TBMM’de 1 Ekim Pazar günkü açılışın ardından bugün siyasi partilerden bazıları için parti grup toplantıları günüydü. Toplantılarda özellikle Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, TBMM’yi açış konuşmasında yaptığı yeni Anayasa çağrısı gündemdeydi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Erdoğan, TBMM açılış konuşmasında yeni bir anayasa, demokratik bir anayasa yapalım diye konuştu. Erdoğan samimi mi? Gerçekten ülkesini seviyor mu? Erdoğan gerçekten adaletten yana mı? Gerçekten de demokrasiden yana mı? Hayır” dedi.
Erdoğan ise, bugün Danıştay’ın eğitim tesisi açılışı gerekçesiyle kürsüde “Cumhuriyetimizin 100. yaşını, bir anma etkinliğinden öte yeni reform hamlelerimizle hak ettiği şekilde kutlamak istiyoruz. Son 1 asrın kapsamlı muhasebesini yaparken milletimizin demokratik kazanımlarını daha da güçlendirmeye çalışıyoruz. Vesayetçilerin 27 Mayıs’ın Türkiye’nin ayağına vurduğu 12 Eylül’ün perçinlediği prangaların sökülüp atılma zamanı gelmiştir. Bu talebe, siyaset kurumu başta olmak üzere, sorumluluk makamında olan hiç kimsenin kulak tıkama lüksü yoktur. Her türlü tartışmaya müzakere açık olduğumuzu ifade ettik. Milletimize vereceğimiz asıl müjdenin sivil bir anayasa ile milletimizi buluşturmak olduğu anlaşılıyor. Vatandaşlarımızın özgürlük alanlarını genişletme idealimizin tepesinde ülkemizi darbe anayasasından kurtarmak vardır. En geniş, en kapsayıcı mutabakatla bu süreci başarıya ulaştıracağımıza inanıyorum. Sivil anayasa talebi, iradesine gerektiğinde canı pahasına sahip çıkan aziz milletimize anasının ak sütü gibi helaldir” diye konuştu.
1 Ekim’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde “iyileştirme ihtiyacı” olduğunu söyleyerek yeni Anayasa çağrısını açıklayan Erdoğan, bugün de yeni Anayasa yönündeki çağrısını yineledi.
CHP lideri Kılıçdaroğlu, parti grubu kürsüsünde, Erdoğan’ın yeni Anayasa çağrısını samimi bulmadığını şu sözlerle açıkladı:
“Bir Japon atasözü var; ‘pirincin içindeki siyah taşlardan korkma beyaz olanlardan kork’ diyor. Bunu niye söyledim? Erdoğan, TBMM açılış konuşmasında yeni bir anayasa demokratik bir anayasa yapalım diye konuştu. Erdoğan samimi mi? Gerçekten ülkesini seviyor mu? Erdoğan gerçekten adaletten yana mı? Gerçekten de demokrasiden yana mı? Hayır. Ben de biliyorum. Bu Japon atasözünden yola çıkarak size anayasayı anlatacağım. Düşünce ve kanaat hürriyeti anayasa madde 25, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti anayasa madde 26, bilim ve sanat hürriyeti anayasa madde 27. Allah aşkına bana söyler misiniz düşüncesini açıkladı diye hapishaneler dolu ya. Merdan Yanardağ neden içeride, avukatlar neden içeride, 85 yaşındaki emekli paşalar neden içeride? Aydınlar niye içeride? Düşüncelerini açıkladılar diye. Demek ki Erdoğan gerçek anlamda bir sivil anayasa istemiyor. Onun kafasında başka şeyler var. Buradan yola çıkarak milleti nasıl kandırırız arayışı içinde.”
