– Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Soçi’de bu yıl 20.’si düzenlenen Valday Uluslararası Tartışma Kulübü Toplantısı’nın ana oturumunda, gündemdeki konulara ilişkin soruları cevaplandırdı.
Toplantının bu yılki başlığı, ‘Adil Çok Kutupluluk: Herkes İçin Güvenlik ve Kalkınmanın Sağlanması’ oldu.
Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, toplam 42 Afrika, Avrasya, Kuzey ve Güney Amerika ülkesinden siyaset, ekonomi, kültür ve farklı alanlardan 140 uzman yer aldığı toplantıda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika’nın dünyadaki ağırlığı artması gerektiğine işaret etti.
‘KARABAĞ TEKLİFİM DİKKATE ALINMADI’
Karabağ’daki gelişmelerle ilgili Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel’in “Rusya’nın Ermeni halkına ihanet ettiği” yönündeki sözlerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Putin, bir halk deyişi kullanarak, AB’nin yaptığı bir şey için başkalarını suçlamaması gerektiğini söyledi.
Rusya’nın pek çok defa Ermenistan’a Karabağ çevresindeki 5 bölgeyi Bakü’ye iade etme ve Ermenistan ile Karabağ arasındaki bağlantıyı koruma konusunda uzlaşma teklifinde bulunduğunu hatırlatan Putin, bunun dikkate alınmadığını söyledi.
‘RUSYA İKİ NEDENLE NÜKLEER SİLAH KULLANIR’
Rusya’nın nükleer silah kullanma durumuyla ilgili soruyu da cevaplayan Putin, “Rusya’nın askeri doktrininde, Rusya’nın nükleer silah kullanmasının olası 2 nedeni var. Birincisi; nükleer silahların bize karşı kullanılması, yani buna cevap olarak sözde bir karşı saldırıda kullanılmasıdır.” ifadesini kullandı.
Bu silahların kullanılacak olmasının ikinci nedeninin; “Rus devletinin varlığına yönelik tehdit” olduğunu belirten Putin, “Rusya’ya karşı konvansiyonel silahlar kullanılsa bile Rusya’nın bir devlet olarak varlığı tehlikeye girer.” değerlendirmesinde bulundu.
‘DEVLETİN VARLIĞINI TEHDİT EDECEK BİR DURUM YOK’
Rus askeri doktrininde, nükleer silahlarla ilgili bir değişiklik yapmaya gerek olmadığının altını çizen Putin, bugün Rus devletinin varlığını tehdit edecek bir durumun olmadığına dikkati çekti.
Putin, “Aklı başında ve hafızası yerinde olan hiç kimsenin Rusya’ya karşı nükleer silah kullanmayı düşüneceğini zannetmiyorum.” dedi.
‘6 TEMEL PRENSİP’
Konuşmasında 21. yüzyılda uluslararası ilişkilerin 6 temel prensip üzerine inşa edilmesi gerektiğini vurgulayan Putin, bu prensipleri şu şekilde sıraladı:
- Birincisi açık bir dünyadır. “Kimsenin hiçbir zaman yapay engeller koymaya çalışmayacağı, açık, birbirine bağlı bir dünyada yaşamak istiyoruz. Bu dünya insanların iletişim, yaratıcılık özgürlüğü ve refahı yolunda engelsiz bir ortam olmalıdır.
- İkincisi, evrensel kalkınmanın temeli olması gereken medeniyetlerin çeşitliliğidir. Herhangi bir ülke veya insana nasıl yaşaması, nasıl hissetmesi gerektiğini dayatmak yasaklanmalıdır.
- Üçüncüsü ortak kararlardır. Hiç kimsenin başkaları adına veya başkalarının yerine dünyayı yönetme hakkı yoktur. Geleceğin dünyası kolektif kararların dünyasıdır. Tek bir kişi herkes için karar veremediği gibi herkes de her şeye karar veremez. Herhangi bir meseleden doğrudan etkilenenler neyin, nasıl yapılacağı konusunda hemfikir olmalıdır.
- Dördüncüsü ise evrensel güvenlik ve kalıcı barıştır. Bu alanda uyum sağlamalı ve sadece gururu, kibiri bir kenara bırakıp başkalarına ikinci sınıf ortak gibi bakmaktan vazgeçmelisiniz.
- Beşincisi de herkes için adalettir. Geçmişte herkesin sömürüldüğü dönemin aksine herkesin modern kalkınmanın yararlarına erişimi sağlanmalı ve bunu herhangi bir ülke veya grup için sınırlamaya çalışılması saldırganlık olarak kabul edilmelidir.
- Altıncı ve son prensip ise eşitliktir. Artık hiç kimse boyun eğmeye, çıkarlarını kimseye, özellikle de daha zengin veya daha güçlü olana bağımlı kılmaya hazır değildir. Bu, insanlığın tüm tarihsel deneyiminin özetidir.” (HABER MERKEZİ)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***