İsrail Gazze’ye hava saldırılarını sürdürürken savaşın daha geniş bölgelere yayılmasından endişe ediliyor
İsrail savaş uçakları olası bir kara saldırısı öncesinde Gazze’yi bombalamaya devam ederken, ABD Başkanı Joe Biden, Hamas’ın sürpriz saldırısını ‘tamamen şeytani’ olarak nitelendirdi ve grubun İranlı destekçilerini hedef alan bir uyarı yayınladı.
İsrail, onlarca savaş uçağının Gazze’de Hamas’ın saldırı başlatmak için kullandığını ileri sürdüğü 200’den fazla hedefi vurduğunu açıkladı.
İsrail ordusu hafta sonu başlayan saldırılarda Gazze’den sızan en az 1000 silahlı Filistinliyi öldürdüğünü duyurdu.
Gazze sağlık bakanlığı, Hamas cumartesi gününden bu yana kalabalık kıyı bölgesinde en az 950 kişinin öldüğünü ve 5 bin kişinin yaralandığını söyledi.
İsrail’de ölü sayısının bin 200’e ulaştığı ve 2 bin 700’den fazla kişinin yaralandığı açıklandı. Kurbanların büyük çoğunluğunu evlerinde, sokaklarda veya müzik festivalinde vurularak öldürülen siviller olduğu bildirildi.
Halid Meşal cuma günü protesto çağrısı yaptı
Reuters tarafından görülen kayıtlı bir açıklamada eski Hamas lideri Halid Meşal, Filistinlileri desteklemek için Arap dünyasında cuma günü protestolar yapılması çağrısında bulundu.
Şu anda Hamas’ın diaspora ofisinin lideri olan Meşal, “Bu cuma, yani el-Aksa Tufanı Cuması’nda, Arap ve İslam dünyası meydanları ve sokakları doldurmalı,” dedi.
İsrail sivillere silah dağıtımını hızlandırdı
İsrail Güvenlik Bakanı, ülkedeki Arap azınlık ile çoğunluktaki Yahudiler arasında olası sürtüşmeler nedeniyle ruhsatlı vatandaşlara ateşli silah verilmesini hızlandırdığını söyledi.
Pazartesi günü İsrailli askerleri ve sivilleri rehin tutan Hamas militanları, Gazze’de herhangi bir uyarıda bulunmadan vurulan her ev için bir esiri infaz etmekle tehdit etti, ancak şu ana kadar bunu yaptıklarına dair hiçbir belirti gelmedi.
İsrailli bakan: Harekatı havada başlattık, karadan da gireceğiz
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Salı günü Gazze sınırı yakınındaki askerlerle konuşurken “Hamas bir değişiklik istedi ve gerçekleşecek. Gazze’de olan artık olmayacak,” ifadelerini kullanarak “Taarruzu havadan başlattık, daha sonra karadan da gireceğiz. İkinci günden beri bölgeyi kontrol ediyoruz ve hücumdayız. Daha da yoğunlaşacak,” dedi
Kara saldırısı, İsrail ve özellikle de Hamas’ın sıkı kontrolü altındaki dar ve yoğun nüfuslu Gazze Şeridi’nde tutulan birçok rehinenin hayatı açısından riskler taşıyor.
Washington, şu anda tam abluka altında olan Gazze’den sivillerin güvenli geçişi fikri konusunda İsrail ve Mısır ile görüştüğünü söyledi.
İsrail, 38 yıllık işgalin ardından 2005 yılında Gazze’den askerlerini geri çekti ve Hamas’ın 2007’de iktidara gelmesinden bu yana kıyı şeridini abluka altında tutuyor. Pazartesi günü sıkılaştırılan kuşatma ile artık yiyecek ve yakıt gibi hayati ürünlerin girişi de engellenecek.
Lübnan ve Suriye sınırından İsrail’e roketler atıldı
Reuters’e konuşa üç güvenlik kaynağı, İsrail’in kuzey sınırında, güney Lübnan’dan İsrail’e doğru bir roketler ateşlendiğini ve İsrail’in buna bombardımanla karşılık verdiğini söyledi.
Suriye topraklarından fırlatılan havan toplarının İsrail’deki açık alanlara düşmesi, şiddetin daha geniş bir savaşa yol açabileceği korkusunu da artırdı.
İsrailli Yarbay Conricus, “Bu roketlerin Suriye silahlı kuvvetleri tarafından mı, var olan ve Suriye rejimi tarafından memnuniyetle karşılanan İranlı milislerden herhangi biri tarafından mı, Hizbullah ya da başka bir eylem tarafından mı atıldığını henüz bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.
