İSTANBUL – “Barışa Çağrı” deklarasyonu imzacılarından sanatçı Cevdet Bağca, Ortadoğu’nun karanlık bir uçuruma doğru gittiğine işaret ederek, “Demokrasiye ve barışa inanan herkesin sorumluluk alması gerektiği bir dönemdeyiz” dedi.
İstanbul’da aralarında siyasetçi, akademisyen, aydın, yazar ve gazetecilerin de olduğu 78 isim, Kürt sorununun demokratik çözümü için 28 Ekim’de bir araya gelerek, imzacısı oldukları “Barışa Çağrı” başlıklı deklarasyonu kamuoyuna duyurdu. Deklarasyonda, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin son bulması ve Kürt sorununun demokratik çözümü için çağrı yapıldı. İmzacılar arasında yer alan sanatçı Cevdet Bağca, yaptıkları çağrının önemine dair konuştu.
AYDINLARIN OMUZLARINDAKİ YÜK
Türkiye ve Ortadoğu’nun kaotik bir dönemden geçtiğini söyleyen Bağca, böylesi bir süreçte aydınların tutumunun önemli olduğunu belirtti. Açıkladıkları deklarasyonunun da bu süreçle ilgili olduğunu aktaran Bağca, “Bu coğrafyada iyi gitmeyen ve yanlış giden şeye bir aydın inisiyatifi geliştirmek gerekiyordu. Bu inisiyatif bizi bu deklarasyona zorladı. Çünkü toplumsal dinamikler açısından akrebin kör, yelkovanının sağır olduğu bir dönem yaşıyoruz. İktidar baskısından kaynaklı ve dönemin yeni ilişkilenme biçimlerinden kaynaklı aydınların çok fazla tutum, tavır ve pratik geliştiremediği bir dönemi yaşıyoruz. Sadece aydınlar değil, sivil toplum örgütleri, sendikalar ve derneklerin bile faaliyetlerini güçlükle sürdürdüğü bir dönem. Aydınların yükü artık biraz omuzlarına ağır geliyor ve bunu haykırmaları ve ifade etmeleri gerekiyordu. Bence bu deklarasyon biraz bu yükü artık duyurma ihtiyacından kaynaklı bir deklarasyondu” dedi.
‘SORUNLAR KÜRT SORUNUYLA BAĞLANTILI’
Ülkedeki yaşanan sorunların Kürt sorununun çözümsüzlüğüyle doğrudan bağlantılı olduğuna dikkati çeken Bağca, “Ben Kürt sorununun Türkiye’nin yanı sıra bir Ortadoğu ve dünya meselesi olduğuna inananlardanım. Bu sorunun örtbas edildikçe çözülemeyeceğine tanıklık etmiş yaşlardayım. Kürt sorunu, cumhuriyetin kuruluşundan beri var olan, fakat dönem dönem yokmuş gibi davranılan ve demokratik olmayan yöntemlerle bastırılan bir sorun. Ama aslında cumhuriyetin kuruluşu ve hatta Osmanlı’nın son döneminden itibaren bu ülkenin hep başat problemlerinden birisi olmuştur” diye belirti.
‘HERKES SORUMLULUK ALMALI’
Kürt sorununun çözülmesi halinde Ortadoğu’daki tüm dengelerin değişebileceğini vurgulayan Bağca, “Görmezden gelme ve inkar etmenin ilkel ve karanlık bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Kürt sorunu ve barış meselesinin, toplumsal, adil ve demokratik bir barışı hak edenlerin rahatlıkla konuşup tarif ettiği bir atmosfer ile şekillenebileceğine inanıyorum. Yani barışı talep edenler ne kadar özgür ve demokratik koşullarda bunu tartışır ve talep ederse daha iyi sonuçlar doğuracaktır” dedi.
Ortadoğu coğrafyasının karanlık bir uçuruma doğru gittiğini kaydeden Bağca, “Bunu düzeltmek sadece egemenlerin şefkati ve anlayışıyla olabilecek bir mesele değil. Bu meselenin bütün öznelerinin, demokrasiye, barışa ve bir arada yaşama ilkesine inanan tüm herkesin elini taşın altına sokup sorumluluk alması gerektiği bir dönemdeyiz” diye kaydetti.
‘TECRİT VE ENGELER KALDIRILMALI’
İktidarın Kürt sorununu çözümsüzlük politikalarıyla devam ettirmeye çalıştığını ifade eden Bağca, çözümde rol alacak aktörlerin baskı ve sindirme politikalarıyla susturulmaya çalışıldığına işaret etti. Cezaevlerindeki tecridin bunun en büyük göstergesi olduğunu söyleyen Bağca, “Hiçbir insanın temel hak ve hürriyetleri hukuksuz bir biçimde gasp edilmemelidir. Tecridin kaldırılması da tek başına yeterli değil elbette. Sadece tecridin kaldırılmasını değil, bu sürece kim değerli ve anlamlı katkı sunacaksa onun konuşmasının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söylüyorum” şeklinde konuştu.
‘SUSTUKÇA SIRA SİZE GELİYOR’
Açıkladıkları deklarasyonun tüm bu noktalarda büyük bir anlam taşıdığını vurgulayan Bağca, Kürt sorunu başta olmak üzere diğer tüm sorunların çözümünü isteyen kesimlerin deklarasyona destek sunmasını istedi. Bağca, şunları söyledi: “Uzun süreli bir sessizlik ve ıssızlık dönemi yaşadık. Bu süreç şunu gösterdi; sustukça sıra hep size geliyor. Yarın çocuklarınızın ‘ülke bu hale gelirken sen ne yapıyordun anne, baba’ sorusuyla karşılaşmak istemiyorsanız bugün konuşmanız gerekiyor. Aksi takdirde bu ülke muazzam bir karanlığa gidiyor. Artık toplumun sadece politikleşmiş kesimleri değil, sıradan insanlar da bunun farkında. Ya bu ülke hepimizin cehennemi olacak ya da hepimizin cenneti olacak. Bizim çabamız da cenneti olması yönündedir.”
Bağca, şöyle devam etti: “Basın ve diğer sivil alanların da bu konuda duyarlılıklarını ortaya koyması gerekiyor. Çünkü bu deklarasyon kışkırtmıyor, bu deklarasyon ajite etmiyor. Bu deklarasyon sorumluluk sahibi insanların, bu ülkenin daha kötüye gitmemesi için bir çığlığı aslında.”
MA / İbrahim Irmak
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***