WAN – Siyasetçi ve çiftçilerin bir araya gelerek kurduğu Van Tarımsal Ürünleri İşletme Kooperatifi, ilk mahsulünü almaya başladı. Kooperatif üyeleri, komünal üretimle göçertme politikalarının önüne geçmeye çalıştıklarının söyledi.
Wan’da 60 kişi tarafından 1 yıl önce kurulan Van Tarımsal Ürünleri İşletme Kooperatifi (VAT-İŞ-KOOP), Artemêt (Edremit), Erdîş (Erciş), Bêgirî (Muradiye), Tuşba ve Westan’da (Gevaş) bin 500 dönümlük arazide yaptıkları üretimin hasadını toplamaya başladı. Kooperatif, bu yıl elma, armut, patates, nohut, fasulye, şeker pancarı olmak üzere birçok ürün yetiştirdi. Yıl boyunca kooperatifin tüm üyeleri ortak bir şekilde tarlaları suladı, çapa yaptı, ürünlerin tüm bakımlarını üstlenerek, ürünleri hasada hazır hale getirdi. Hasatta da bir araya gelen kooperatifin üyeleri, ilk yılın mutluluğunu yaşadı.
Görevden alındıktan sonra yerine kayyım atanan Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Mustafa Avcı, kooperatif üyelerinden biri. Avcu, bu yıl kooperatifin tüzel kişiliğini oluşturduklarını ve “kendi kendine yeten” bir toplumun öncülüğünü yapmaya çalıştıklarını söyledi.
‘KOOPERATİFLEŞME EKONOMİK KRİZİN PANZEHİRİDİR’
Emek vererek yıl boyunca ürün yetiştirdiklerini belirten Avcı, “Bire bir hedefimize ulaşmasak bile, arkadaşlardaki heyecan, coşku, inanç ve kararlılık önümüzdeki yıl daha güçlü adımlarla amacımıza ulaşmaya çalışacağız. Bu toplumun muhtaç durumdan kurtarmak için elimizden geleni yapacağız. Yerel yönetimlere seçilmiş bütün arkadaşların, hedeflemek istediği de bu olmalıdır. Yani biz sadece belediyenin olanaklarını kullanarak topluma hizmet etmekle hükümlü değiliz, onun için seçilmedik. Bizim asıl hedefimiz belediyenin olanakları olsa da olmasa da, bu toplum için, halkımız için ihtiyaç neyse o kapsamda üretimi yapıp, halka en kaliteli şekilde sunmaktır. Çabamız bunun içindir. Kooperatifleşme hareketi özü itibarıyla toplumsal, ekonomik krizin panzehiridir. O yüzden de ayakta kalabilmenin ek yolu budur. Kendi kendine yetebilmenin tek yolu budur. Biz de bunun mücadelesini veriyoruz” dedi.
‘AMACIMIZ DIŞARIYA MUHTAÇ OLMAMAK’
Kooperatif üyesi çiftçi Mahmut Pala ise, kooperatifin amacının, halkı üretime katmak ve çiftçiyi bir araya getirerek, daha fazla üretim sağlamak olduğunu söyledi. Kooperatifin yaklaşık bir yıldır faaliyet gösterdiğini ifade eden Pala, şöyle konuştu: “Bu kooperatifimizde seçilmiş arkadaşlarımız ve çiftçimiz hep birlikte bir çalışma yürütüyor. Yani tarlalarımızın sulanması, çapası, toplanması, paketlenmesi gibi tüm işleri birlikte yapıyoruz. Bizim amacımız burada kendi ürünlerimizi kendimiz yetiştirip, dışarıya muhtaç olmamaktır” diye belirtti.
‘ALTERNATİF KURMAK İSTEDİK’
Yeşil Sol Parti Wan Milletvekili ve kooperatif üyesi Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, kooperatif alt yapı çalışmasını 2019 yılında Wan Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atandıktan sonra başlattıklarını söyledi. Kooperatifin öncülüğünü Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Mustafa Avcı’nın yaptığını dile getiren Kaçmaz, “Belediye eşbaşkanımızın öncülüğünde bir araya geldik. Daha sonra üye çalışması yapıldı. Kurumlaştırılması amacıyla yönetim kurulu oluşturuldu. Gerekli resmi işlemler yapıldı. İlk etapta laboratuvar şeklinde bahçede, küçük bir yer yapıldı. O bahçemizde yine lavanta üretimi yapıldı, susam ve çörek otu üretmeye başlanıldı. Bu yıl biraz daha profesyonelleştik. Bu yıl hem şeker pancarı ekimimiz, hem nohut ekimi hem de patates ekimleri yapıldı. Amacımız özelikle son zamanlarda ortaya çıkan ekonomik kriz ve kapitalizmin hat safhaya ulaşması, göç dalgasını da açığa çıkardı. Özelikle Kürdistan topraklarında güvenlikçi politika nedeniyle köylerini tek eden insanlar tarımdan, topraktan uzaklaştırıldı. Bizim temel hedeflerimizden bir tanesi de toprakla bütünleşmek ve sistemin karşısında bir alternatif kurmaktır” şeklinde konuştu.
90’lı yıllardan itibaren Kürdistan topraklarından yürütülen “güvenlikçi” politikalar ile bir göçertme politikası yaşandığını ifade eden Sayyiğit, “Yürütülen politika ile beraber halkın köylerini terk etmek zorunda kaldı; bağını, bahçesini bırakarak şehirlere doğru göç etmek zorunda kaldı. Ekonomik kriz ile birlikte halkımız geçimini sağlayamaz duruma geldi. Biz de bu kooperatifle birlikte insanların köylerine dönmesi, toprakla tekrardan bir araya gelmesine öncülük etmek istedik” diyerek kooperatife üyelik için çağrı yaptı.
‘İNSANLARI TOPRAKLA BULUŞTURUYORUZ’
HDP Wan İl Eşbaşkanı ve kooperatif üyesi Handan Karakoyun ise, bir yıldır verilen emeğin karşılığını almaya başladıklarını söyledi. Büyük bir emekle çalışma yürütüldüğünü söyleyen Karakoyun, “Kooperatifin öncülüğünü yapan belediye eşbaşkanlarımız ve insanlarımızla ciddi girişimlerde bulunuldu. Nohut hasılatının toplanıldığı bir güne tanıklık ediyoruz hep birlikte. Aslında kooperatifin kurulmasının amacı mevcut iktidarın uzun yıllardır halkı yerinden, yurdundan uzaklaştırmak ve metropollere yerleştirmek ve kendilerine muhtaç etme durumudur. Bizler de tekrardan insanları topraklarla buluşturmak istiyoruz” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***