İSTANBUL – HDK, İmralı tecridi ve asimilasyon politikalarına karşı birçok etkinliği içerisinde barındıran kültürel faaliyetler gerçekleştirecek.
Halkların Demokratik Kongresi (HDK), İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecrit ve asimilasyon politikalarına karşı İstanbul’da bir dizi kültürel etkinlik gerçekleştirecek.
TECRİDE KARŞI KAMPANYA
Çalışmalar kapsamında dünyaca tanınan 12 ressamdan tecride dair resim çizmeleri istenecek. Bu resimler daha sonra dijital ortamda sergilenecek. Sergiye katılanlar, aynı zamanda tecridin kaldırılması için imzacı da olabilecek.
KÜRT ULUSAL DİJİTAL ARŞİV PROJESİ
Kürt tarihini gelecek nesillere aktarmak ve hafızayı canlı tutmak amacıyla “Kürt Ulusal Dijital Arşivi Projesi” hayata geçirilecek. Proje kapsamında dört parça Kurdistan’dan sözlü ve yazılı anlatımlar bir araya getirilecek, veriler dijital ortama aktarılacak ve hafıza kütüphanesi oluşturulacak.
ÖNEMLİ GÜNLER TAKVİMİ
Etkinlikler arasında “Önemli Günler Takvimi” adlı bir çalışmada da bulunuyor. Bu kapsamında Mîr Celadet Elî Bedirxan adına şiir ve öykü yarışması düzenlenecek.
3 aylık Türkçe ve Kürtçe bir kültür bülteni hazırlanacak. Kürt PEN’in de katkılarıyla hazırlanacak bültende, cezaevlerinden gelen öykü, şiir, karikatür ve resim gibi eserler yer alacak. Yine İstanbul’da bir Dengbêj Evi’nin kurulması için çalışmalar yapılacak.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Kültür Sanat Komisyonu Eşsözcüsü Mehmet Uçar, içerisinde yer alacakları etkinliklere dair konuştu.
Mehmet Uçar
İSTANBUL’DA DENGBÊJ EVİ
Kurdistan ve Türkiye’de kültür alanında yapılacak etkinlikler için bir cep aplikasyonu uygulaması oluşturacaklarını aktaran Uçar, aplikasyonla yurttaşların etkinliklerden haberdar olacaklarını ifade etti. Uçar, İstanbul’da bir Dengbêj Evi açacaklarını ve gençlerin burada yer alması için çalışmalarının olacağını ifade etti. Çalışmalar kapsamında yerel sanatçılara da ulaşacaklarını söyleyen Uçar, Kürtçe tiyatronun gelişmesine yönelik de çalışmalar yapacaklarını belirtti.
‘KÜRT KÜLTÜRÜ YOK EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR’
Kültürel çalışmaların önemine değinen Uçar, Kürt kültürünün yok edilmeye çalışıldığını vurguladı. Asimilasyon ve kültürel soykırım politikalarının Kürt kültürü için tehlike arz ettiğine dikkat çeken Uçar, Kürt kültürünü yok etmeye yönelik bir “devlet aklı”nın devrede olduğunu söyledi. Uçar, mevcut mücadelelerinin AKP iktidarına karşı değil, devlet aklına karşı olduğunu vurguladı.
Kayyımların ilk olarak Kürt kültür kurumlarının isimlerini değiştirdiğini anımsatan Uçar, “Ama biz bu devlet aklını öteden beri biliyoruz. Bu aklı, cumhuriyetin ilk süreçlerinde Kürtçe köy ve yer isimlerinin değiştirilmesinde görüyoruz. Bu yüzden bu AKP’nin politikasından ziyade bir devlet politikasıdır. Bunu Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan da belirtiyor” diye kaydetti.
KÜRT KÜLTÜRÜNE TECRİT
Siyasi ve kültürel kurumların baskı altında olduğuna dikkati çeken Uçar, Mezopotamya Kültür Merkezi’nin (MKM) etkinliklerinin yasaklanması, Emel Çiftçi gibi Kürt sanatçıların tutuklanmasını hatırlattı. Uçar, “İmralı tecrit süreci var ve halkımızın da kesinlikle bunu net bir şekilde bilmesi gerekir ki orada tecrit altında olan bir beden değildir. Orada bütünüyle bir Kürt kültür varlığı tecrit altına alınmaya çalışılıyor. Yine bu temelde de sahiplenmemizi açığa çıkarmamız gerekiyor. Tecrit, Kürt kültürünün üzerinde de bir sopa olarak duruyor. Tecridin kırılması, kültür alanındaki çalışmaların hız kazanmasının da önünü açacaktır” dedi.
ÇALIŞMALARA KATILIM ÇAĞRISI
Kürt kültürü için mücadele edeceklerini kaydeden Uçar, herkesi yapacakları çalışmalarda yer almaya çağırdı. Uçar, “Herkes biraz önce bahsettiğim bütün başlıklarda çok rahatlıkla gelip yer alabilir. Eğer yer alırlarsa bu çalışmalarımızın daha erkenden halkla buluşacağına inanıyoruz.”
MA / Ömer İbrahimoğlu
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***