Diyarbakır’da 20 Eylül 1992’de öldürülen Musa Anter anısına her yıl düzenlenen törenle verilen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri’nin 30’uncusu Yeni Yaşam Gazetesi’nin Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi’nde düzenlediği törenle sahiplerini buldu.
Faruk Bildirici, Ali Duran Topuz, Banu Güven, Candan Yıldız, Nezahat Doğan, Mehmet Ali Çelebi’den oluşan Türkçe Haber Jürisi; birincilik ödülünü “Rojhilat ve İran’dayım: Yeni bir İran umudu” haberi ile Mezopotamya Ajansı’nın tutuklu editörü Abdurrahman Gök’e verdi.
JURİ: ABDURRAHMAN GÖK HALEN TUTUKLU BİR GAZETECİ
Türkçe Haber Jürisi, ödüllere dair şu değerlendirmeyi yaptı: “Umut verici çalışmalar yapılması, nitelikli haberlerin, iyi haberlerin olması memnuniyet verici. Ödüle başvuran habercilerin işlerinin hemen tamamı belli bir gazetecilik düzeyinin üstündeydi. Ancak hemen hepsi iyi 32 haber içinden birkaç tanesini seçmek zorundaydık. Sahadan gelen, birçok koldan araştırmaya dayanan haberler, diğer iyi haberlerin önüne geçtiler. Kadınların, gençlerin öne çıktığı, Fars, Kürt, Beluç, Arap halklarının ayaklanmaya katıldığı İran’daki başkaldırı birçok ülkede halkları etkiliyordu. Mahsa Amini’nin saçları gözüktüğü için gözaltında katledilmesi sonrası başlayan ayaklanmada gözler İran’daydı. Abdurrahman Gök’ün yazı-dizisi, küresel kamuoyunun yakın ilgisini çeken İran’daki ayaklanmanın nitel ve nicel yönlerini, siyasal ve toplumsal krizin boyutlarını, özelliklerini anlayabilmek için dört dörtlük bir gazetecilik çalışmasıydı. Gerilimli bir ortamda İran’a gitmek bile bir cesaret işiyken, ciddi bir tehlike altında uzun süre ve çok sayıda kişiyle görüşerek olan-biteni anlama konusunda neredeyse eksiksiz, fark yaratan bir iş çıkarmış olması Abdurrahman Gök’ü ödül konusunda öne çıkardı.
Abdurrahman Gök, halen tutuklu olan bir gazeteci. Tutuklanmasının en büyük nedeni de gazetecilik faaliyetleri. Kemal Kurkut’un polis tarafından öldürüldüğü anı fotoğraflaması nedeniyle cezalandırılmaya çalışılıyor, bedel ödetilmek isteniyor. Mahsa Amini ayaklanmasını izlemek üzere İran’a gidişi de önemli bir mesleki heyecan ve refleks taşıdığını gösteriyordu. Öldürülen bazı gençlerin aileleriyle de konuşarak ortaya çıkardığı gazetecilik ürünü de son derece samimi bir anlatıma, başarılı bir kurguya ve ayrıntılı gözlemlere dayanıyordu. Bu kapalı kutu olan İran’daki gösterilerle ilgili bu çalışması nedeniyle ödülün oybirliğiyle Abdurrahman Gök’e gitmesi mutluluk verici.’’
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***