İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşmanın yapılıp yapılmadığına ilişkin bir soru üzerine medyaya “masada bir anlaşma olmadığını” belirtti.
Sağcı lider, dün akşam düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Rehinelerle ilgili olarak birçok asılsız söylenti, birçok yanlış haber var. Şunu açıkça belirtmek isterim ki, şu an itibariyle bir anlaşma yapılmadı. Ancak size şu sözü vermek istiyorum: Söylenecek bir şey olduğunda, bunu size bildireceğiz.”
Netanyahu “Bütün rehineleri geri almak istiyoruz. Mümkün olan en fazlasını geri getirmek için, aşamalar şeklinde dahil olmak üzere elimizden geleni yapıyoruz ve bu konuda birleşmiş durumdayız” diyerek ekledi: “Elbette bütün aileleri bir araya getirmek istiyoruz.”
Biden yönetimi de şimdilik herhangi bir anlaşmaya varıldığını reddetti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson, The Washington Post’un haberine yanıt olarak, “Henüz bir anlaşmaya varmadık, ancak anlaşmaya varmak için çok çalışmaya devam ediyoruz” paylaşımını yaptı.
Washington Post’un haberinde, 6 sayfalık ayrıntılı anlaşmayı bilen diplomatların, Katar’da ABD’nin katılımıyla yürütülen görüşmelerde, İsrail’in en az 5 gün boyunca ateşi kesmesi karşılığı Hamas’ın rehinelerin 50 veya daha fazlasını her 24 saatte bir gruplar halinde serbest bırakacağı” yönünde bir ilerlemeye ulaştığını söylediği aktarılmıştı. Anlaşmanın aynı zamanda önemli miktarda insani yardımın da Gazze’ye girmesine izin verilmesini amaçladığını belirten habere göre son dakika aksaklıkları kenara bırakılırsa, rehinelerin serbest bırakılması gelecek birkaç gün içinde başlayabilir.
Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail şehirlerine düzenlediği saldırılarda 1200 kişi ölürken onlarca kadın ve çocuğun da bulunduğu 240 kadar kişi rehin alındı. İsrail, saldırılara misilleme olarak Gazze’ye acımasız bir saldırı başlatırken, rehinelerin kaderi belirsizliğini koruyor.
Netanyahu hem rehinelerin serbest bırakılamaması nedeniyle ülke içinde yaşanan kargaşanın hem de Gazze’deki savaşın muazzam insani maliyetine ilişkin uluslararası kaygıların ikili baskısıyla karşı karşıya. Savaşın başlamasından bu yana Gazze Şeridi’nde 11 binden fazla Filistinli öldürüldü.
Post’un haberi, İsrail’in, aralarında iki okula sığındıkları bildirilen sivillerin de bulunduğu onlarca Filistinlinin hava saldırılarında öldürülmesine koşut Hamas militanlarına yönelik saldırısını güney Gazze’ye kadar genişletmeye hazırlandığı bir dönemde geldi.
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***