Türkiye’de barınma krizinin önüne geçilemiyor. Hem konut, hem işyerlerinde mülk sahipleri yüzde 25 kira zammı sınırına rağmen yüzde 100’ün bile üzerinde ‘güncelleme’ istiyor. Mülk sahipleri fahiş zam talebine enflasyonu gerekçe gösteriyor. Kiracılar ise gelirlerinin o oranda artmadığını söylüyor.
İktidarın ekonomi politikası ve yüzde 25 zam sınırı mülk sahipleriyle kiracıları karşı karşıya getirmiş durumda. 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş depremi sonrasında barınma krizinin daha da derinleştiği belirtiliyor.
Euronews’in konuyla ilgili hazırladığı habere göre Bahçeşehir Üniversitesi’nin ağustos ayında yayınladığı araştırmaya göre kiralar geçen yıl ortalama yüzde 121 oranında arttı. Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerde ise bu artış yüzde 188’e ulaştı.
İŞYERİ KİRASINI 8 KAT ARTIRMAK İSTİYOR
Gayrimenkul sahipleri ile kiracılar arasndaki gerilimse her geçen gün artıyor. Cengiz Orsel, Ankara’daki ahşap oyma atölyesinin çatısına, ev sahibinin astronomik kira artışını herkesin bilmesi için pankart astı. Panoda aylık 3 bin 200 lira yerine, “Bu dükkan için 911 dolar karşılığı 25 bin lira kira isteniyor.” yazıyor. AFP’ye konuşan Orsel, “Sesimi duyurmak istiyorum. Bu tür talepler insanları şiddete, birbirlerini bıçaklama noktasına kadar sürükleyecektir.” diyor.
Ankara’da avukat Meliha Selvi, “Kiracılarla ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların sayısında son yıllarda patlama yaşandı.” ifadelerini kullanıyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***