ÊLIH – ÖHD Êlih Şube Eşbaşkanı Şirin Şen, İmralı’da uygulanan hukuksuzluk haline yargının tüm organlarının ortak olduğunu belirterek, “Hukuksuzluk ülkeyi içinden çıkılamaz bir hale getirdi” dedi.
Anayasa Mahkemesi (AYM) ile Yargıtay arasındaki yargı krizine dair tartışmalar devam ederken, birçok hukuk örgütünün “hukuksuzluğun temeli” olarak işaret ettiği İmralı tecridi giderek ağırlaştırılıyor. İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde mutlak tecrit altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan 32 aydır haber alınamıyor. Avukatlar ve ailenin başvuruları yıllardır ya yanıtsız bırakılıyor ya da “disiplin cezaları” gerekçe gösterilerek reddediliyor.
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Êlih Şubesi Eşbaşkanı Şirin Şen, son yaşanan yargı krizi ile İmralı tecridini değerlendirdi. İmralı’da Abdullah Öcalan’ı yalnız bırakmaya yönelik bir sistem kurgulandığını ifade eden Şen, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2014 yılında verdiği ihlal kararını hatırlattı. AİHM’in 2014 yılında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının “işkence yasağı ihlali” olduğuna karar verdiğini ve düzeltilmesi gerektiğini belirttiğini anımsatan Şen, “Ancak 9 yılda durum daha da kötüye gitti. Uluslararası hukuk tanınmadı ve tecrit ağırlaştırılmış bir şekilde devam ettirildi” dedi.
‘HUKUKUN KIRINTISI DAHİ YOK’
İmralı’daki “disiplin cezalarının” gerekçelerinin de avukatlarla paylaşılmadığına dikkati çeken Şen, “Avukatların bu disiplin cezalarına karşı itiraz yolunu kapatıyorlar. Avukatların itirazını süre bittikten sonra işleme alıyorlar. Avukatların ulaşamadığı bir karar var ortada. Yargının el birliği ile oluşturduğu bir durum ortada. Bugüne kadar yapılan hiçbir başvuru kabul edilmedi. Bilgi talebi reddediliyor. Burada hukukun kırıntısı dahi yok. Hiçbir zaman hukuk tanınmadı. Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay diğer tüm kurumlar bu hukuksuzluğun ortağı” diye konuştu.
YARGI KRİZİ
İmralı’daki hukuksuzluğun ülkenin her yerine yayıldığını kaydeden Şen, Yargıtay’ın AYM’nin üyeleri hakkındaki suç duyurusunun da bunun bir yansıması olduğunu söyledi. “Hukuk bir gün herkese lazım” diyen Şen, “Bir yerde bir hukuksuzluk başladığı zaman başka yere de taşınır. İmralı’da uygulanan hukuksuzluk haline yargının tüm organları ortak oldu. Şimdi ise yaratıkları hukuksuzluk hali ülkeyi içinden çıkılmaz bir hale getirdi” dedi.
Tecridin kaldırılması için kamuoyu oluşturulması gerektiğinin kaydeden Şen, “Adil yargılama, etkili başvuru, haberleşme, aile ve özel hayata saygı, sağlık, özgürlük ve güvenlik hakkının tümü engelleniyor. Gelinen aşamada hukukla çözülecek bir durum maalesef yok. Ancak kamuoyu oluşturularak iktidarın adım atması sağlanabilir” ifadelerini kullandı.
MA / Fethi Balaman
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***