Suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan’ın tutuklanmasıyla sonuçlanan operasyona Saray’a yakın Yargıtay Üyesi Yüksel Kocaman’ın adının karışması soruşturmayı kilitledi. Savcılık talimatıyla Kaplan’a yönelik soruşturmayı yürüten polislerin görevden alınacağı iddia edildi.
Saray’a yakın Yargıtay Üyesi Yüksel Kocaman’ın adının Ayhan Bora Kaplan’ın tutuklanmasıyla sonuçlanan operasyona karışması soruşturmayı kilitledi. t24 yazarı Tolga Şardan, kulislerde savcılık talimatıyla Kaplan’a yönelik soruşturmayı yürüten polislerin görevden alınacağının konuşulduğunu öne sürdü.
POLİSLERE CİDDİ BASKI UYGULANMAYA BAŞLANDI
Şardan’ın Ayhan Bora Kaplan soruşturmasına yönelik kulislerin yer aldığı yazısı şöyle:
Kapalı kapılar ardında buluşmalar, görüşmeler yapıldığı bilgileri kulislere yansıyor, son bir haftadır. Özellikle bu görüşmeler sonrasında polise ciddi baskı uygulanmaya başlandığı iddiaları var. Araya “hatırlı” isimlerin girdiği belirtiliyor. Bu isimlerin başında Ankara’daki yargı camiasında yakından tanınan bir avukat var.
Ankara’da yeraltı dünyasının son dönemdeki etkin isimlerinden Ayhan Bora Kaplan ve adamlarının tutuklanması başkenti hareketlendirdi.
Pandoranın kutusu açıldı.
Operasyonun üzerinden on günden fazla zaman geçti.
Deyim yerindeyse; şimdiye kadar Ankara’da olağan akışında giden denge, Kaplan’a yönelik soruşturmayla bir anda bozuluverdi.
KAPALI KAPILAR ARDINDA BÜYÜK KAVGALAR YAŞANIYOR
O günden itibaren başkentte kapalı kapılar ardında büyük bir kavga yaşanıyor.
Aslında kavga demek ne kadar doğru bilemiyorum. Zira kavgada birden fazla taraf varken burada yaşanan aslında tek taraflı bir baskı yönteminin uygulanması.
Polise baskı başladı
Kaplan’ın, Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile olan bağlantıları biliniyordu.
Ancak, işin içine dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’ın adının karışması, soruşturmanın dinamiklerini birdenbire değiştirdi.
Farklı yansımalar görülmeye başlandı.
İşin Türkçesi; Kocaman’ın adının sürece girmesi, Ankara Adliyesi başta olmak üzere yargı çevrelerinin soruşturmacı birimlere yaklaşımında değişikliğe yol açtı!
Yargı camiasının bir bölümü yaşananlardan rahatsız. Zira, sürecin içinde yer alan başka yargı mensuplarının var olduğu biliniyor. Bu durum, ister istemez soruşturmacı birimlere baskı olarak geri dönüyor. Halen bu baskılar devam ediyor.
SORUŞTURMAYI YÜRÜTEN POLİSLER GÖREVDEN Mİ ALINACAK?
Hatta öyle ki, şimdi savcılık talimatıyla Kaplan’a yönelik soruşturma dosyasını yürüten polislerin görevden alınacağı iddiası kulislere yansıdı. Bakalım bu iddia gerçekleşecek mi?
Bir de operasyondan etkilenecek Soylu ve yakın ekibinin, kendilerinin görevden alınmasından sonra iş başı yapan polisleri, “F.tö’cü” olarak değerlendirmeleri var. Hem de ulaşabildikleri devletin önemli isimleriyle buluştukları kapalı kapılar arkasında.
Benzer ifadeyi, Eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman da kullanmıştı.
Kaplan’a yönelik operasyonda görev alan polislerin büyük bölümünün, eski dönemde de emniyet teşkilatının farklı birimlerinde çalışanlar olduğunu hatırlatayım.
Zülfüyâre dokundu mu; meslektaşlarını F.tö’cü olmakla itham etmek! İlginç tabii.
Mademki bu polisler F.tö’cü, onlarla düne kadar birlikte çalışanlar ne oluyor o halde?
ARAYA HATIRLI İSİMLER GİRDİ
Kapalı kapılar ardında buluşmalar, görüşmeler yapıldığı bilgileri kulislere yansıyor, son bir haftadır. Özellikle bu görüşmeler sonrasında polise ciddi baskı uygulanmaya başlandığı iddiaları var.
Araya “hatırlı” isimlerin girdiği belirtiliyor. Bu isimlerin başında Ankara’daki yargı camiasında yakından tanınan bir avukat var. Şimdilik adını vermek istemiyorum.
Bu avukatın, daha önce AKP’li önemli bir siyasetçinin vekiliyken, sonradan sahip olduğu siyasi nüfuzla Ankara Adliyesi’nde kendi lehine etki alanı yarattığı ifade ediliyor. Hatta bilhassa halen Yargıtay üyeliği yapan Yüksel Kocaman’ın döneminde Ankara Adliyesi’nde etki alanını güçlendirdiği “dokunulmazlıkla” mesleğini yürüttüğü herkesçe biliniyor.
AKP’Lİ SİYASETÇİNİN AVUKATI KAPLAN’I SAVUNACAK
Ankara Adliyesi’nde bırakın yargı mensuplarını, kapıdaki özel güvenlik görevlilere ismi söylendiğinde “açmayacağı kapı” yok. Kendisi için “sivil başsavcı vekili” tanımlaması yapılıyor.
