İstanbul’da günlerdir devam eden İsrail’i protesto gösterilerine bugün bir yenisi eklendi. 70’li yıllarda Akıncı Gençlik, 80’li yıllarda Müslüman Gençlik olarak örgütlenen İslamcılar’ın kurduğu İslam Medeniyet Hareketi’nin çağrısıyla yaklaşık 2 bin kişi Beyazıt Meydanı’nda toplandı.
Hamas’ın sivilleri de hedef aldığı Aksa Tufanı’na, 1187 yılında Kudüs’ü fetheden Eyyübi devletinin kurucusu Selahaddin Eyyübi’ye göndermede bulunan ve “Aksa Tufanı’nda kapınızı çalan Selahaddin”dir diyerek sahip çıkan grup, Beyazıt Camisi’nde bombalamalarda hayatını kaybeden Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldı.
Eylem sırasında sık sık “Kahrolsun İsrail, Filistin’den defol”, “Cenk, cihad, şehadet” ve “dişe diş kana kana” şeklinde slogan atan kalabalıktan bir grup İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun maketini ve İsrail bayrağını yaktı.
“Cenk cihad şehadet” sloganları atıldı, üstünde Mescid-i Aksa bulunan Filistin bayrakları taşındı
“Kudüs İslam’ındır”, “Öldürülen kardeşin ölen sensin”, “Kardeşlik bedel ister” gibi dövizler taşıyan grup, ABD ve İngiltere’yi de İsrail’e destek verdikleri için protesto etti.
Birçok protestocu ellerinde Türk ve üzerinde Müslümanlar’ın ilk kıblesi Mescid-i Aksa’nın da bulunduğu Filistin bayrakları taşırken alanda dev Türk ve Filistin bayrakları da açıldı.
Bir grup genç de bombardıman nedeniyle Filistin’deki doktor ölümlerini üstlerindeki kanlı beyaz önlüklerle protesto ederken, çocuk ölümlerine de dikkat çekmek için kefene sarılı oyuncak bebekleri kucaklarında taşıdı.
Hükümete çağrı: “İsrail’e karşı daha fazlasını yapmak elinizde”
Eylemi düzenleyen İslam ve Medeniyet Hareketi’nin başkanı Kemal Özden platformdan yaptığı konuşmada, İslam ülkelerini inisiyatif almaya çağırırken Türkiye’nin de Filistin için daha fazlasını yapmasını istedi.
Özden, “İster boykot et ister dua et ama davanıza sahip çıkın. Onlar yıkacak, biz yeniden yapacağız. Şehitlerimizin geride kalan aileleri de çocukları da emanettir. Bize daha fazla sorumluluk düşüyor. Bizler STK’lar ve Türkiyeli Müslümanlar olarak tepkimizi ortaya koyuyoruz. Ülkeleri yönetenler sizin yapacaklarınız bizim yapacaklarımız kadar değildir. Türkiye’de yas ilan edildi. Diplomatik olarak önemli girişimler var, bundan memnunuz. Ancak daha fazlasını yapmak elinizdedir. İslam Teşkilatı inisiyatif almayacaksa ne zaman alacak” dedi.
Eylemcilerden Hamas’a destek: “Bizim Kuvayı Milliyemiz gibi”
Daha önceki İsrail protestolarına göre daha düşük katılımın olduğu eylemde VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan protestoculardan Musa Abay, Gazze’deki hastanenin vurulmasının Hamas’ın üzerine atılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
Abay, “Cami, kilise, hastane, okul demeden insanları katlediyorlar. Çok üzülüyorum. Müslümanlar’ın dünyada birlik olmasını istiyorum, mezhep farkı olmadan. Özellikle Türkiye’de. Alevi-Sünni, Kürt-Türk çatışması olmadan hep beraber kenetlenmemizi istiyorum. (Hastane saldırısıyla ilgili) Kılıf uyduruyorlar. Bunu Hamas’ın üzerine yıkmaya çalışıyorlar ama vicdanı olan insanlar bunu gördü. Onların yaptığı belli zaten” dedi.
Filistin’e destek gösterisine katılanlardan Ayşegül Sönmez, “Filistin kendi topraklarından atılmak istenen bir millet. Özellikle çocuklar, -hayatın hiçbir yerinde olamamış- çocukların katledildiği bir savaştan bahsediyoruz. Buna savaş da denmez. Savaş üstü bir vahşet. Tamamen inkar, yaptıklarını inkar ediyorlar. (İsrailliler) Kendi topraklarını savunduklarını söylüyorlar ama öyle bir şey yok” diye tepkisini gösterdi.
Bir başka eylemci Mehmet Alak ise İsrail’in hastanede meydana gelen patlamayla ilgili dünyayı kandırmaya çalıştığını savunurken , Hamas’ı işgal altındaki Anadolu’da direnişi örgütlemeye çalışan Kuvayı Milliye’ye benzetti.
Alak, “Hamas bizim Kuvayı Milliyemiz gibi. Yurdunu savunan mücahit insanlar. ‘Sivilleri öldürüyor’ dediklerine de inanmıyorum. Müslüman zaten öyle bir şey yapmaz” dedi.
Gösteri sırasında Beyazıt Camisi’nin duvarına İngilizce “Freedom is near” (Özgürlük yakın) yazılı bir pankart asılırken bazı duvarlara şablonla “Aksa Tufanı” yazıldı.
Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nde önceki gün meydana gelen ve yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği bildirilen patlamanın sorumlularına ilişkin çelişkili iddialar öne sürüldü. Gazze’deki yetkililer patlamadan İsrail hava saldırısını sorumlu tutarken İsrail, bu iddiayı reddetti. İsrail, patlamanın İslami Cihat örgütünün fırlattığı bir füzenin hedef şaşırması sonucu meydana geldiğini kaydetti. İslami Cihat ise bu iddiayı reddetti.
AB ve ABD’nin terör örgütü listesinde bulunan Hamas militanları, 7 Ekim’de Gazze’den sınırın ötesine yüzlerce silahlı adam göndererek, aralarında çocuk ve yaşlıların da bulunduğu çok sayıda kişiyi öldürdü. İsrail en az 1400 kişinin öldüğünü ve 200 kadar kişinin de kaçırıldığını açıkladı.
İsrail saldırılara misilleme olarak o günden bu yana Gazze’yi hava bombardımanına tutuyor. Hamas yönetimindeki Gazze’nin sağlık bakanlığına göre, 7 Ekim’den bu yana İsrail’in hava saldırısında en az 4 bin 137 Filistinli hayatını kaybetti, 13 bin kişi yaralandı.
Birleşmiş Milletler (BM), bir milyondan fazla kişinin de evsiz kaldığını belirtiyor.