Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 65 olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 65 olduğunu söyledi.
Bunun bir geçiş dönemi olduğunu belirten Yılmaz, makro ekonomik ve finansal istikrarı sağlayıp orta vadede “2026’da enflasyonda yüzde 8,5’lik bir oranla tek haneli enflasyonu hedefliyoruz.” dedi.
2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Plan’ı (OVP) açıklayan Yılmaz, “Bu dönemde dünya şartları, yaşadığımız afetler ve birçok faktör nedeniyle geçici olarak enflasyonda bir yükseliş söz konusu.” diye konuştu.
Yılmaz, programın dört temel amacı olduğunu kaydetti: “Makroekonomik ve finansal istikrarın sağlanması, enflasyonun tek haneye düşürülmesi. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat perspektifinde büyüme ve istihdamın devam ettirilmesi ve sosyal adalet ve refahın güçlendirilmesi.”
Büyüme tahmini yüzde 4,4
Büyüme tahmininin 2023 sonu için ise yüzde 4,4 olduğunu belirten Yılmaz, “Türkiye, son 20 yılda dünya ortalamasından yüzde 2 fazla büyüdü. 2024 için yüzde 4, 2025 için yüzde 4,5 ve 2026 için yüzde 5 büyüme ön görüyoruz.” şeklinde konuştu.
Son 20 yılda Türkiye’nin ortalama büyüme oranının 5,5 olduğunu hatırlatan Yılmaz, “Dünyanın yaklaşık 2 puan üzerinde büyüme yakalamışız.” dedi.
1 trilyon 67 milyar dolarlık milli gelire ulaşılacağını belirten Yılmaz, nüfusun 88 milyon 757 bine ulaşmasının beklendiğini kaydetti.
Erdoğan: Yüksek gelir grubu ülkeler arasına gireceğiz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Yılmaz’ın sunumunun ardından açıklamalarda bulundu.
Erdoğan, OVP sonunda “1,3 trilyon doları aşan büyüklük ve 14.855 dolara çıkan fert başına milli gelir ile yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmeyi hedefliyoruz” dedi.
“Enflasyon sorununu gündemden kaldıracağız”
Erdoğan, “Deprem tahribatını ortadan kaldırıp dengeli ekonomik büyümeyle istihdamı artırmak, enflasyonu tek haneye düşürüp gelir dağılımını iyileştirmek önceliğimiz. Orta Vadeli Programda uygulayacağımız politika sepetiyle enflasyon sorununu ülkemizin gündeminden kaldıracağız.” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesi için ek bütçe ile bölgeye 762 milyar lirayı ayrıldığını hatırlatarak 2024 yılında deprem bölgesi için 1 trilyon liralık kaynak ayrılacağını kaydetti.
Erdoğan, “Enflasyonla mücadelede başta doğal gaz olmak üzere enerji fiyatlarında hayata geçirdiğimiz sübvansiyonlar ve kira artışlarına tavan fiyatı uygulamamızın yanı sıra birtakım ilave tedbirleri aldık. Fırsatçılara ve açgözlülere yönelik denetimlerimiz artarak devam ediyor. Kimi sektörlerde oluşan fiyat köpüğünün indiğine ve piyasanın dengesini bulmaya başladığına şahit oluyoruz.” şeklinde konuştu.
Erdoğan şu mesajları verdi:
-İstihdamın yıllık ortalama 909 bin, toplamda 2,7 milyon kişi artmasını, işsizlik oranının tek haneli rakamlarda gerçekleşmesini hedefliyoruz.
-İhracatı 300 milyar doların, turizm gelirlerini 70 milyar doların üzerine çıkartarak, mal ve hizmet ihracatı gelirlerimizi tarihi seviyelere ulaştıracağız.
-Konut stokundaki kayıpların telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri geliştirerek dar gelirli vatandaşların konuta erişim imkanını artıracağız.
-Avrupa Birliği ile ticaretimize yeni bir boyut kazandırmak üzere Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız.
-Merkez Bankası rezervlerimiz, aynı şekilde 117,3 milyar dolar seviyesindeki güçlü seyrini sürdürüyor. Sermaye piyasalarımızın hem arz hem de talep tarafında gelişimi devam ediyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***