bir metreyi bulan beton çevre duvarı yaptık. Direnç gösterenleri ikna etmeye çalışıyorken ve deredeki kamulaştırmalar daha yapılmadan kayyum atanması yapıldı” ifadelerini kullandı.
Kentteki risk faktörlerini bilen bir yerden 5 yıllık stratejik planı düzenlediklerini hatırlatan Demir şöyle dedi: “Batman’ın 5 mahallesinin alt ve üst yapılarının tümünü yapmayı kararlaştırdık. 2020 yılında fiziki ve idari su kaçakları en aza indirilmesi için sorunun en fazla yaşandığı alanlar olan Bahçelievler, Şafak, Sağlık, Aydınlık Evler ve Karşıyaka mahallelerinin tüm altyapılarının yenilenmesi işini planlamaya aldık. 2021 yılında Petrol Kent, Hürriyet, Seyitler ve Güney Kent mahallelerini planlamaya almıştık. Eğer kayyum atanmasaydı şimdi o bölgenin bütün alt yapı çalışmaları yapılmış olacağından bu sel felaketi yaşanmayacaktı. 5 yılda Batman’ın 25 mahallesi bir bütün olarak alt yapısı, üst yapısı ve diğer bütün kamusal hizmetler açısından yenilenmiş olacaktı.”
‘HALKIMIZ GEREKEN CEVABI VERECEK’
Kayyım politikasının felaketlere yol açtığının altını çizen Demir, “Kanundan arındırılmış her türlü yolsuzluğun hırsızlığın, kanunsuzluğun yapıldığı, kent yerleşimcilerinin hayatını hiçe sayan keyfi yönetim alanlarıdır. Halkın, önümüzdeki yerel seçimde kayyumlara hak ettikleri cevabı vereceğini biliyoruz. Yapılan bütün bu hukuksuzlukların ve talanın hesabının sorulacağından halkımız da müsterih olsun” diye belirtti.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***