Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST İzmir’de kapılarını açtı. Bu yıl İstanbul ve Ankara’nın ardından üçüncü etabı İzmir’de düzenlenen festival Çiğli Havaalanı’nda başladı.
1 Ekim’e kadar devam edecek olan etkinlik, bakanlıkların, kamu ve özel sektör kuruluşlarının, üniversite ve medya şirketlerinin de aralarında bulunduğu 121 kurumun sponsorluk ve paydaşlığı ile gerçekleştiriliyor.
“Dünya devletleriyle açılan arayı, 20 yıla 100 yıllık projeler sığdırarak kapatıyoruz”
TEKNOFEST’in açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar ile İzmir Valisi Süleyman Elban’ın katıldığı törenle gerçekleştirildi. Bakan Kacır açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Bugün hep birlikte bölgesinde güç unsuru, dünyada oyun kurucu bir Türkiye’yi inşa ediyoruz. Dünya devletleriyle açılan arayı, 20 yıla 100 yıllık projeler sığdırarak kapatıyoruz” dedi.
Kacır, “İnanıyoruz ki bu asırda tüm dünyayı Türk’ün rüzgarı saracak. Milli teknoloji hamlesi bu rüzgarı fırtınaya dönüştürecek. Milli Teknoloji Hamlesi, kritik teknolojilerde ‘tam bağımsız Türkiye’ iddiasıyla devam eden yolculuğumuzdur, küresel teknoloji tekellerine esaslı bir itirazdır, savaş paradigmalarını değiştiren Türk SİHA’larıdır, küresel marka olma iddiasıyla yola çıkan Türkiye’nin otomobilidir. Denizlerde TCG Anadolu, göklerde Hürkuş’tur, Atak’tır, Anka’dır, Bayraktar, Akıncı, Kızılelma’dır. Milli Teknoloji Hamlesi, TEKNOFEST kuşağıdır. Artık, başkalarının geliştirdiği teknolojileri alkışlayan değil, hayalleriyle fikirleriyle projeleriyle kimilerinin gıpta kimilerinin kıskançlıkla izlediği bir Türk gençliği geliyor. Bize düşen de TEKNOFEST kuşağının önünü açmaktır” diye konuştu.
“TEKNOFEST kuşağının ahlaki değerleri ve yenilikçi vizyonuyla tüm dünyaya örnek olacağına inanıyorum”
Türkiye’nin yerli üretim silahlı insansız hava aracı (SİHA) sistemlerinin mimarı Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar da yaptığı konuşmada, dünyadaki değişime yüksek teknolojinin öncü olduğunu anlattı. Bayraktar, “Zamanın ruhu olan değişim TEKNOFEST kuşağı ile dev bir dip dalgası olarak geliyor. Kök salmaya başlayan TEKNOFEST kuşağı dünyanın daha önce şahit olmadığı zihinsel bir devrime imza atıyor. Teknoloji yarışmalarına başvuran milyonlarca gencimiz inşallah tüm dünyaya nam salmış SİHA’larımız gibi teknolojinin tüm diğer sivil alanlarında da bayrağı çok daha yükseğe taşıyacak. TEKNOFEST kuşağının ahlaki değerleri ve yenilikçi vizyonuyla tüm dünyaya örnek olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Zengin etkinlik programı
TEKNOFEST İzmir, zengin etkinlik programıyla ziyaretçilerine merhaba dedi. İzmirlilerden yoğun ilgi gören festivalin ilk gününde ziyaretçiler yerli üretim uçak, helikopter, insansız hava aracı gibi Türkiye’nin savunma sanayii araçlarını yakından inceleme fırsatı buldu. Etkinlik alanına gelen katılımcılar “Dikey Rüzgar Tüneli”, “İklim Tüneli”, “Güneş Gözlemi”, “Planetaryum”, “Uzay Temalı Çocuk Parkı”, “Simülasyon Deneyim Alanları”, “Katılımcı Stant Aktiviteleri”, “Hava ve Kara Araçları Sergisi”, “Sıcak Hava Balonu” ve “Pedallı Uçuş Etkinliği”ni de deneyimledi.
Etkinlikte Türk Yıldızları, Bayraktar Akıncı, Anka, Bayraktar TB2, F-16 SOLOTÜRK, Hürkuş, S-70 (Çelik Kanatlar), BEL-429 (Üzüm Salkımı), Paramotor, Gyrocopter ve T-129 Atak Helikopteri, gün boyunca İzmir semalarında sundukları akrobatik gösteriler ile izleyicilere heyecanlı dakikalar yaşattı.
Festival kapsamında düzenlenen teknoloji ve girişim yarışmalarının yanısıra ziyaretçiler, TEKNOFEST Bilim Sokağı Atölyeleri’nde de eğitici faaliyetlerde bulunabiliyor.
“Göklere hakim olan dünyada söz sahibi olur, açık ve net”
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan İzmirliler festivalde sergilenen yerli üretim milli savunma teknolojileri karşısında gururlandıklarını söyledi. Kamu çalışanı Doğan Bozan, “Uzun yıllar boyunca biz bu hava sistemlerini yurtdışından alıyorduk. Bu da yurtdışına para çıkışı, maddi kayıp demekti. Ancak gün geçtikçe bu düzen tersine dönmeye başladı. Artık üretim kendimize ait. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘İstikbal göklerdedir.’ Göklere hakim olan dünyada söz sahibi olur, açık ve net” diye konuştu.
Ev kadını Kamile Atlı da ilham almaları için festivale çocuklarıyla geldiğini belirterek, “Tüylerim diken diken oluyor. Kendi ülkemizin yaptığı şeyleri görünce gurur duyuyoruz. Daha önceden hiç böyle şeyler yapılmıyordu. Hiç görmedik. Son zamanlarda Türkiye’nin aşırı derecede böyle şeyler yapıyor olması çok güzel ve gurur verici” dedi.
“Şu anda hakikaten ülke bir yere gelmeye başlamış, onu görüyoruz burada”
Festivali gezdikçe Türkiye’nin geliştiğine şahit olduğunu kaydeden elektrik teknisyeni Ersen Atlı ise “Silah sanayisinin ne kadar gelişebileceğini, teknolojinin ne kadar gelişebileceğini, insanların artık böyle şeylere çok ilgi duyduğunu da gördüm. Hakikaten ülkemizin böyle şeylere ihtiyacı olduğunu gördüm. Çünkü şu anda dünya başka bir yere doğru gidiyor. Her yerde savaş ve kaos var. Türkiye’nin daha güçlü olması için elbette ki böyle şeylere ihtiyacı var. Silah sanayisinde özellikle gelişmeye ihtiyacı var” diye konuştu.
Atlı, “Geçmişte zaten yapılan doğru düzgün hiçbir şeyimiz yoktu. Şu anda hakikaten ülke bir yere gelmeye başlamış, onu görüyoruz burada” dedi.