SÊRT – Şêrwan ilçesinde 3 işçinin daha yaşamını yitirdiği maden ocağının “sabıkalı” olduğunu belirten TMMOB Sêrt Sekreteri Fırat Şimşek, “Saha için alınan güvenlik önlemi işçiler için alınmadı, bu bir cinayettir” dedi.
Sêrt’in Şêrwan (Şirvan) ilçesine bağlı Maden köyünde bulunan Cengiz Holding’e ait Etibakır maden ocağında 23 Kasım’da eksi 350 kotta meydana gelen göçük sonucu 2’si mühendis 1’i işçi olmak üzere 3 kişi hayatını kaybetti.
Şirvan Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında maden mühendisi Y.K., iş güvenliği uzmanı A.T. ve daimi nezaretçi D.A. gözaltına alındı. İfadesi alınan 3 kişi daha sonra serbest bırakıldı. Soruşturma kapsamında Şirvan Cumhuriyet Savcısı, maden mühendisi, jeoloji mühendisi ve iş güvenliği uzmanlarından oluşan bilirkişi heyeti ile birlikte göçüğün yaşandığı maden ocağında inceleme yapıldı.
TMMOB Sêrt Sekreteri Fırat Şimşek
SAVCILIK ‘İHMAL YOK’ DEDİ
İncelemenin ardından savcılık açıklama yaptı. Açıklamada, “Yaşanan çoklu ölüm olayında vefat edenlerin bulunmaması gereken yerde bulundukları, olayın gece vardiyası esnasında cereyan ettiği, vardiya itibari ile yetkili kişilerin bizatihi vefat eden mühendislerin olduğunun tespit edildiği, vefat eden kişilerin iş makinesine yakın durdukları ve devam eden faaliyetin bulunduğu alanın dışında bir alanda beklenmeyen yerde akma olayının gerçekleştiği değerlendirilmiş ve bu alanın tehlikeli alan olduğu, bu kapsamda herhangi bir kişinin veya kişilerin olayda bir ihmali olmadığının şu aşamada kanaatine varıldığına ilişkin ön rapor hazırlanmış, detaylı rapor neticesinde asıl kanaatleri bildirecekleri bildirilmiştir” denildi.
‘BU MADEN SAHASI SABIKALI’
Aynı maden ocağında 17 Kasım 2016 yılında meydana gelen göçükte 16 işçi yaşamını yitirdi. Aradan geçen 7 yılda maden ocağında hiçbir önlem alınmadığını belirten Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sêrt Sekreteri Fırat Şimşek, “Yine ihmal var. Bu maden sahası sabıkalı” dedi.
Kar hırsının bedelini emekçilerin canlarıyla ödediğini dile getiren Şimşek, “İş güvenliğinin sağlanması konusunda işverenlere inisiyatif verilmiştir. Özelleştirme ile birlikte ucuz iş gücü, güvencesiz çalıştırma ölümlere sebebiyet vermektir. Madencilik sektörü iş güvenliğinin yoğun olması gereken bir sektör ve bu alanda yaşanan en ufak sorun ölüm ile sonuçlanır” diye belirtti.
‘ÖNLEM ALINMADI BU BİR CİNAYET’
Şimşek, maden kazasına dair şu bilgileri paylaştı: “Vardiya değişimi olmadan önce madden içinde bir şişkinlik oluşmuş. Çökme ihtimaline karşı 5 kişiye bildirilmiş. 5 kişi müdahaleye giderken çökme meydana geliyor ve 3 kişi yaşamını yitirdi. Ben de bir iş güvenliği uzmanıyım, böylesi durumlarda önce iş tekniği analizi yapılır. Maden içinde bir çökme ihtimali olduğunda önlem alınarak, müdahale edilir. Ancak önlem demek para demek bunun için önlem alınmadığını düşünüyoruz. Önlem alınsaydı ölümler yaşanmazdı. Bu bir cinayettir” diye konuştu.
Maden sahasının dört tarafının karakollarla çevrili olduğunu ifade eden Şimşek, saha için alınan “güvenlik” önleminin işçiler için alınmadığını belirtti. Şimşek, “O madden bölgesinde alınan güvenlik had safhada. Bu güvenlik işçilerin güvenliği için değil. Oraya ulaşımları, denetimleri engellemek için alınan bir güvenlik, 4 tarafı karakollar ile çevrili bir yer. Gitmek istediğimizde muhatap bulamıyoruz. Oralara giremiyoruz bile” ifadelerini kullandı.
PATRONLARIN LEHİNE İŞLEYEN YASALAR
İş güvenliği konusunda yasaların patronun lehine olduğunu belirten Şimşek, “İş güvenliği uzmanı kendi patronunu denetlemek zorunda. Sana maaş veren kişiyi denetliyorsun. İşte bu aşamada sorunlar ortaya çıkıyor. Denetim konusunda çıkan sorunlar, ölümlere neden oluyor. Bu sistemin değişmesi gerekiyor” uyarısında bulundu.
MA / Fethi Balaman
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***