– Hindistan’ın Uttarakhand eyaletinin Silkyara bölgesindeki bir tünel inşaatının çökmesiyle yeraltında mahsur kalan 41 işçinin tamamı kurtarıldı. Yaklaşık birkaç saat içinde tamamlanan son aşamada, her bir işçiyi çıkarmak yaklaşık 5 dakika sürdü.
17 gündür pek çok kurum tarafından yürütülen hummalı kurtarma operasyonun son aşamasında, aslında yasaklı olan manuel “sıçan deliği madenciliği” yöntemine başvuruldu. Bu hamle, ABD’den getirilen devasa yüksek teknolojik burgu makinesinin işçilerin altında gömülü kalması tehlikesi oluşturan 60 metrelik kayayı delmeyi başaramamasının ardından geldi.
Yamaçta açılan deliklere yerleştirilen 2 metre genişliğindeki bir borudan, özel modifiye edilmiş sedyeler, elle aşağıya indirildi. Her işçi sedyeye bağlandı ve sedye 60 metrelik kaya ve enkaz arasından manuel olarak yukarı çekildi. Her işçinin halihazırda 14 derece sıcaklıktaki yüzey koşullarına yeniden alışmasına zaman tanımak gerektiği belirtildi.
#UPDATE Indian workers were greeted with wild cheers and flower garlands on Tuesday as rescuers safely brought out all 41 from the collapsed Himalayan road tunnel where they were trapped after a marathon 17-day engineering operation ➡️ https://t.co/8gZ1TM9Kls pic.twitter.com/88guUnnuUz
— AFP News Agency (@AFP) November 28, 2023
NASIL KURTARILDILAR?
İşçiler ilk kez bir hafta önce kurtarma ekiplerinin hava, yiyecek, su, oksijen, ilaç ve elektrik iletmek için kullandığı ince bir boruyla indirilen endoskopik kameranın merceğine bakınca canlı olarak görüntülenmişti. Kapana kısılmış olmalarına rağmen tünelde mahsur kaldıkları yerde 8.5 metre yüksekliğinde ve yaklaşık 2 kilometre uzunluğunda alanları vardı.
Auger makineleri enkazın yaklaşık dörtte üçünü yatay olarak delmeyi başardı. Ama işçilere ulaşmak ve onları kurtarmak için sondaj makineleriyle tünel kazma çabaları, düşen molozlar ve makinelerin tekrar tekrar arızalanması nedeniyle karmaşıklaştı. Hükümet, geçen çarşamba yaptığı açıklamada, çabaların “zorlu Himalaya arazisi” yüzünden akamete uğradığını söyledi. Geçen hafta mühendisler metal bir boruyu 60 metrelik kaya ve betonun içinden yatay olarak geçirmeye çalışırken, ABD’den getirilen auger tipi devasa makine toprağa gömülü metal kirişlere ve inşaat araçlarına çarpıp kırıldı.
Ayrı bir çalışma kapsamında, dikey sondajla işçilere ulaşmak için geçilmesi gereken 89 metrenin dörtte birinden fazlası aşıldı; bu, zaten çökmüş olan bir bölgede riskli bir rotaydı. Dün enkazın içinden geçen dar bir tahliye borusunun içinden kayaları, çakılları ve metal engelleri elle delmeleri için ‘sıçan deliği madencileri’ getirildi.
KAHRAMAN MADENCİLER
‘Sıçan deliği madenciliği’, Hindistan’da çoğunlukla dar geçitlerden ince kömür damarlarını çıkarmak için kullanılan ilkel, tehlikeli ve tartışmalı bir yöntem. Adını, farelerin yere çukur oymasına benzemesinden alıyor. Çukurlar, işçilerin, çoğunlukla da çocukların -genellikle güvenlik önlemleri alınmaksızın ve uygun havalandırma olmaksızın- kömür çıkarmak için halat veya merdiven kullanarak aşağıya inmelerine yetecek büyüklükte oluyor.
‘Rat miners’ to the rescue: How trapped India tunnel workers were saved https://t.co/Vw1jstryqM pic.twitter.com/fVth53jdsz
— Reuters (@Reuters) November 28, 2023
Bu uygulama, Hindistan’ın kömür madenlerini kamulaştırdığı ve devletin kömür işletme tekeline devrettiği 1970’lerde yasadışı hale geldi. 2014 yılında bir çevre mahkemesi de çevreye zarar vermesi ve binlerce ölüme yol açması nedeniyle bu yöntemi yasaklamıştı. Yine de pek çok küçük maden sahibi, yasadışı olarak kömür çıkarmak için kısa boylu insanları veya çocukları bu yöntemle çalıştırmaya devam etti.
Dün getirilen 6 ‘sıçan deliği maden işçisinden’ biri olan Rakeş Rajput, iki ekip olarak çalışacaklarını söyleyip “Üçümüz tünelin içine gireceğiz, birimiz sondaj yapacak, diğeri çamuru ve enkazı toplayacak ve üçüncü kişi de bunları dışarı itecek” bilgisini verdi. Bu yöntemle 2 günde 15 metre uzunluğunda 90 santimetre genişliğinde bir tünel kazdılar.
