Mersin il sınırları içinde Toros Dağları’ndaki Morca mağarasında araştırma yaparken aniden hastalanan Amerikalı mağaracı Mark Dickey’nin mağaradan tahliye edilebilecek kadar iyileştiği, kurtarma operasyonunun üç ila dört gün sürebileceği bildirildi.
Bir grup mağaracıyla birlikte Morca mağarasına inen 40 yaşındaki deneyimli mağaracı Mark Dickey, geçirdiği mide kanaması sonucu mağarada mahsur kalmış, çok sayıda Avrupalı ekip Dickey ve beraberindekileri kurtarmak için harekete geçmişti.
AFAD yetkilisi Cenk Yıldız, İHA haber ajansına, mağaraya inen doktorların Dickey’i başarıyla tedavi ettiğini, mağaracının tahliye edilebilecek kadar iyileştiğini söyledi.
Operasyonun zor olduğunu, sağlıklı bir kişinin bile Morca mağarasından çıkışının 16 saat sürebileceğini kaydeden Yıldız, çalılmaların en az üç ila dört gün sürebileceğini, önceliğin sağlık olduğunu ve kimseyi tehlikeye atmadan bu operasyonu tamamlamayı amaçladıklarını belirtti.
Kurtarma ekiplerine göre Amerikalı mağaracı Dickey’nin yeryüzüne çıkışı sırasında sık sık mola verip dinlenmesi gerekecek.
AFAD Arama ve Kurtarma Dairesi Başkanı Recep Şalcı da ekiplerin, zor operasyonu başlatmak için doktorlardan onay beklediğini söyledi.
HaberTürk’e konuşan Şalcı, planın Dickey’yi sedyeyle taşımak olduğunu ancak mağaranın dar kısımlarından geçirmek için emniyet kemeri sistemiyle hasta mağaracıyı kaldırmayı planladıklarını belirtti.
Şalcı, dar alanları genişletmek için küçük patlatmalar yapmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.
Doktorların mağaranın içinde Mark Dickey’ye damar yoluyla sıvı ve 4 litre kan verdiğini söyleyen Şalcı, bugün öğleden sonra saatleri itibarıyla 30’dan fazla kurtarma personelinin mağaranın içinde olduğunu, üç dört kişinin Dickey’nin yanında sürekli nöbet tuttuğunu belirtti.
Şalcı, amacın Dickey’nin güvenli şekilde mağaradan çıkarılıp bir an önce hastaneye kaldırılması olduğunu kaydetti.
Avrupa Mağara Kurtarma Birliği de bugün internet sitesinde, mağaranın yedi bölüme ayrıldığını, her bölümde farklı kurtarma ekiplerinin sorumluluk üstlendiğini ve mağara içindeki iletişim hatlarının da iyileştirildiğini bildirdi.
Aralarında doktorlar, acil tıbbi yardım uzmanları ve deneyimli mağaracıların olduğu 170’den fazla kişi, kurtarma operasyonuna katkıda bulunuyor.
İtalyan Ulusal Yüksek Dağ ve Mağara Kurtarma Ekibi dün geç saatlerde Bulgaristan, Hırvatistan, Macaristan, Polonya ve Türkiye’den ekiplere katıldı. Türk medyasına göre mağaranın girişinde bir helikopter hazır bekletildi.
İtalyan ekip, bir doktor ve hemşirenin de olduğu altı kişinin gece saatlerinde Dickey’nin yanına vardıklarını bildirdi.
Mağara içindeki farklı seviyelerde kurulan kampların doktor, hemşire ve teknisyenlere dinlenme olanağı sağlayacağı bildirildi.
Türk yetkililer, Dickey’nin ayağa kalkıp yürüdüğünü gösteren videolu mesajı yayınladı. Dickey, bilincinin açık olduğunu, ancak henüz iç organlarının iyileşmediğini ve mağaradan çıkmak için çok fazla yardıma ihtiyacı olacağını söyledi.
Dickey, mağara araştırmacılığı cemiyeti ve Türk hükümetine de çabalarından ötürü teşekkür etti. Dickey mesajda, “Mağaracılık dünyası çok yakın, birbirine sıkı sıkıya bağlı bir gruptur, yeryüzünde bu kadar çok kişinin duruma yanıt verdiğini görmek inanılmaz. Türk hükümetinin ihtiyacım olan tıbbi malzemeleri bana ulaştırmadaki hızlı yanıtının hayatımı kurtardığına inanıyorum, ölüme çok yakındım” ifadelerini kullandı.
Dickey’nin mensubu olduğu New Jersey eyaletindeki mağara kurtarma grubu, mağaracının kanama geçirdiğini ancak kusmanın durduğunu ve günler sonra bir şeyler yiyebildiğini bildirdi. Dickey’nin mide kanamasının nedeni henüz bilinmiyor.
New Jersey ekibi, kurtarma çalışmasının çok sayıda ekibin katkısıyla mümkün olabileceğini, Dickey’nin oldukça soğuk olan mağara içinde devamlı tıbbi gözetime ihtiyacı olacağını kaydetti.
Avrupa Mağara Kurtarıcıları Birliği, Mark Dickey’yi eğitimli bir mağaracı ve mağara kurtarıcısı olarak tanımladı. Tanınmış bir mağara bilimcisi olan Dickey aynı zamanda birliğin tıp komitesinin sekreteri.
Mark Dickey, Anadolu Speleoloji Grubu için 1276 metre derinlikteki Morca mağara sisteminin haritasını çıkarmak amacıyla yapılan araştırmanın bir parçasıydı. Ancak Dickey, Türkiye Mağaracılık Federasyonu’ndan Yusuf Öğrenecek’e göre bin metre derinlikte, 2 Eylül günü hastalandı, ancak Dickey’nin hastalığını yeryüzündekilere bildirmek 3 Eylül sabahını buldu.
VOA Sırpça Bölümü’nün konuştuğu Avrupa Mağara Kurtarma Birliği Başkanı Werner Zegler, kurtarma ekiplerinin önündeki en büyük zorluğun mağaranın dar kısımlarından geçiş olduğunu söyledi. Sağlık durumuna göre Dickey’nin dar kısımlarda sedyeden indirilerek geçişinin sağlanabileceğini söyleyen Zegler, bu durumda kurtarma operasyonunun üç ila dört gün sürebileceği öngörüsünde bulundu. Ancak sağlık durumunun elvermemesi ve geçişin sadece sedyeyle sağlanmak zorunda kalması halinde Zegler’e göre Dickey’nin yeryüzüne çıkışı 12 ila 14 gün sürebilir.