Ukrayna’nın Rusya’ya karşı mücadelesinde kullandığı mühimmatın çok büyük bir kısmı NATO’dan geliyor.
Rusya, Ukrayna’ya ait çok sayıda insansız hava aracını vurduğunu duyururken Ukrayna’nın Batılı müttefikleri mühimmat stoklarının tükenmekte olduğunu ve bunun Kiev’in Rusya’ya karşı mücadelesini etkileyebileceğini belirtiyor.
Ukrayna’nın Rusya’ya karşı kullandığı mühimmatın çok büyük bir kısmı NATO’dan geliyor.
NATO üst düzey askeri yetkililerinden Amerikalı Amiral Rob Bauer, Varşova Güvenlik Forumu’nda yaptığı konuşmada “dip görünüyor” dedi.
Hükümetlerin ve üreticilerin “üretimi çok daha yüksek bir tempoda artırmaları” gerektiğini sözlerine ekleyen amiral, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden önce de mühimmat stoklarının yetersiz olduğunu söyledi.
Bauer, “Büyük miktarlara ihtiyacımız var. 30 yıl içinde birlikte inşa ettiğimiz ekonomi pek çok şey için uygun. Ancak devam eden bir savaş varken silahlı kuvvetler için uygun değil.” ifadelerini kullandı.
İngiltere Savunma Bakanı James Heappey de cephane stoklarının “biraz zayıf göründüğünü” yineleyerek NATO üyelerini, anlaşmaya vardıkları gibi GSYH’lerinin yüzde 2’sini savunmaya harcamaya çağırdı.
Bakan, “Avrupa’da bir savaş varken savunmaya yüzde 2 harcamanın zamanı gelmediyse ne zaman gelecek?” sorusunu yöneltti.
Öte yandan analistler, Rusya’nın tükenen askeri stoklarını yenilemek için üretimi artırma konusunda Batı’dan “daha yetenekli” göründüğünü söylüyor.
Moskova: Ukrayna’nın insansız hava araçları ve Kırım’a çıkarma girişimi engellendi
Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna sınırındaki Belgorod, Bryansk ve Kursk bölgeleri üzerinde otuz bir Ukrayna insansız hava aracının etkisiz hale getirildiğini duyurdu.
Bakanlık ayrıca Ukrayna güçlerinin 2014’te Moskova tarafından ilhak edilen Kırım’a çıkarma yapma girişiminin püskürtüldüğünü bildirdi.
Moskova bu yaz birkaç kez Karadeniz’de Kırım’a doğru seyreden Ukrayna askeri botlarını imha ettiğini iddia etmişti.
Bakanlık olası can kayıpları ya da hasar hakkında bilgi vermedi.
Haziran ayında Ukrayna’nın karşı saldırısının başlamasından bu yana Moskova Kiev’i neredeyse her gün Rus topraklarına insansız hava araçları, füzeler ya da toplarla saldırmakla suçluyor.
“Rusya’da yeni bir seferberlik planı yok”
Öte yandan Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus ordusunda savaşmak üzere daha fazla askerin çağrılmayacağını, zira bu yıl ‘yüz binlerce’ kişinin orduya katıldığını iddia etti.
Rusya Savunma Bakanı devlet televizyonunda yaptığı açıklamada “Ek bir seferberlik planı yok. Silahlı kuvvetler özel askeri operasyonu yürütmek için gerekli sayıda askeri personele sahip.” dedi.
Bakan, 335 binden fazla kişinin “gönüllü oluşumlar” altında askerlik hizmetine girdiğini ve sadece eylülde 50 bin kişinin sözleşme imzaladığını iddia etti.
Rusya, Ukrayna savaşı giderek yıpratıcı bir hal alırken Wagner paralı asker gücünden savaşçıları da bünyesine katarak silahlı kuvvetlerini güçlendirmeye çalışıyor. Shoigu’nun verdiği rakamlar Moskova’nın bu hedefler doğrultusunda önemli adımlar attığını gösteriyor.
Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen yıl eylül ayında “kısmi seferberlik” emri vermiş, bu da savaşmak istemeyen Rusların kitlesel göçüne neden olmuş ve ülke çapında protestoları tetiklemişti.
Putin defalarca yeni bir seferberlik olmayacağını söylerken, bazı Rus yetkililer ilk seferberliğin savaş karşıtı duyguları körüklediği için bir hata olduğunu ve pek çok kişinin ülkeyi terk ettiğini belirtiyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***