ANKARA– Depremde enkaz altında kalan ve bulunamayan cenazeler için Meclis tarafından komisyon kurulmasını isteyen HEDEP’in önerisi, AKP-MHP tarafından reddedildi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP), 6 ve 20 Şubat’ta meydana gelen depremlerde kaybolan yurttaşların bulunmasına dair verdiği Araştırma Önergesi Meclis Genel Kurulu’nda tartışıldı.
Önergeye ilişkin kurulda söz alan HEDEP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, depremde binlerce yurttaşın yaşamını yitirdiğini anımsattı. Ancak deprem nedeniyle yaşanan acıların bununla sınırlı kalmadığını dile getiren Gergerlioğlu, bulunamayan cenazelere işaret etti.
‘BUHARLAŞTI MI?’
Binlerce ailenin cenazelerine ulaşamadığını ifade eden Gergerlioğlu, “Hatay’da bin kişinin cenazesine ulaşılamamış durumda. Çok vahim bir durum var, insanlar en azından merhum yakınlarının mezarlarına gitmek ve dua okumak istiyor ama mezar yok, cenaze yok; yetkililere gidiyorlar, soruyorlar, cevap yok. Nereye gitti bu cenazeler, buharlaştı mı? Hayır; enkazların arasında, o ilin enkazlarının döküldüğü yerlere gitti büyük ihtimal. Peki, ne olacak, bu konu böyle mi kalacak?” diye sorarak, tepki gösterdi.
KOMİSYON TALEBİ
Bu cenazelerin bulunması için parti olarak komisyon kurulması talebinde bulunduklarını vurgulayan Gergerlioğlu, “6 Şubat depreminde kayıp yurttaşların bulunması komisyonu kurulması gerekiyor. Binlerce aile son derece mağdur ve bu komisyonun bir an evvel kurulması gerekiyor Meclisimizde. Kaybolan şahısların bulunması, ailelerine iadelerinin sağlanması kimliklendirilmeleri ve yaşamını yitirenler için yeniden DNA eşleştirmeleri yapılmalıdır” diye konuştu.
‘İŞ BAŞKA LAF BAŞKA’
Önergeye dair söz alan Saadet Partisi Milletvekili Şerafettin Kılıç, hala binlerce yurttaşın çadırlarda yaşandığını anımsattı. Alt yapı sorunları, içme suyu ihtiyacı ve hijyen problemlerine değinen Kılıç, bu hususlara dair problemin ciddi boyutlara ulaştığını kaydetti. Kılıç, “Havaların soğumasıyla birlikte hijyen sorunu acil olarak çözülmezse -üzülerek ifade ediyorum ki- salgın hastalıklar baş gösterecektir. Yaz dönemi deprem bölgesindeki ihtiyaçları gidermek için ciddi bir fırsattı ancak bunu değerlendirmek yerine bazı algılar oluşturulmaya çalışıldı. Sorunları kökten çözmek yerine oluşturulan algıyla çözüyormuş gibi yapmanızı kabul etmiyoruz. Şu bir gerçek ki: İş yapmak başka, laf üretmek başkadır” diyerek, tepki gösterdi.
HEDEP’İN ÖNERGESİNE DESTEK VERDİ
Bölgede yaşayan yurttaşlara psiko-sosyal desteğe ilişkin ihtiyaca da işaret eden Kılıç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bu konudaki çalışmalarına dikkat çekti. Kılıç, sadece 610 personelin bölgeye gönderildiği ve 19 bin kişiye 1 personelin düştüğü bilgisini verdi. Kılıç, “HEDEP tarafından verilen grup önerisi çok önemli ve açıklık getirilmesi gereken bir konudur. Saadet Partisi Grubu olarak öneriyi desteklediğimizi ifade ediyorum” dedi.
FONET’İ ANLATTI
Önerge bağlamında söz alan İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ihmal sonucu yaşamını yitiren 160 kişiye dikkat çekti. Çömez, hastanenin su havzasına yapıldığının ortaya çıktığını bu nedenle projelerin değiştirildiğini ancak elektrik ve oksijen sistemlere dair projenin değiştirilmediğine işaret ederek, bu ölümlerin de bundan kaynaklı yaşandığını belirtti. Çömez, “Hastaların dökümlerini almak için hastanenin otomasyon sistemine girmek istedim. Sağlık Bakanlığı ne yaptı biliyor musunuz? O gece otomasyon sistemi FONET’i devreden çıkarttı gerçeklere ulaşamayalım diye ve burada hastasını devlete teslim etmiş, emanet etmiş bir sürü vatandaş, şu anda bu yıkılmayan bina içerisindeki kaybolmuş cenazelere ulaşamadı. O sebeple ben bu verilen önergenin çok önemli olduğunu ve bir ayıbın, bir ihmalin açıklanması için çok kıymetli olduğunu söylüyor; hepinize saygılar sunuyorum” diye konuştu.
AKP-MHP OYLARI İLE REDDEDİLDİ
Diğer siyasi parti milletvekillerinin de söz alması ardından Meclis Genel Kurul’da oylamaya sunulan önerge, AKP-MHP oyları ile reddedildi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***