HABER MERKEZİ – KNK Dış İlişkiler Sözcüsü Nilüfer Koç ve Hollandalı sanatçı Jonas Staal’ın projelendirdiği, “Yeni Bir Dünyanın Elçiliği: Kurdistan” etkinliği dünyanın birçok ülkesinden sanatçı, siyasetçi ve akademisyenin katılımıyla başladı.
Kurdistanlılar ve dostları, Kurdistan’ı dört parçaya bölen Lozan Antlaşması’nın yüzüncü yılına dönük tepkilerini çeşitli eylem ve etkinliklerle sürdürüyor. Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) öncülüğünde Lozan’da “Yeni Bir Dünyanın Elçiliği: Kurdistan” adlı bir dizi etkinliği barındıran sanat projesini başlattı.
KNK Dış İlişkiler Sözcüsü Nilüfer Koç ve Hollandalı sanatçı Jonas Staal tarafından sanatsal, kültürel ve siyasi bakış açısıyla tasarlanan projenin organizatörlüğünü ve ev sahipliğini İsviçre’nin ve Avrupa’nın önde gelen tiyatrolarından Lozan Vidy Tiyatrosu (Théâtre Vidy-Lausanne) yaptı. Projeye Mondriaan Vakfı ve Progressive International gibi uluslararası kurumlar da destek verdi.
TEMSİLİ KURDİSTAN BÜYÜKELÇİLİĞİ
Dünyanın birçok ülkesinden sanatçı, siyasetçi ve akademisyenin katılımıyla başlayan etkinlik kapsamında ilk olarak Lozan kent merkezinde temsili Kurdistan Büyükelçiliği açıldı. Tekliğe karşı çoğulculuğu esas alan binanın girişine, Güneş ve yıldız simgeleri yerleştirilirken salonun içi de oldukça renkli simgelerle donatıldı. Tasarımını KNK’li Nilüfer Koç ve Sanatçı Jonas Staal’ın yaptığı proje kapsamında, iki gün boyunca konserler, yuvarlak masa tartışmaları, paneller ve atölye çalışmaları gerçekleştirilecek.
‘DEVLETSİZ DEMOKRASİ’ BAŞLIKLI SUNUM
Etkinlikler arasında yer alan atölye çalışmalarında Demokratik Konfederalizm’i konu alan bir sunum düzenlendi. KNK Dış İlişkiler Sözcüsü Nilüfer Koç, Amerikalı Ekonomist David Adler ve İsviçreli insan hakları aktivisti Elisabeth Decrey Warner’in katılımıyla gerçekleşen sunumda “Devletsiz Demokrasi” başlığı konuşularak, bu temelde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin 4 parça Kurdistan’da yaşam bulduğuna dikkat çekildi. Ayrıca uluslararası güçler eliyle Kurdistan’ın bölünmesine neden olan Lozan Antlaşması’yla Kurdistan’ın ulus devletler tarafından paylaşıldığına işaret edilen sunumda, Demokratik Konfederalizm projesinin yine bu ulus devlet mantığını ortadan kaldırmayı hedeflediğine vurgu yapıldı.
“Birlik İçin Kadın Mücadelesi” başlığıyla düzenlenen bir diğer atölye çalışmasında ise kapitalist sistemin kadınlar üzerindeki baskısına değinilerek, kadınların bu baskıdan kurtulmasında Demokratik Konfederalizm projesinin önemine dikkat çekildi.
SERGİ 22 EKİM’E KADAR
“Vatansız Sömürgecilik” başlığıyla yapılacak olan atölye programına Federe Kurdistan Bölgesi’nde bulunan Jineoloji Akademisi’nden gazeteci, yazar Necibe Qeredaxi, Hindistan’lı avukat ve politik danışman Varsha Gandikota ve Fransa’lı Yazar Fatima Ouassak panelist olarak katılacak.
Etkinlikler serisi akşam saatlerinde müzik dinletisiyle sona erecek. Ayrıca etkinlik kapsamında Hollandalı sanatçı Jonas Staal’ın 8 Eylül’de Vidy Tiyatrosu’nda açtığı “Devletsiz Devletler” temalı sergi ise 22 Ekim’e kadar gezilebilecek. Sergide, yeni dünya çalışmaları, alternatif parlamento modelleri ve ulusların kaderini tayin etme konuları hakkında görüş önerilerin olduğu video ve resimler yer alıyor.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***