Libya’nın Derna şehrindeki sel felaketinin üzerinden bir haftadan uzun bir süre geçti. İki barajın yıkılmasıyla felaket akıl almaz boyutlara ulaşmıştı. Ölü sayısının 11 binin üzerinde olduğu belirtilirken hala 10 binin üzerinde insanın kayıp olduğu bildiriliyor. Şehirde, şu an 30 binin üzerinde insan da evsiz kalmış durumda.
Arama kurtarma çalışmaları devam ederken cesetler kıyıya vurmaya devam ediyor. Yetkililer suda çok uzun süre kaldığı için tanınmaz halde olan cesetlerden defin işlemini yapmadan önce kimlik tespiti için DNA örnekleri alıyor.
Derna şehri bir yandan da içme suyu problemi ile mücadele ediyor. Sellerden dolayı suların kirlilik oranının çok yüksek olduğu ifade ediliyor. Birleşmiş Milletler, (BM) salgın ihtimaline karşın yetkilileri uyarıyor.
BM VE KIZIL HAÇ’TAN KRİTİK UYARILAR
BM’nin üzerinde durduğu diğer önemli konu ise Libya’nın doğusundaki iki baraj. BM, Libya’nın doğusunda iki ayrı barajın da büyük miktarda basınç ile karşı karşıya olduğunu ve bu durumun endişe oluşturduğunu dile getiriyor. Afetzedelere başka bir uyarı da Kızıl Haç’tan geldi. Kızıl Haç, savaştan kalma mayınların ve diğer patlayıcı mühimmatların sel sebebiyle taşınmış olabileceğini konusunda bölgedekileri uyardı.
YIKILAN BARAJ ÖFKESİ DİNMİYOR
Felaketin bu denli büyük yıkıma dönüşmesinde yıkılan iki barajın etkisi büyükken, uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar ve ortaya çıkan belgeler, barajın hasarlı olduğunun yıllardır bilindiği halde yetkililerin gerekli adımları atmadığını ortaya koydu.
Uzmanlar ve muhalif siyasetçiler yıkılan iki baraj ile ilgili yıllardır uyarılarını sürdürdüklerini ifade ederken, yetkililerin barajın bakımı için Türk şirketi ile anlaştıkları fakat gerekli bakımın yapılmadığı öne sürüldü.
İki barajın bakımı için 2007 yılında bir Türk şirketiyle yapılan anlaşma, 2011 yılında Libya’da çıkan iç savaşın ardından sekteye uğramış ve şirket Libya’yı terk etmiş. Uzun yıllardır süren iç çatışmaların ardından 2020 yılında Türk şirketle her iki barajın da onarımı için yeni bir anlaşma yapılmış, fakat geride kalan 3 yılda şirket kontrata rağmen herhangi bir çalışma gerçekleştirmemiş. Libya Denetim Bürosu, bunun üzerine sözleşmeyi iptal ederek işi yapacak başka bir şirkete vermesi için Bayındırlık ve Doğal Kaynaklar Bakanlığını uyarsa da konu ile ilgili bir gelişme yalanmamış.
BELEDİYE BAŞKANININ EVİNİ YAKTILAR
Felaketin göz göre göre gelmiş olması ve iki barajın da bakımının yapılması gerekirken bunun gözardı edilmiş olması halkta yöneticilere karşı tepkiye yol açtı. Sel felaketinin üzerinden bir haftadan daha fazla sürenin de geçmesi ile artık kaybolan insanlar için de umutlar tükenirken Derna şehri protestolara sahne olmaya başladı.
Protestocular, sel felaketi yaşandığı sırada Derna’nın belediye başkanı olan Abdulmenam al-Ghaithi’nin evini yakarken acilen sel felaketi ve yıkılan barajlarla ilgili uluslararası düzeyde soruşturma talep ettiler.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***