ANKARA – Selçuk Ecza Deposu’nda çalışan işçilerden C.E., kendilerine sürekli hakaret edildiğini belirterek, “Patronların tavırlarını denetleyen yok. İktidara yakın oldukları için bundan güç alıyorlar” dedi.
Türkiye’nin en büyük yüz şirketi arasında gösterilen ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen Selçuk Ecza Deposu Ticaret ve Sanayi A.Ş., işçilere yönelik kötü muameleyle gündemde. İşçilerin yaşadıkları kötü koşullara dair bazı görüntülerin sanal medya üzerinde yayılmasının ardından şirkete ait olan birçok depodan işçi, Patronların Ensesindeyiz’e ulaşarak, yaşadıkları kötü muameleye anlattı.
HER ŞEY YASAK!
Selçuk Ecza’nın bir deposunda çalışan C.E. adlı işçi, yaşadıkları kötü muameleye dair konuştu. C.E., sanal medyadan yayılan görüntülere işaret ederek, “Sizin gördüğünüz çok hafif bir video. Bizim çalıştığımız yerde 40 kişi var. Bir çalışan bir eczaneye fazla ilaç yolladığında telafisi olmasına rağmen ‘gerizekalılar, siz vasıfsızsınız, sizi kovar işe yeni birini alırım’ diyorlar. Depoda elimiz cebimizde olduğu için hakaret yedik. Kameralardan güldüğümüzü görüp gelen patronumuzun ‘gülemezsiniz’ demesine şahit olduk. Bir hata yapıldığında depo içerisindeki ağır kolileri taşıyan paletleri saklayarak, kolileri taşımamızı istiyorlar. Bu bize uyguladıkları bir ceza yöntemi. Bizi insan yerine koymuyor, ‘insan değilsiniz’ diyorlar. Telefonla konuştuğunda telefonu kapatmanı istiyorlar” şeklinde konuştu.
‘TUVALET KAPISINDA DAKİKA TUTULUYOR’
Günde 10 saat çalıştıklarını, gün içinde sadece 3 kez çay molası verdiklerini, yarım saat yemek ve dinlenme molası olduğunu aktaran C.E., “Ben işe başladığımda kadınların çantalarını arıyorlardı. Buna karşı çıktık. Ağır yükler taşıması sonucunda fıtığım oluştu. Çoğu insanda bel fıtığı başladı. İkramiye veriliyor ama vergiler kesiliyor. Zaten asgari ücretin çok az üstünü alıyoruz. Ayrıca kadınlar olarak regl durumumuza rağmen tuvalet kapısında dakika tutuyorlar. Taciz iddiası da çokça dile getiriliyor ama bir delil yok” diye kaydetti.
‘İKTİDARDARDAN GÜÇ ALIYORLAR’
Patronların Ensesindeyiz Dayanışma Ağı ile iletişime geçen işçilerin yeni yeni örgütlendiğini belirten C.E., şöyle devam etti: “Bunlara karşı bireysel ses çıkarmalar da oldu ancak insanlar ekmeğini kaybetme korkusu ile boyun eğdi. ‘Hata yaptıysak uyarın’ diyen bir kadına, ‘Çık git buradan. Seni buradan istemiyoruz’ dediler. O kadın da işten kovuldu. İnsanları işten kovmakla tehdit ediyorlar. Patronların tavırlarını denetleyen yok. İktidara yakın oldukları için bundan güç alıyorlar. İlaç için yapılan denetim işçiler için yapılmıyor.”
SELÇUK ECZA DEPOSU HAKKINDA
Ahmet Keleşoğlu tarafından Konya’nın Selçuk ilçesinde 1958 yılında faaliyete başlayan Selçuk Ecza Deposu, ilk olarak Ankara ve Adana’da bölge müdürlüklerini kurdu. Selçuk Ecza Deposu’nun 2000 yılında Türkiye genelinde şube sayısı 20 civarındaydı. AKP’nin iktidara gelmesi sonrası 2007 yılında şube sayısı 100’e ulaştı. Günümüz itibariyle 115’in üzerinde şubeye sahip. Ülke genelinde 26 binden fazla eczaneye hizmet veriyor. 2012 yılında net kar oranı 148 milyon 20 bin lira olan kar oranı, 2021 yılında 922 milyon 72 bin lira, 2022 yılında ise 2 milyar 381 milyon 37 bin liraya çıktı. Kar oranı bir yılda yüzde 158 artan şirketin bu süreçte birçok kamu-özel iş birliği projesi gerçekleştirmesi ise dikkat çekti. Bünyesinde 6 binden fazla işçi çalıştıran depo, aynı zamanda ilaç dağıtım sektöründe yüzde 40’lık paya sahip.
KÜÇÜK HİSSELERLE YÖNETİM KURULU BAŞKANI OLDU
Deponun kurucusu Ahmet Keleşoğlu’nun yaşamını yitirmesinin ardından serveti mirasçıları arasında kavgaya neden oldu. Holdinge bağlı 6 şirket grubunda yönetim kurulu başkanı olan Mustafa Sonay Gürgen hakkında finansal tablo ve raporlarda usulsüzlük, güveni kötüye kullanma ve şirket hakkında yanlış bilgi vermek gerekçeleriyle suç duyurusunda bulunuldu. Gürgen ise, Selçuk Ecza Deposu’ndaki 5.5 milyon liralık, As Ecza Deposunda 76 liralık, Tez Trans Lojistik şirketindeki 1 liralık hissesiyle Selçuk Ecza Deposunun Yönetim Kurulu Başkanı görevini yürütmekte.
Gürgen, aynı zamanda Ahmet ve Nezahat Keleşoğlu Vakfı’nın da Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı. Gürgen’in yöneticiliğini yaptığı Selçuk Turizm ve İnşaat, İstanbul’da Darüşşafaka Cemiyeti’nin Koşuyolu’ndaki 12 bin 257 metrekare arazisine yapılacak hastaneye izin vermemişti. Daha sonra Taş Yapı ve Selçuk Ecza Deposu ortaklığındaki araziyi 7 milyon dolara alan Selçuk Turizm ve İnşaat Şirketi, burada yaptığı plan tadilatıyla 20 katlı proje için 2013 yılında ruhsat almıştı. O döneme yürütülen mücadele ile söz konusu yol hakkında yürütmeyi durdurma kararı alınmasına rağmen 20 katlı proje tamamlanmış, proje kapsamında dairelerin 30 ila 50 milyon liradan satılığı görülmüştü.
AKP İLE ARALARINDAN SU SIZMIYOR
Gürgen ile AKP’li birçok belediye başkanı arasında su sızmıyor. AKP iktidarına yakınlığı ile bilinen Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ), 2019 yılında düzenlenen bir törenle, Gürgen’e Fahri Doktora ünvanı verdi. Söz konusu törene NEÜ kayyım rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu da katılmıştı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da söz konusu törende yerini almıştı.
MA / Yüsra Batıhan
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***