Kuzey İrlanda ile İskoçya arasındaki Kuzey Kanalı’nı yüzerek geçen ilk Türk kadını ve en genç Türk sporcu olan 22 yaşındaki Aysu Türkoğlu kız çocuklarına ilham oluyor.
11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nde VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Türkoğlu, 12 saat süren tarihi yüzüşünün ardından, bu başarının kız çocuklarından çok ilgi gördüğünü söyledi. Türkoğlu, “Her zaman birileri konuşacak ve engeller çıkacak ama önemli olan içinizdeki hedefi koyan o kız çocuğunu dinlemek” dedi.
Dünyanın birçok yerinde kız çocukları eğitim, beslenme, güvenli yaşam, sosyal hayat gibi en temel haklardan mahrum bırakılıyor.
UNESCO’nun verilerine göre ilk ve ortaokul çağındaki yaklaşık 120 milyon kız çocuğu okula gitmiyor. Çocukların cinsiyetlerinden dolayı uğradığı ayrımcılığa, çocuk yaşta zorla evlendirmeye, şiddete ve çocuk yoksulluğuna dikkat çekmek için 2012 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü olarak ilan edildi.
7 yaşında ailesinin desteğiyle yüzme sporuna başlayan, 15 yaşından bu yana da açık deniz yarışlarında kulaç atan Aysu Türkoğlu’nun başarıları da kız çocuklarına ışık tutuyor.
Türkoğlu, 9 Ağustos 2023’te yaklaşık 14 derece hava sıcaklığı ve 13,7 derece su sıcaklığında 40 kilometrelik Kuzey Kanalı’nı yüzerek geçti. Başarılı yüzücü geçen yıl 29 Temmuz’da da Manş Denizi’ni 16 saat 28 dakikada geçerek, bu denizi geçen en genç Türk sporcu olmasıyla da adını duyurmuştu.
2023’te Türk sporunda kadın imzası
VOA Türkçe’ye konuşan Türkoğlu, “Benim başarım şu anda ‘seven ocean’ dediğimiz ve dünyanın çok zorlu parkurları olan belli okyanus ve deniz parkurlarını geçmek. Benim için bu yaşta böylesi zorlu parkurları geçebilmek çok gurur verici. Bu kadar küçük yaşta genelde bu sporla ilgilenenler olmuyor. Su sıcaklığı, denizin içerisindeki canlılar, bunların hepsi çok ciddi yıkım yaratabilecek zorlukta faktörler. O yüzden bu parkurlara ‘ben hayatta neler yaşadım, bunu mu yapamayacağım’ düşüncesiyle genel olarak orta yaş ve üzeri insanlar gidiyor. Genç yaştaysa bunu yapan çok çok az insan var. Ben de onların içerisine girebilmiş olmaktan dolayı çok mutluyum” dedi.
Türk sporunda 2023’te kadınların başarısının öne çıktığını da kaydeden Türkoğlu, “Bence bu sene biz kadınlar olarak birçok dalda başarımızı gösterdik diye düşünüyorum. Özellikle kadın voleybol takımımız olsun, Şahika Ercümen olsun, onlardan sonra ben de geldim ve cidden bu sene bunları başarabilmiş olmaktan dolayı çok gurur duyuyorum” diye konuştu.
“Kendi içinizdeki duvarları yıkarsanız o zaman başarı geliyor”
Türkoğlu başarılarının ardından özellikle kız çocukları ve ailelerinin kendisiyle tanışmak istediğini söyleyerek, “Kız çocukları ‘ben de yapabilir miyim? Ben de başlayacağım ve senin gibi olacağım’ diyorlar. Sonrasında aileleri geliyor, ‘biz de kızımız sizin gibi olsun istiyoruz’ diyorlar. Ailelere şunu söylüyorum, önemli olan onların önüne sınır koymamak, koyulan sınırları da kendi kafalarında aşmaları. Bana birçok insan birçok şey dedi, onları dinleseydim şu an zaten Kuzey Kanalı’nı ya da Manş’ı geçmiş olamazdım. Her zaman birileri konuşacak. Ama önemli olan sizin içinizdeki o konuşan ve hedefi koymuş olan kız çocuğunu dinlemek” ifadelerini kullandı.
Türkoğlu kız çocuklarına, “Dışarıdakiler konuşacak, her zaman konuşuyorlar. Siz başarılı da olsanız, siz başarısız da olsanız her zaman konuşan birileri oluyor. Ama siz aslında kendi içinizdeki duvarları yıkarsanız o zaman başarı geliyor. O yüzden bir hedef koydularsa o hedefin peşinden gitmelerini ve asla pes etmemelerini, istedikleri şeyi yapmalarını tavsiye ederim” diye seslendi.
“Bu başarıyı elde etmemde ailemin çok büyük bir katkısı var”
Kendisinin de birçok zorluğa maruz kaldığını vurgulayan genç yüzücü, “Genel olarak globalde yaşamadım ama mesela buradayken zorluklar oluyor. Mesela mayoyla giriyorum, buna bile bazen laf edebilen insanlar oluyor. Benim yaptığım spor zaten mayoyla yapılabilecek bir spor ama ne yapmamı bekliyorlar, bilmiyorum. Beni de etkileyebilecek birçok şey var. Bunlara takılacak olursam zaten ilerleyemem” diye konuştu.
Ailesinin başarısındaki desteğine dikkat çeken Türkoğlu, “Zaten sporcu bir ailenin içerisinde büyüdüm. Benim ablam da yüzücüydü. Ben aslında ondan örnek alıp yüzmeye başladım. Ben yine elimden geleni yapardım ama benim bu başarıyı elde etmemde tabii ki ailemin çok büyük bir katkısı var” dedi.
Türkoğlu yeni hedefleri için destek bekliyor
Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi dördüncü sınıfta öğrenimini sürdüren Türkoğlu, bir yandan da ‘seven ocean’ parkurundaki yeni hedeflerine hazırlanıyor. Zorlu bir hazırlık süreci geçirdiğini söyleyen Türkoğlu, “O kadar büyük zorluklar yaşıyorsunuz ki aslında en kolay kısım o an gidip yüzmek oluyor o kanalı. Öncesinde en zorlandığım şey sanırım Manş Kanalı’nda sponsor bulmak oldu. Çünkü bu yapmış olduğum geçişlerin hepsi uluslararası ve o ülkelerin para birimi geçerli. Bunun yanında buzlu küvetlerin içerisine girme, 6 saatlik yüzüşler şeklinde antrenman çalışmaları var. Özellikle pandemide o kadar daralmıştım ki babam benim için evin çatısına prefabrik havuz bile yaptı. Orada antrenmanlarımı yaptım. Bunların hepsi küçük küçük de olsa bir bütünü oluşturuyor. Bu yüzden başarı tesadüf olmuyor” dedi.
Yeni hedefleri için sponsor arayışına devam ettiklerini de dile getiren Türkoğlu, “Bizim sponsorluk desteği için her zaman bir talebimiz oluyor. Olursa da ne güzel olur. Çünkü benim beş tane daha geçeceğim kanal var. Şu anda da bir sonraki kanal için birçok kaptanla yazışmadayım. Onlardan cevap bekliyorum” diye konuştu.