Devletin basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Soru şu; devletin bankaları ilanları nereye veriyor? RTÜK, tam bir infaz kurumu. Havuz medyası ne yaparsa yapsın hiç onları görmez. Ama özgür medya bir yayın yağınca incelerler. Basın ilan kurumu aynı şekilde çalışıyor. Demek ki anayasadaki basın hürriyeti gereği yerine getirilmiyor. Anayasa’da yürüyüş ve gösteri hakkı var. Cumartesi anneleri; evladının, eşinin mezarının nerede olduğunu öğrenmek için bir araya geliyor ama bu annelere ters kelepçe vuruluyor. Bu annelerin taleplerini neden dilemiyorsunuz? Bana demokrasiden bahsediyorlar, sen onu benim külahıma anlat” diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, Anayasa’nın çocuğun korunması ve eğitim hakkını garanti altına aldığını belirterek, “Öğrencilere bedava yemek vereceklerdi. Şubat ayında bu açıklandı ama 8 Eylül’de başka bir açıklama yapıp sadece deprem bölgesinde çocuklara yemek vereceklerini açıkladılar. Sen tasarruf yapacak başka bir şey bulamadın mı? 3-6 yaş çocuk eğitiminde 7 milyon çocuğun yeteri kadar beslenemediği yine devletin açıklaması olarak yansıdı. Anayasa’da diyor ki kimse eğitim hakkından mahrum bırakılamaz. Çocukların okuma ve beslenme hakkı var ama bu hakkı vermiyorlar. Şanlıurfa’da 70-80 kişilik sınıflar var bu sınıflarda öğretmen öğrenciyle nasıl ilgilenecek? Madde 45, çiftçinin korunmasıdır. Böyle bir kanun var. Çiftçiye her yıl bütçeden milli gelirin yüzde 1’i oranında pay verilir diyor. Hiçbir zaman bu işçiye verilmedi. Sen olan kanuna uymuyorsun, gel beraber demokratik bir anayasa yapalım diyorsun” dedi.
Kılıçdaroğlu, Yargıtay’ın Gezi Davası kapsamında hapis cezası hükmünü kesinleştirdiği ve TİP Hatay Milletvekili seçildiği halde halen Silivri Cezaevi’nde tutuklu Avukat Can Atalay’ın durumunu da anımsattı. CHP lideri, “Can Atalay’ı serbest bırakmayanlar Anayasa değişikliği için kapımıza gelmesinler” ifadesini kullandı.
Yeşil Sol Parti: “Meclis, demokratik, sivil Anayasa yapılmasına aday olmalı”
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Eş Sözcüsü İbrahim Akın ise, Kürt siyasi hareketi açısından Kürt sorununa çözüm sağlanmasını öncelikli gördüklerini belirterek, yeni Anayasa görüşmesine sıcak bakıldığı yönünde mesaj verdi.
Akın, “AKP-MHP iktidarı eliyle inşa edilmeye çalışılan tek adam rejimi Meclis’i işlevsiz kılmak için her türlü yöntemi denedi. Meclis neredeyse tek adam rejiminin talepleri doğrultusunda noter haline getirilmeye çalışıldı. Biz bu sürecin böyle yürütülmesini kabul etmiyoruz. Meclis’te 600 milletvekili var ve bu vekiller Türkiye halklarının iradesiyle seçilmiş ve onların sorunlarını çözmek için görevlendirilmiştir. Ve onları temsilen buradadırlar. Biz 600 vekilin iradesini gasp eden ve Meclis’i noter gibi değerlendiren bu anlayışı kabul etmiyoruz. Meclis’in bu dönemde gerçek anlamda demokratik tartışmaları ve müzakereleri yapması gerektiğini, Türkiye’nin en temel sorunları olan demokratik sivil bir anayasayı yapmaya aday olması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için de her türlü çalışmayı ve mücadeleyi yürütmeye kararlıyız” dedi.
Bahçeli, Erdoğan’ın “iyileştirmeler yapılmalı” dediği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni övdü
Bu arada Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, Erdoğan’ın yeni Anayasa’yla “iyileştirme ihtiyacı” olduğunu söylediği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni övdü.
Bahçeli, bugünkü MHP grubu konuşmasında, “Cumhur İttifakı, Türkiye Cumhuriyeti’nin gelecek yüzü, yeni yüzyılın, yeni bir diriliş ve yükseliş gayesinin mihmandarı ve mimarbaşıdır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin geride kalan yaklaşık beş uygulama döneminde, Cumhur İttifakı olarak kronik sorunlara neşter vurduk. Çözümsüz gibi duran tüm sorunları çözmeyi başardık. Cumhur İttifakı’nın umut olduğunu gösterdik. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin muktedir ve muteber kazanımlarıyla ülkemizin önünü açtık, gücüne güç kattık” dedi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise, Bahçeli’yi makamında ziyaret etti. Bu görüşmede Kurtulmuş’un yeni Anayasa konusunda Bahçeli’den destek istediği belirtildi.