İSTANBUL- İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla toplanan yüzlerce kişi hep bir ağızdan barış için haykırarak iktidara savaş politikalarından vazgeçmesi çağrısında bulundu.
İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Kadıköy’de bulunan İskele Meydanı’nda, “Toplumsal Barış İçin Eşit ve Özgür Yaşam” şiarıyla kitlesel eylem gerçekleştirdi. Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, Emek güçleri, işçiler, siyasetçiler, kadın örgütü temsilcileri, hukukçular, hak savunucuları, kadınlar, gençler ve çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, “1 Eylül Dünya Barış Günü barış ve eşitlik istiyoruz” yazılı pankart açılırken kitle ellerinde “Barış için anadilde eğitim”, “Barış için kayyuma, tecride, ekolojik kırıma hayır”, “Kürtlere özgürlük Ortadoğu’ya barış”, “Barış için hasta tutsaklar serbest bırakılsın”, “Barış halkların eliyle gelecek” yazılı dövizler taşıdı. Eylemde sık sık “Jin Jiyan Azadi”, “Şehit namırın”, “Biji serok Apo”, “Jin şer naxwazın”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi” sloganları atıldı.
TECRİT YAZILI DÖVİZE ENGEL
Eylemin başlamasına yakın “Barış için tecride hayır” yazılı döviz ile alana girmek isteyen Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekilleri polis engeliyle karşılaştı. Dövizlerin “güvenlik” gerekçesiyle alana alınamayacağını söyleyen polise tepki gösteren milletvekilleri, bunun hukuksuz olduğunu ve kabul edemeyeceklerini dile getirdi. Dövizler milletvekillerinin ısrarı üzerine alana alındı.
BARIŞ ANNELERİ BEYAZ TÜLBENTLERLE ALANDA
“Barış halkların eliyle gelecek”, “Barış için tecride hayır” dövizleri ile alana giriş yapan Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri ise başlarına mor kurdele ve sarı, kırmızı, yeşil renkleri ile oyalı beyaz tülbentlerini takarak barışın simgesini eyleme taşıdı.
KADINLARIN MÜCADELESİ SELAMLANDI
Eylemde ilk olarak özgürlük ve barış mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşuna duruldu. Ardından yapılan açılış konuşmasında İran’da gerçekleşen kadın devrimine selam gönderilerek geçtiğimiz günlerde savcılık ifadesinden döndüğü sırada yaşamın yitiren Barış Anneleri Adalet Safalı ve Perişan Akçelik ile Akçelik’in oğlu Cihan Akçelik anıldı.
‘ONURLU BARIŞ MÜCADELESİNİ DEVAM ETTİRECEĞİZ’
Eylemde söz alan Barış Annesi Bedia Gökguz iktidarın yürüttüğü politikaların sonucunda Kurdistan’da yaşanan ölümleri kınayarak konuşmasına başladı. Gökguz, “Biz Barış Anneleri var olduğumuz sürece yaşamının yitirenlerin yürüttüğü onurlu barış mücadelesini getirene kadar mücadeleden etmekten vazgeçmeyeceğimizi söylüyoruz” dedi. Gökguz, iktidara savaş politikalarından ve yaşamını yitirenlerin cenazelerine uygulanan işkenceden vazgeçmesi çağrısında bulundu.
‘İKTİDARIN ‘ÇATIŞMA’YLA AYAKTA KALMA STRATEJİSİ’
Ardından Eğitim-Sen 3 No’lu Başkanı Ayfer Koçak, basın metninin okudu. Halkların barış ve özgürlük istediğini söyleyen Koçak, 1982’den bu yana 1 Eylül’ün barış şiarıyla kutlandığını ama yıllardır her alanda savaşın devam ettiğini söyledi. Halkların demokratik taleplerinin bastırılmaya çalışıldığını dile getiren Koçak, halkları örgütsüz hale getirmeye çalışan iktidarların kendi hegemonyalarını büyütmeyi amaçladığını belirtti. Koçak, “Ülkemizde de AKP-MHP iktidar bloğu, iktidarda kalmanın stratejisini süreklileşen bir kutuplaştırma, gerginlik, çatışma ve ,’düşman iç ve dış güçler’ argümanları üzerine kurmuş durumdadır. Ortadoğu’da girilen kirli ilişkiler de aynı politikaların sonucudur” diyerek, AKP-MHP iktidarının içeride ve dışarıda yürüttüğü politikalarla sınır içi ve dışındaki operasyonlarla çözümsüzlükte ısrar ettiğini kaydetti.
‘SORUNLARIN NEDENİ SAVAŞ POLİTİKALARIDIR’
İktidarların yarattığı savaş politikalarının sonucunda topraklarını terk etmek zorunda kalan mültecilerin sürekli hedef haline getirildiğine dikkati çeken Koçak, muhalefet partilerinin de mülteciler konusunda iktidara destek verdiğini söyledi. Koçak, “Yaşadığımız yoksullaşma, açlık, sermaye ve iktidarlarının rant ve savaş politikalarıdır” dedi.
‘BARIŞ MÜCADELESİNDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’
Koçak, tüm toplumsal kesimleri için Barışı şu şekilde tanımladı:
* Emeğinin karşılığını alabilmektir
* Çocuk haklarıdır.
* Halkların eşit ve özgür birlikteliğinin sağlandığı, başta Kürt sorunu olmak üzere temel sorunların barış ve diyalogla çözüldüğü, demokratik taleplerinin karşılandığı bir toplumsal mutabakattır.
* Kadına yönelik şiddetin son bulması, bunun için başta İstanbul Sözleşmesi feshinin iptal edilmesi, ILO’nun 190 sayılı sözleşmesinin imzalanması başta olmak üzere toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik politikaların esas alınmasıdır.
* Doğamızın, suyumuzun, ormanlarımızın rant uğruna talan edilmemesi, sadece bugünü değil geleceği de savunan ekolojik bir yaşamı hâkim kılmaktır.
* Mülteciliğe yol açan politikalara son vermek, dayanışmayı büyütmektir.”
Açıklamada son olarak barışı savunmaya devam edeceklerinin altını çizen Koçak “İnsanca bir yaşamın kalıcı hale getirildiği bir dünya ve ülke kuruncaya kadar barış mücadelesinden bir an olsun vazgeçmeyeceğiz. Yaşasın barış” diye kaydetti.
Açıklamanın ardından eylem, alkış ve sloganlarla son buldu.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***