İZMİR – Ege İnsan Hakları Okulu, milliyetçi ve ötekileştiri dile karşı mücadele yöntemlerinin tartışıldığı forum bölümüyle sona erdi.
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Demokrasi ve Dünyada İnsan Hakları için Avrupalı Hukukçular Örgütü (ELDH), İzmir Dayanışma ve Bilimsel Araştırma Derneği (İDA) ile Avrupalı Demokrat Hukukçular Akademisi (AED) tarafından her yıl düzenlenen Ege İnsan Hakları Okulu’nun (İHRAA) 2023 Sonbahar programı 3’üncü gününde sona erdi. Program, “Milliyetçi ve ötekileştiren siyasi söyleme karşı bir arada yaşama hakkını savunnabilmenin boyutları ve yolları” başlığıyla düzenlenen forumla sona erdi.
‘DEĞERLERİ SOMUTLAŞTIRMAK GEREKİYOR’
Forumda konuşan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, cumhuriyetin 100 yıldır tekçilik üzerine inşa edildiğini belirtti. Kendilerinin bu duruma “çomak soktuğunu” belirten Çiçek, ezilenlerin kendi değerlerini ayakta tutmanın önceliği olması gerektiğini vurguladı. Çiçek, “Karadeniz’de, Ege’de bunu yapamadığımız sürece milliyetçiliğe, dincilğie karşı mücadelemizi ayakta tutamıyoruz. Kürtlerin yaşadığı tecrit hali bunu gösteriyor. Kürt avukat olarak Rojava anayasasını yeni bir yaşam adı altında ne kadar gündem yapabiliyoruz? Bunu yaşamsal bir gerekçe olarak görüp, ideolojik inşayı bunun üzerinden yapmalıyız. Ülkede yıllarca milliyetçilik ve ötekileştirici dil Sayın Öcalan karşıtlığı üzerinden gerçekleştirildi. Ondan 32 aydır haber alınamıyor ama bunun savunuculuğunu o kadar ürkek yapıyoruz ki sanki sadece tek bir bireyi savunuyoruz. Bunu aşmalıyız” dedi.
ÖRGÜTLÜ MÜCADELE
Ardından söz alan katılımcılar, çoklu kriz halinin var olduğunu ve buna karşı eski yöntemlerle mücadele edilemeyeceğini vurguladı. Tekil mücadelelerin örgütlü bir mücadeleye evrilmesi gerektiğini belirten katılımcılar, bunun uluslararası dayanışmalarla da büyütülmesi gerekliliğini dile getirdi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***