Yazarlar, “devasa bir ticari girişim” olarak tanımladıkları ChatGPT’nin büyük ölçüde “kitlesel ölçekte sistematik hırsızlığa” dayandığını iddia ediyor. Authors Guild CEO’su Mary Rasenberger, yapay zeka karşısında edebi kültürün ve yazarların eserleri üzerindeki kontrolünün korunması gerektiğini vurguladı.
Geçtiğimiz hafta Michael Chabon ve David Henry Hwang’ın da aralarında olduğu 10,000 yazar, imzaladıkları bir açık mektup aracılığıyla OpenAI, Meta ve Google’a yapay zekâ modellerinde kullanılan içeriklerde “yazarlardan izin alma, atıfta bulunma ve adil bir şekilde ödeme yapma” çağrısında bulunmuştu.
OpenAI’dan yapılan açıklamada, iddia sahiplerinin “telif hakkının kapsamını yanlış anladığını ve yapay zekâda büyük dil modelleri (LLMs: Large Language Models) gibi yeniliklere yol açan sınırlamaları ve istisnaları (örneğin telifli malzemelerin, telif sahibinden izin istenmeden, kısıtlı olarak kullanılmasına imkân veren adil kullanım doktrini) hesaba katmadığı” ifadeleri yer aldı.
Yazarların endişeleri, Amazon’un politikalarını da etkiledi. Amazon, artık yapay zeka tarafından oluşturdukları içerikleri Kindle’da yayınlamak isteyen yazarların yapay zeka kullandıklarını önceden bildirmesini zorunlu kılıyor.
Buna ek olarak Amazon, yapay zekâyla yazılmış metinlerdeki artışı kontrol altına almak için yazarların, bir günde, yapay zekâyla oluşturulmuş en fazla üç kitap yayınlamasına izin veren sınırlamalar getirdi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***