ERZİROM – Sincan 1 Nolu Cezaevi’nde tutuklu yazar Bager Sayak’ın yeğeni Ahmet Sayak, tutukluların can güvenliklerinin olmadığını belirterek, insan hakları savunucuları ve siyasi partilere harekete geçme çağrısı yaptı.
Erzirom’da, “AKP il başkanlığı binası önüne bomba bıraktı” iddiasıyla 20 Temmuz 2010 tarihinde tutuklanan ve yaşı büyütülerek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Bager Sayak, yıllardır tek kişilik hücrede tutuluyor. Şuan Sincan 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan yazar Sayak’ın sağlık durumundan endişe duyduklarını belirten yeğeni Ahmet Sayak, amcasının tutukluluğu boyunca birçok hak ihlaline maruz kaldığını söyledi.
Sayak, amcasına keyfi disiplin cezalarının verildiğini ifade ederek, aktivitelerin de engellendiğini aktardı. Cezaevi şartlarını aktaran Sayak, “Yemekleri sağlıksız ve çoğu zaman beton parçalarının yemeklerin içinden çıktığını söylüyor. Ciddi bir baskı, iletişim sorunu var. Gönderdiğimiz kitaplar verilmiyor, Kürtçe kitapların cezaevine girmesine dahi izin verilmiyor. Genel anlamda yaşam koşulları kısıtlanmış durumda” diye belirtti.
TUTUKLULARA KEYFİ CEZALAR
Amcası ile birlikte Cahid İlboğa, Cevher Türk, Hasan Kurami, Ozan Alpkaya, Cihad Bekir, Sedat Karabalık, Enver Baysal, Bedri Akın, Aziz Aktaş Ercan Arkuş ve birçok tutuklunun tek kişilik hücrelerde çeşitli ihlallere maruz bırakıldığını vurgulayan Sayak, “Hücrenin parmaklıkları olmasına rağmen var olan hava alma yerlerine de teller örüp pencereleri kapatıyorlar. Tutukluların telleri aralaması nedeniyle hepsine ‘kamu malına zarardan’ para cezası verildi. İnsanlık dışı bu uygulamaya karşı sorun çözme girişimleri boşa düşüyor. Sorun çözücü bir zihniyet olmadığı için sorunlar gitgide büyüyor. Tutukluların can güvenlikleri yok. Tutsaklara bir şey olursa, sorumlusu cezaevi yönetimidir” dedi.
MECLİS ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ
Bu duruma karşı sessiz kalınmaması gerektiğini söyleyen Sayak, insan hakları savunucuları, siyasi partiler ve kamuoyunun bu duruma karşı ses çıkarması çağrısında bulunarak, ekledi: “Defalarca Adalet Bakanlığı’na yazdık, hiçbir dönüş alamadık. Biz, aile olarak çok endişeliyiz hapishane müdürüyle görüştüğümüzde, sorunları çözeceklerini söylemelerine rağmen hiçbir şey yapmadılar. Milletvekillerine, insan hakları savunucularına, avukatlara çağrımızdır; bu sorunları dile getirsinler, hukuki boyutta ellerinden ne geliyorsa yapsınlar. Eğer sesleri duyulmazsa, bu hak ihlallerine bir çözüm bulunmazsa, aileler olarak Meclisin önünde oturma eylemi yapacağız.”
MA / Ruken Polat
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***