Somali’nin başkenti Mogadişu’da şube açan Ziraat Katılım Bankası, Somali’de 50 yıldan uzun süre sonra faaliyet göstermeye başlayan ilk yabancı banka oldu.
Mogadişu’da Pazar günü düzenlenen kurdele kesme töreninde yetkililer, Ziraat Katılım’ın Mogadişu’da şube açmasının “tarihi bir dönüm noktası” olduğunu söyledi.
Somali Merkez Bankası Başkanı Abdirahman Mohamed Abdullahi, VOA Somali’ye verdiği söyleşide, “50 yıldan uzun süre sonra ilk kez uluslararası bir banka ülkeye geliyor” dedi.
1970 yılında Somali hükümetinin bankacılık sistemini kamulaştırmasından sonra tüm yabancı bankaların şubeleri kapatılmıştı.
“Ziraat Bankası’nın yatırımlarını ve şube açmasını memnuniyetle karşılıyoruz” diyen Somali Merkez Bankası Başkanı Abdullahi, bu gelişmenin “mali sektörü canlandıracağını, istihdam yaratacağını, yatırım çekeceğini ya da yatırımları hızlandıracağını” kaydetti.
Abdullahi ayrıca Ziraat Bankası’nın Somali’deki varlığının Somali vatandaşlarının ülkeleri dışındaki bankacılık işlemlerini kolaylaştıracağını vurguladı.
Yetkililer, sosyal medya platformu X’te, Ziraat Katılım’ın faaliyetlerinin şirket ve ticaret finansmanına odaklanacağını bildirdi.
Somali Merkez Bankası Başkanı Abdullahi, Ziraat Bankası’nın “orta ve büyük ölçekli şirketlere odaklanacağını, garanti mektubu sağlayabilecek tek banka olması açısından ticaret finansmanının da bankanın faaliyetlerinin büyük bir kısmını oluşturacağını” kaydetti.
Ziraat Bankası, geçen yıl Somali hükümetinden ruhsat alan iki bankadan biriydi. Somali hükümetinin ruhsat verdiği diğer banka, Mısırlı Misr Bankası. Abdullahi, Ziraat Bankası’nın Somali’de faaliyet göstermesi için gereken tüm koşulları sağladığını kaydetti.
Ziraat Katılım Bankası, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Mogadişu’da şube açtığını duyurdu. Ziraat Katılım’ın Afrika’daki diğer şubesi Sudan’da bulunuyor.
Somali’de yıllardır süren iç çatışmalara rağmen iş sektörü, telekomünikasyon gibi alanlar başta olmak üzere hızla büyüdü. Somali’de özel bankalar da faaliyet gösteriyor. Ancak çatışmalar, yabancı yatırımları Somali’de faaliyet göstermekten caydırıyor.
Türkiye’nin Somali’deki insani yardım ve kalkınma faaliyetleri, 2011 yılının Ağustos ayında, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın El Şabab örgütüyle çatışmalar sırasında başkent Mogadişu’yu ziyaret etmesiyle başlamıştı. Erdoğan’ın ziyareti, Somali’de on binlerce kişinin ölümüne yol açan açlık ve kıtlığa uluslararası dikkatlerin çevrilmesine neden olmuştu.
Türkiye, o dönemden bu yana Somali’ye yüz milyonlarca dolarlık insani yardım ve kalkınma yardımında bulundu. Türk şirketleri de Mogadişu’da havaalanı ve liman yatırımları yaptı.
Afrika kıtasındaki en büyük büyükelçilik binasını Mogadişu’da inşa eden Türkiye ayrıca yurtdışındaki en büyük askeri tesisini de bu kentte kurdu.
Birleşik Arap Emirlikleri, Çin ve Hindistan’ın ardından Türkiye, Somali’nin dördüncü en büyük ticaret ortağı. Somali Merkez Bankası Başkanı Abdullahi’ye göre Türkiye’den Somali’ye yapılan ihracat hacmi 2022 yılında tahminen 409 milyon dolara ulaştı.
El Şabab örgütünün özellikle Somali’nin güney ve orta bölgelerine kanlı saldırılar düzenlemeye devam etmesi nedeniyle Somali halen güvenlik tehditleriyle karşı karşıya. Ancak geçen yıl yerel savaşçıların da desteğini alan Somali hükümetine bağlı askerler, El Şabab’ı ülkenin kırsal kesimlerindeki geniş alanlardan püskürten bir askeri operasyon başlattı.
“Ülkedeki güvenlik durumu ciddi ölçüde iyileşti, hükümet El Şabab ve terörle mücadelede büyük işler başardı” diyen Abdullahi, “Bu gelişmeler sadece Ziraat Bankası’na değil, diğer uluslararası yatırımcılara da ülkede yatırım yapmaları için güven sağlayacak” şeklinde konuştu.
Abdullahi, Ziraat Bankası’nın Somali’de faaliyet göstermeye başlayan ilk yabancı banka olduğunu, ancak son olmayacağını kaydetti.