Katar Kalkınma Fonu (QFFD), Lübnan ordusuna ilk sevkiyatı 28 Eylül’de yapmıştı.
Her iki sevkiyat da, QFFD ile Lübnan hükümeti arasında 30 Ağustos’ta imzalanan ve Lübnan ordusunun altı ay boyunca yakıt tedarikini sağlayacak 30 milyon dolarlık anlaşmanın bir parçası.
Lübnan, 1975 İç Savaşı’ndan beri en ağır ekonomik krizini yaşıyor.
2020’de Katar, Lübnan ordusuna 60 milyon dolar bağışta bulundu.
Lübnan lirası, son dört yolda ABD doları karşısında %90’ın üzerinde değer kaybetti. 2019 yılında Beyrut’ta temel kaynakların yetersizliği nedeniyle kitlesel protestolar patlak verdi.
Mikati’nin Katar ziyareti, Gazze’deki savaşının Hizbullah ile İsrail arasında topyekün bir savaşa dönüşüp Lübnan’a sıçramasından duyulan endişelerin arttığı bir dönemde gerçekleşti.
Geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler, İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı operasyondan bu yana Lübnan’da 19.000’den fazla kişinin ülke içinde yerinden edildiğini açıklamıştı.
Uluslararası Göç Örgütü sözcüsü Muhammed Ali Abunajela geçen hafta yaptığı açıklamada “sınır ötesi gerilimler devam ettikçe sayıların artmasını bekliyoruz” ifadesini kullandı.
13 Ekim’de İsrail, Lübnan sınırında bir Lübnanlı Reuters kameramanı Issam Abdallah’ı öldürdü ve ikisi Al Jazeera’den olmak üzere altı kişiyi yaraladı.
Ertesi gün Lübnan, İsrail’in Abdallah’ı “kasten öldürmesi” ve diğer basın mensuplarını yaralaması nedeniyle BM Güvenlik Konseyi’ne resmi bir şikayette bulunduğunu açıkladı.
İsrail’in sınır ötesi saldırılar, çatışmaların Lübnan’a yayılma potansiyeline ilişkin endişeleri daha da artırdı. 2006 yılında 34 gün süren İsrail-Lübnan savaşında Lübnanlı 1.200 sivil hayatını kaybetmişti.
Lübnan hükümeti, Perşembe günü, artan endişeler nedeniyle bir savaşın çıkması durumunda önleyici bir plan üzerinde çalıştığı konusunda kamuoyuna taahhütte bulundu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***