ŞIRNEX – Elkê ilçesinde yurttaşlar, erken gelen kışı son 3 ayda yaptıkları hazırlıklarla karşıladı.
Kasım ayının sonlarına doğru giderken Kurdistan’ın birçok bölgesinde soğuk hava etkili olmaya başladı. Birçok yerde kar yağışı başlarken, hava sıcaklıkları da mevsim normallerinin altına düşmeye başladı. 3 bin 300 rakımlı Şirnex’ın Elkê (Beytüşşebap) ilçesi de kışın erken geldiği ve çetin geçtiği yerlerden biri. Yılın 6 ayını kar altında geçiren ilçede yaşayan yurttaşlar, kışı hazırlıklı karşıladı. Kışın yakacakları odun ve kömürü istifleyen yurttaşlar, kışa özgü yiyecekleri de depoladı. Biber, patlıcan, elma ve ayva kurutmalıklarıyla beraber, erik, kiraz reçellerini hazırlayan yurttaşlar, peynirlerini de bozulmaması için yer altına gömdü.
PEYNİRLER, KURUTMALIKLAR, REÇELLER…
Doğduğu günden beri Elkê’de yaşayan Meryem Ataman (66), kış ayları için yaptıkları hazırlıkları anlattı. Sonbaharla birlikte ilk iş olarak odun, kömür gibi yakacaklarını hazırladıklarını belirten Ataman, ardından kış aylarında tüketecekleri peynirleri hazırlamaya başladıklarını söyledi. Bölgede yaygın olarak kullanılan otlu peynir ve kalıp peyniri olmak üzere her ailenin iki çeşit peynir depoladığını ifade eden Ataman, bu yıl kış aylarında tüketmek üzere yaklaşık 15 bin TL değerinde peynir aldıklarını dile getirdi. Aldıkları peynirleri toprak altına gömdüklerini dile getiren Ataman, “Yine özellikle kış aylarının vazgeçilmezi olan teremast (süzme yoğurt) yapıyoruz. Yazın yaylaya giden hayvanlardan sağdığımız sütle bunu yapıyoruz. Bunun yanında fasulye ve domates konservelerini hazırlıyoruz. Bu yıl için, ortalama 70-80 kavanoz hazırladım” dedi.
Kış aylarında kullanılmak üzere patlıcan da kuruttuklarını belirten Ataman, “Patlıcanların da bir kısmını dilim dilim doğrayıp kızartıyoruz ve buzdolabına, bir kısmını da biberlerle birlikte kurutup kaldırıyoruz. İplere astığımız biber ve patlıcanları yaz aylarında güneşe koyup kurutuyoruz ve ardından kış aylarında kullanmak için muhafaza ediyoruz. Yine kabak kaldırıyoruz. Bunları da rendeleyip buzdolabına koyuyoruz” diye konuştu.
ESKİYE ÖZLEM
Bunlara ek olarak erik hoşafı, ceviz, bastık ve cevizli sucuk da hazırladıklarını aktaran Ataman, “Kış ayları için sakladığımız ürünleri serin ve sulak yerlerde toprağın altında saklardık. Eskinin tadı, keyfi ayrıydı. O zamanlar çocuklarım küçüktü ve hepsi yanımdaydı. Şimdi hepsi büyüdü ve farklı yerlere gitti. Kış ayları çok daha kolay geçiyor ama eskinin huzurunu daha çok özlüyorum” dedi.
KIŞLIKLARINI GİTTİĞİ YERE TAŞIYOR
Yazın Elkê’ye gelen ve karın yağmasıyla birlikte Türkiye metropollerinde bulunan çocuklarının yanına giden Hazal Ataman (63) da, kış ayları için hazırladığı ürünleri kendisiyle birlikte götürdüğünü söyledi. Yaz ayları boyunca ektikleri bahçeyle uğraştıklarını ifade eden Ataman, “Bahçemizden topladığımız elma, kabak, ayva ve domatesleri kilerde muhafaza ediyoruz. Domatesler olgunlaşmadan toplayıp buraya getiriyoruz ve zamanla kendiliğinden kırmızılaşıyor. Kış aylarında bile bahçe domatesi bulabiliyoruz. Biber ve patlıcan kurutuyoruz. Erik ve kiraz reçeli yapıyoruz. Yine bunlardan pestil yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
MA / Ömer Akın
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***