İngiltere, Rusya’nın asker kaybının giderek arttığını ve personel açığını gidermek için yabancıları askere almak için arayışa geçtiğini belirtti. Öte yandan Erdoğan-Putin görüşmesi öncesinde Odesa’da Rusya’ya ait 22 İHA düşürüldü
İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da artan kayıplar sebebiyle personel arayışındaki Rusya’nın yüzünü komşu ülkelerdeki yabancılara ve Rusya içindeki milyonlarca Orta Asyalı göçmene çevirdiğini belirtti.
Bakanlık tarafından hazırlanan istihbarat raporunda, Rusya’nın komşu ülkelerde para karşılığı asker toplamak için çağrıda bulunduğu bildirildi.
Rapora göre, Ermenistan ve Kazakistan’da 495,000 ruble (yaklaşık 4,760 euro) başlangıç ödemesi ve 190,000 rubleden (yaklaşık 1,828 euro) başlayan maaşlar teklif eden internet ilanları yayınlanıyor.
Öte yandan rapor, Rusya’nı Mayıs 2023’ten bu yana Ukrayna’da savaşacak Orta Asyalı göçmenlere hızlı vatandaşlık ve 3,850 euroya varan maaş vaatleriyle yaklaştığına dikkat çekti.
Ukrayna’nın Mariupol kentinde, Özbek göçmen inşaatçıların varışta pasaportlarına el konulduğu ve Rus ordusuna katılmaya zorlandıkları bildirildi.
Raporda, Rusya’da Orta Asya’dan gelen ve Kremlin’in potansiyel asker olarak gördüğü en az altı milyon göçmenin olduğunun da altı çizildi.
Raporun değerlendirmesinde, askere alma hamlesinin Rusya’nın 2024 Başkanlık seçimleri öncesinde fazla popüler olmayan iç seferberlik önlemlerinden kaçınmayı umduğu bir döneme denk geldiği ifade edildi.
Çatışmalarda yabancı uyrukluları kullanmak, Kremlin’in artan kayıplar karşısında savaş çabaları için ek personel edinmesine olanak sağlıyor.
Odessa’da 22 Rus insansız hava aracı düşürüldü
Ukrayna Hava Kuvvetleri, ülkenin güneyindeki Odessa bölgesinde Rusya’ya ait 22 insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı.
Ukrayna Hava Kuvvetleri sosyal medya paylaşımında 3 Eylül 2023 gecesi, Rusların işgalciler güney ve güneydoğudan birkaç dalga halinde İran yapımı Şahit 136/131 İHA’larıyla saldırısı başlattığı ve fırlatılan toplam 25 drone’dan 22’sinin imha edildiğini bildirdi.
Ukrayna’nın Karadeniz üzerinden güvenli bir şekilde hububat ihraç etmesini sağlayan Tahıl Koridoru anlaşmasının temmuz ayında sona ermesinden bu yana Rusya, Ukrayna’nın güneyindeki Odessa ve Mikolaiv bölgelerine yönelik saldırılarını arttırdı.
Erdoğan-Putin görüşmesi
Temmuz ayında Rusya’nın çekildiği Tahıl koridoru anlaşmasını görüşmek üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin yarın Soçi’de bir araya gelecek.
Soçi zirvesi öncesinde, perşembe günü Rusya ve Türkiye Dışişleri Bakanları bir araya geldi. Rusya, görüşmede Ukrayna’nın Karadeniz üzerinden tahıl ihracatının yeniden başlaması için Batı’nın atması gereken adımların bir listesini sundu.
Erdoğan, Putin’in anlaşma konusunda “Batılı ülkelerden bazı beklentileri” olduğunu ve “bu ülkelerin bu konuda harekete geçmesinin çok önemli olduğunu” söylemişti.
Erdoğan, Putin’in girişimden çekilmesinden bu yana defalarca Afrika, Orta Doğu ve Asya’nın bazı bölgelerinde gıda krizini önlemeye yardımcı olan anlaşmanın yenileneceği taahhüdünde bulundu.
Ukrayna ve Rusya’nın başlıca tedarikçisi olduğu buğday, arpa, ayçiçek yağı ve diğer bazı tarım ürünleri gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaç duyduğu temel gıda maddeleri arasında bulunuyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***