Ateşe ateşle karşılık verdiklerini belirten Conricus şu an için oradaki durumun sessiz olduğunu söyledi.
Biden’dan İran’a: Sakın!
Beyaz Saray’da Biden, Hamas saldırılarını “tamamen kötü bir eylem” olarak nitelendirdi ve Washington’un, Demir Kubbe hava savunma sistemini yenilemek için mühimmat ve önleyiciler de dahil olmak üzere İsrail’e ek askeri yardım için çabalarını hızlandırdığını söyledi. Biden İsrail’e de karşı saldırılarında “savaş hukukuna” uyması çağrısında bulundu.
Biden bir uçak gemisi saldırı grubunu yönlendirerek bölgedeki askeri varlıklarını arttırdıklarını söyledi
Biden, ayrıca İran ve onun bölgedeki uzantılarına yönelik, “Herhangi bir ülkeye, herhangi bir kuruluşa, durumdan yararlanmayı düşünen herkese bir kez daha söyleyeyim, tek bir sözüm var: Sakın!,” ifadelerini kullandı.
ABD’li yetkililer, ellerinde saldırıları İran’ın düzenlediğine dair kanıt bulunmadığını söylüyor ancak İran’ın Hamas’a uzun vadeli desteğine işaret ediyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, Biden’ın Dışişleri Bakanı Antony Blinken’i “dayanışma ve destek mesajı” iletmek üzere İsrail’e gönderdiğini söyledi.
ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan da, Washington’un sivillerin Gazze’den güvenli bir şekilde çıkmasını sağlama fikri konusunda İsrail ve Mısır ile görüştüğünü söyledi.
Gazze’de ‘Hiç bir yer güvenli değil’
Filistin medyası, İsrail hava saldırılarının Gazze şehri, güneydeki Han Yunus şehri ve Gazze’nin merkezindeki Bureij mülteci kampındaki evleri vurduğunu bildirdi.
Haberlere göre, vurulan evlerden biri Hamas’ın Gazze’deki silahlı kanadının lideri Muhammed Deyf’in babasına aitti. Raporlara göre Deyf’in erkek kardeşi ve diğer aile üyeleri öldürüldü.
Sosyal medyada yardım çağrısında bulunan bölge sakinleri, birçok binanın çöktüğünü, bazılarında çok sayıda kişinin içeride mahsur kaldığını ve kurtarma ekiplerinin onlara ulaşamadığını söyledi.
Birleşmiş Milletler, 180 binden fazla Gazzelinin evsiz kaldığını, birçoğunun sokaklarda veya okullarda toplandığını söyledi.
Gazze’deki Han Yunus hastanesindeki morgda, cesetler karınlarının üzerinde isimleri yazlarak sedyeler üzerine yatırıldı. Sağlık görevlileri, ölülere yer kalmadığı için yakınlarının cenazeleri bir an önce alması çağrısında bulundu.
Acil durum barınağı olarak kullanılan bir belediye binası vuruldu. Sınır yakınındaki Abassan Al-Kabira’dan kaçtıktan sonra ailesiyle birlikte bu binaya sığınan 35 yaşındaki Ala Abu Tair, “Gördüğünüz gibi Gazze’de hiçbir yer güvenli değil, her yeri vuruyorlar,” dedi.
Bir Hamas yetkilisi, Hamas yöneticisi Cevad Ebu Şammala ve Zekeriya Ebu Maamar’ın Han Yunus’ta düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğünü söyledi.
Filistin dışişleri bakanlığı, İsrail saldırılarının cumartesi gününden bu yana 22 bin 600’den fazla konutu ve 10 sağlık tesisini yok ettiğini ve 48 okula zarar verdiğini söyledi.
Hamas saldırılarını kınayan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, şunları söyledi: “Uluslararası insani hukuk açıktır: Sivil halkı ve sivil nesneleri koruma konusunda sürekli özen gösterme yükümlülüğü, saldırılar boyunca da geçerlidir.”
Şiddet, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de alevlendi; burada İsrail polisi güvenlik güçlerine havai fişek atan iki Filistinliyi öldürdüğünü söyledi.
Filistin sağlık bakanlığına göre, Batı Şeria’da cumartesi gününden bu yana İsrail güçleriyle çıkan çatışmalarda 21 Filistinli öldü, 130 Filistinli yaralandı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***