ANKARA – Meclis’in 28’inci Dönem 2’nci yasama yılı yarın başlıyor. Yeni dönemde yeni Anayasa ve pek çok düzenlemenin Genel Kurul’a getirilmesi bekleniyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 28’inci Dönem 2’nci yasama yılı yarın (1 Ekim) başlıyor. 14 Mayıs Genel Seçimler’in ardından birinci yasama yılını 2 Haziran’da açan Meclis, 15 Temmuz’da çalışmalarına 1 Ekim’e kadar ara verdi. Hafta sonu olmasına rağmen yapılacak açılış öncesi Yeşiller ve Sol Gelecek Parti (Yeşil Sol Parti) Eş Sözcüleri Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın, Grup Başkanvekilleri ve milletvekillerinin katılımıyla Meclis’te açıklama gerçekleştirecek.
Yeni döneme ilişkin pek çok husus ve mesajın yer alacağı açıklamanın öğlen mesaisi öncesinde olacağı belirtiliyor.
ERDOĞAN KONUŞACAK
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşmasıyla Meclis saat 14.00’de açılacak. Erdoğan’ın açılış konuşmasında, ittifak ortaklarının da destekleyeceği yeni bir Anayasa tartışmalarına değinmesi bekleniyor. Yeniden milletvekili olamayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Kurul’u locadan izleyecek.
GÜNDEM YENİ ANAYASA
Yeni dönemin en önemli gündemi ise “Yeni Anayasa” olacak. Uzun zamandır AKP tarafından gündemde tutulan yeni Anayasa ile başörtüsünün yanı sıra “Aile” yapısının ön plana çıkarılacağı bir düzenlemeden söz ediliyor. Ancak bu düzenleme ve başka düzenlemelerin önünün nasıl açılacağı, Anayasa’nın 175’inci maddesinde yer alıyor. Buna göre; Anayasa’nın değiştirilmesi, Meclis üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebilir. Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurul’da iki defa görüşülür. Değiştirme teklifinin kabulü, Meclis’in üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyuyla mümkündür.
DEĞİŞİKLİK İÇİN NE GEREKİYOR
600 milletvekilinin yer aldığı Meclis’te değişiklik teklifi üye tamsayısının en az üçte biri olan 200 milletvekili tarafından yazıyla teklif edilebilir. Ancak bu değiştirme tekliflinin kabulü için referanduma sunularak beşte üç çoğunluk yani 360 vekilin onay vermesi gerekir. Referandumsuz yapılması için 400 oy gerekiyor. Seçimlerde Cumhur İttifakı bünyesinde yer alan AKP-MHP ve diğer partilerin aldığı milletvekili sayısı 322 idi. Bu teklifin referanduma gitmesi için en az 38 milletvekilinin imzasına daha ihtiyaç var.
TORBA KANUN
Yeni dönemde emekli maaşlarına dair AKP’nin getirmek istediği düzenleme de Meclis Genel Kurulu’na gelecek. Milyonlarca emekliyi ilgilendiren bu düzenlemeye dair Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırlıkları sonrasında düzenleme, komisyon ve Genel Kurul’a taşınacak. Yanı sıra pek çok bakanlığın talebinin de içinde yer alacağı ancak hala detayları ortaya çıkmayan bir torba kanunun teklifinin de AKP tarafından Meclis’e getirileceği de iddialar arasında.
TANRIKULU FEZLEKESİ
CHP Amed Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik fezlekenin Meclis’e gelmesi de yine beklenen gündemler arasında. Tanrıkulu için “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan düzenlenen fezleke Cumhurbaşkanlığı’na gönderilmişti. Fezleke, Meclis’e geldikten sonra Anayasa Adalet Karma Komisyonu’nda görüşülecek.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***