Bir avukatın, çok sayıda yargı mensubunu tanımasında hiçbir gariplik yok şüphesiz.
Ancak söz konusu avukatın yarattığı tablo, “yargı mensubu – avukat arasındaki mesafeli duruştan ziyade biçim değiştirip iş birliği yapma konumuna ulaşmış” durumda.
Dediğim gibi daha önceleri Ankara’nın yönetiminde söz sahibi olmuş AKP’li siyasetçinin avukatlığını yapan, “iş birliği” yöntemleri çerçevesinde AKP’li siyasetçinin Ankara Adliyesi’ndeki problemlerini sonuçlandıran avukatın şimdiki müvekkili ise bilin bakalım kim?
Evet, suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla tutuklanan Ayhan Bora Kaplan!
Avukat, son bir haftadır müvekkili Kaplan’ı cezaevinden kurtarmak kadar Kaplan’ın “bürokrasi ve yargı çevrelerindeki bağlantılarının” açığa çıkmasının önünü kesmeye çalışıyor.
GÖKÇEK YARGI MENSUBUNA LOJMAN MI TAHSİS ETTİ?
Her ne kadar Kaplan’a ait soruşturma dosyasında bulunmamakla birlikte “bağlantılı” bir önemli bilgiyi daha paylaşayım.
Uzunca bir dönem Ankara’yı yöneten AKP’li Melih Gökçek’in, büyükşehir belediye başkanlığı döneminde Ankara Adliyesi’nde görev yapan üst düzey bir yargı mensubuna “lojman tahsis ettiği” iddiası gündemde.
Lojman, Ankara’nın en kıymetli bölgelerinden Portakal Çiçeği Vadisi’nde. Yarısı Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait binada tahsis edilen lojmanı kullanan üst düzey yargı mensubu, bir süre sonra satın almak istedi. Belediye Meclisi’nden çıkan kararla lojman kiracıya satıldı!
Şimdi, iki soru ortaya çıkıyor:
Lojman hangi gerekçe ile üst düzey yargı mensubuna önce tahsis edilip, sonra satıldı?
Bu süreci organize eden kim?
Yanıtları belli, ama muhataplarının açıklamasında fayda var.
ERDOĞAN KOCAMAN’A RANDEVU VERMEDİ
Bu arada çok önemli başka gelişmeler yaşandı başkentte.
Bunlardan birincisi; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Kaplan soruşturmasıyla ilgili MİT’ten özel rapor istediği ifade ediliyor. Raporun içeriği ise; Kaplan’la bürokratlar ve yargı mensupları başta olmak üzere kimlerin bağlantısının bulunduğu. MİT, detaylı bir rapor hazırlayıp ABD dönüşü Erdoğan’a sunacak.
“Cumhurbaşkanı Erdoğan, isimleri bilmiyor mu?” dediğinizi duyar gibiyim. Evet, Cumhurbaşkanı isimleri biliyordur büyük olasılıkla. Ancak, MİT’ten resmi olarak rapor istemesi önemli.
İkincisi, süreçte adı gündeme gelen Yargıtay Üyesi Yüksel Kocaman, Kaplan operasyonu başlayıp, adının gündeme gelmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan randevu talep etti.
Cumhurbaşkanlığı’ndaki kaynaklarım Erdoğan’ın, Kocaman’a randevu vermediğini aktardı. Bu da önemli bir gelişme. Malum, Kocaman’ın Erdoğan’la olan yakınlığının derecesi biliniyor. Erdoğan’ın görüşme isteğine “hayır” demesi dikkat çekici.
BAHÇELİ ESKİ ANKARA EMNİYET MÜDÜRÜ’NÜ KABUL ETMEDİ
Üçüncü gelişme ise, Eski Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz’la ilgili. Kaplan’ın en güçlü olduğu ve suç örgütünü yönettiği dönemde Ankara Emniyet Müdürü’ydü. Şimdi kızakta!
Kaplan’ın tutuklanmasıyla beraber Yılmaz’ın döneminin de sorgulanması her an gündeme gelebilir.
Yılmaz, bu konjonktürde geçtiğimiz günlerde MHP’li bir ismin aracılığıyla Genel Başkan Devlet Bahçeli’den randevu istedi.
Ancak Bahçeli, Yılmaz’ın talebine, “görüşecek bir şey yok” diyerek olumlu yanıt vermedi.
Yılmaz, şimdilerde farklı devlet yöneticileriyle görüşüp destek almaya çalışıyor. Sürecin nasıl sonuçlanacağını birlikte göreceğiz yakında.
SOYLU’NUN ADLİYEDEKİ TASFİYE BEKLİYOR
Son olarak; Ankara’daki yargı camiasında doğrudan olmasa bile dolaylı olarak Eski Bakan Soylu ile temasının bulunduğu yargı mensupları halen görev başında.
Özellikle Ankara Adliyesi’nde bazı üst düzey isimler var. Kimisi siyasi görüş olarak, kimisi de Erdoğan başta bazı AKP’li önemli isimlerle olan hemşehrilik bağını kullanarak durumu idare etmeye çalışıyorlar.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Soylu’nun önemli noktalardaki ekibini zaman içinde görevden alıp yeni isimlere iş başı yaptırdı. Buna karşın, Adalet Bakanlığı ve HSK’nın bu çerçevede attığı herhangi bir adımın olmaması dikkat çekici hâle dönüştü.
Adli ve idari yargıdaki ekip tasfiyesinin hele ki böyle bir süreçte halen gerçekleşmemiş olmasının altındaki beklenti ne olabilir ki?
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***