KURTARILMA ANLARI: MADENCİLERE SARILDILAR
Elleriyle yaptıkları sondajla kurtarma operasyonun kahramanlarına dönüşen ‘sıçan deliği madencileri’, nefes almanın bile zorlaştığı dar tünelde kazmanın verdiği tüm yorgunluğu örten gülümsemeleriyle mahsur kalan işçilerle buluşmalarını anlattı.
“We Cut 15 Metres, They Hugged Us”: Rat-Hole Miners Describe Meeting Workers https://t.co/yxXYeGssvL pic.twitter.com/bBX4GJEcJ7
— NDTV (@ndtv) November 28, 2023
Yüzleri tozla kaplı madencilerden Nasir Hussain, “Onları tünelin içinde gördüğümüzde ailemizmiş gibi sarıldık” dedi. Devendra, “15 metre kazdık. İşçiler bizi görünce çok mutlu oldular. Bize sarıldılar, badem ikram ettiler” diye ekledi. Firoz Kureyşi, “Zor bir işti, ama bizim için hiçbir şey zor değil” diye konuştu.
KURTARMA YETKİLİSİNE ‘YASADIŞI DEĞİL Mİ’ SORUSU
Operasyonla ilgili basın toplantısında Ulusal Afet Yönetimi Otoritesi üyesi emekli korgeneral Syed Ata Hasnain, sıçan deliği madenciliğinin Ulusal Yeşil Mahkeme tarafından yasaklanmasına rağmen nasıl kullanıldığı sorusu üzerine “Yöntem yasadışı olabilir ancak biz madencinin yeteneği ve deneyimini kullandık” karşılığını verdi.
ÇIKARILDIKTAN SONRA NE OLDU?
Tünele kurtarılan her işçi için bir tane olmak üzere 41 ambulans getirildi. Kurtarılan işçileri ambulansa binmeleri öncesi karşılayan eyalet yetkilileri, her birinin boynuna kutlama amacıyla Hinduizmin simgelerinden turuncu kadife çiçeklerinden kolye taktı. Ambulansların bir ‘yeşil koridor’ oluşturularak yaklaşık 30 km uzaklıktaki Chinyalisaur’da kurulan acil sağlık tesislerine ulaşmalarının sağlanacağı belirtildi.
Pushkar Dhami, Minister VK Singh Greet First Rescued Workers With Garlands https://t.co/Q842genNVh pic.twitter.com/GrPsTUavBP
— NDTV (@ndtv) November 28, 2023
Hindistan Karayolu Taşımacılığı ve Otoyol Bakanı Nitin Gadkari, X’teki paylaşımında, “Mahsur kalan 41 işçinin başarıyla kurtarılması bana tamamen rahat nefes aldırdı ve mutluluk verdi. Bu, birçok kurumun iyi koordine ettiği bir çabaydı ve son yıllardaki en önemli kurtarma operasyonlarından biri oldu” dedi.
उत्तरकाशी में हमारे श्रमिक भाइयों के रेस्क्यू ऑपरेशन की सफलता हर किसी को भावुक कर देने वाली है।
टनल में जो साथी फंसे हुए थे, उनसे मैं कहना चाहता हूं कि आपका साहस और धैर्य हर किसी को प्रेरित कर रहा है। मैं आप सभी की कुशलता और उत्तम स्वास्थ्य की कामना करता हूं।
यह अत्यंत…
— Narendra Modi (@narendramodi) November 28, 2023
MODİ: İNSANLIĞIN VE EKİP ÇALIŞMASININ MUHTEŞEM ÖRNEĞİ
Alameti farikaları arasında devasa inşaat projeleri ve bunlarla bağlantı facialar yer alan Hindu milliyetçisi Başbakan Narendra Modi’den de “İnsanlığın ve ekip çalışmasının muhteşem örneği” açıklaması geldi.
Modi, X’teki paylaşımında şöyle dedi: “Uttarkashi’deki kardeşlerimizi kurtarma operasyonunun başarısı herkesi duygulandırıyor. Tünelde mahsur kalan dostlara, cesaretinizin ve sabrınızın herkese ilham verdiğini söylemek istiyorum. Hepinizin iyi ve sağlıklı olmanızı diliyorum. Uzun bir bekleyişin ardından bu dostlarımızın artık sevdiklerine kavuşacak olması büyük bir memnuniyet vesilesi. Tüm ailelerin bu zorlu süreçte göstermiş olduğu sabır ve cesaret ne kadar takdir edilse azdır.” (NDTV, Reuters, France 24, Dış Haberler)
उत्तरकाशी में हमारे श्रमिक भाइयों के रेस्क्यू ऑपरेशन की सफलता हर किसी को भावुक कर देने वाली है।
टनल में जो साथी फंसे हुए थे, उनसे मैं कहना चाहता हूं कि आपका साहस और धैर्य हर किसी को प्रेरित कर रहा है। मैं आप सभी की कुशलता और उत्तम स्वास्थ्य की कामना करता हूं।
यह अत्यंत…
— Narendra Modi (@narendramodi) November 28, 2023
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***