Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ile ABD arasında enerji işbirliğini arttırmak için gelecek ay Türkiye-ABD Hükümetlerarası Enerji ve İklim Diyaloğu Programı’nın ilk toplantısını yapmayı planladıklarını söyledi.
Bayraktar, NTV haber kanalına yaptığı açıklamada, ABD ile Türkiye arasında enerji alanındaki işbirliğine de değindi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki ABD ziyaretleri sırasında Amerikalı yatırımcılar ve finans kuruluşlarına Türkiye’nin gelecek 5 yıllık karbon nötr hedeflerini anlattıklarını anımsatan Bayraktar, Amerikalı yatırımcılardan ve finans çevrelerinden Türkiye’ye çok ciddi bir ilgi olduğunu kaydetti.
“Programı her yıl yapmayı planlıyoruz”
Bu çevrelerin yakın zamanda Türkiye’de hem doğrudan yatırımcı hem de finansal destek sağlayıcı olarak yer alacaklarını öngördüklerini dile getiren Bayraktar, “Bunun ötesinde yeni bir mekanizmayı hayata geçiriyoruz. Üzerinde uzun zamandır çalıştığımız bir konuydu. Muhtemeldir ki Kasım ayında ilkini yapacağımız Türkiye-ABD Hükümetlerarası Enerji ve İklim Diyaloğu Programı’na başlıyoruz” dedi.
Söz konusu programı her yıl yapmayı planladıklarını kaydeden Bayraktar, platform ile hükümetler ve şirketleri biraraya getireceklerini anlattı.
Diyalog önerisi ilk kez 2021 yılında o dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı olan Alparslan Bayraktar’ın Washington temaslarında gündeme gelmişti.
Akkuyu için 29 Ekim 2024 hedefi
Enerji Bakanı açıklamalarında ayrıca, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) ilk reaktörünün devreye alınmasına ilişkin, “Önümüzdeki yıl inşallah Cumhuriyetimizin 101’inci yılı, ’29 Ekim 2024′ diye bir tarih hedefimiz var” dedi.
Bayraktar ayrıca, İsrail doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine taşınması konusunda görüşmelerin de devam ettiğini belirterek, konunun detaylarını görüşmek üzere gelecek ay İsrail’e gitmeyi planladığını söyledi.