– Güney Kore’de köpek eti tüketiminin sona erdirilmesine yönelik yasama çalışmaları, Devlet Başkanlığı’nın açık desteğinin ardından hız kazandı. Köpek eti karşıtı kampanya, ağustos ayı sonunda Güney Kore Devlet Başkanı’nın eşi Kim Keon Hee’nin bu uygulamaya son verilmesi çağrısında bulunmak üzere düzenlenen bir basın toplantısına beklenmedik katılımıyla yeniden gündeme oturmuş durumda.
İKTİDAR VE MUHALEFET ORTAK ÇALIŞACAK
İktidardaki Halk Gücü Partisi, ‘First Lady’nin adını taşıyan köpek eti karşıtı bir yasa tasarısının meclisten geçmesi için çalışacağını açıkladı. Ana muhalefetteki Demokrat Parti (DP) ise nadir görülen şekilde konuyu 2024 yılı sonuna kadar çözme sözü verdi. Halihazırda mecliste, köpek eti tüketiminin yasaklanması için bekleyen dört yasa tasarısı bulunuyor ve meclisteki iki büyük partiden düzinelerce milletvekili, söz konusu uygulamayı ortadan kaldırmak için iki karar tasarısına imza atmış durumda.
KÖPEK ETİ ENDÜSTRİSİNİN GÜÇLÜ MUHALEFETİ ÖNEMLİ BİR ENGEL
Teklif edilen yasa tasarılarının kabul edilmesi halinde, köpek eti veya köpeklerden yapılan gıda ürünlerinin yetiştirilmesi, kesilmesi veya dağıtılması yasaklanmış olacak. Ayrıca Güney Kore Tarım Bakanlığı söz konusu sektörde faaliyet yürüten işletmelerin başka alanlara kaydırılması için desteklemek zorunda olacak. Ancak köpek eti çiftçileri, restoran sahipleri ve tüm geçim kaynaklarını bu sektöre dayandıran diğer pek çok Güney Korelinin güçlü muhalefeti nedeniyle bu tasarıların kabul edilme ihtimali düşük olabilir.
‘İNSANLARI YEMEK YEME HAKKINDA MAHRUM ETMEK KORKUNÇ’
Hayvan hakları savunucuları insanın en iyi dostunun vahşice tüketilmesini kınarken, diğerleri bu geleneğin sığır ya da domuz eti yemekten farklı olmadığı iddiasında. Köpek eti tüketimini savunanlar, bu alanda getirilecek yasakların “halkın gıda üzerindeki egemenliğini” ortadan kaldıracağını ve köpek çiftçilerinin yaşama hakkını tehdit edeceğini öne sürüyor. Köpek eti endüstrisinin önde gelen isimlerinden Ju Yeong-dong bu konuda, köpek etinin ülkede en çok tüketilen beşinci et ürünü olduğunu vurgulayarak, “insanları yemek yeme hakkından mahrum etmenin korkunç bir eylem olduğunu” savundu. Ju, “İnsanların geçim kaynaklarına ya da gıda üzerindeki temel egemenlik haklarına dokunmaya hakları yok” diye konuştu.
KÖPEK ETİ YENMESİNE OLUMSUZ BAKANLARIN ORANI YÜZDE 64
Geçen yıl itibariyle Güney Kore’de yaklaşık 3 bin 500 çiftlik gıda amaçlı köpek yetiştiriyordu. Korece’de “boshintang” olarak adlandırılan köpek eti yahnisi artık genç nesiller arasında popüler değil, ancak bazı yaşlı Güney Koreliler özellikle yaz aylarında bunu hala bir lezzet olarak görüyor. Geçen yıl ülkede yapılan bir ankete göre 18 yaş ve üzeri insanların yüzde 64’ü köpek eti yenmesine olumsuz bakıyor. Bu oran 2015’ten bu yana köpek etine karşı olanların oranında yüzde 20’lik bir artışa işaret ediyor. (DIŞ HABERLER)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***