– Fas İçişleri Bakanlığı, dün meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde ölü sayısının 2 bin 12’ye, yaralı sayısının 1404’ü ağır olmak üzere 2 bin 59’a çıktığını duyurdu. Açıklamada, ölümlerin, El-Huz bölgesi, Tarudant, Şişava, Verzazat, Marakeş, Azila, Agadir, Kazablanka ve Yusifiyye bölgesinde kaydedildiği aktarıldı. Fas Silahlı Kuvvetleri, yerel yönetimler, güvenlik güçleri ve sivil savunma ekiplerinin arama kurtarma çalışmalarına devam ettiği belirtilen açıklamada, insani yardımların deprem bölgelerine ulaştırılması için tüm imkanların seferber edildiği vurgulandı.
AB KONSEYİ ÜYELERİNDEN ORTAK TAZİYE MEKTUBU
Öte yandan, Avrupa Birliği (AB) ve ona üye ülkelerin liderleri, Fas Kralı 6. Muhammed’e deprem nedeniyle dayanışmalarını göstermek için ortak mektup gönderdi. AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in hitabıyla başlayan mektupta, “Biz AB Konseyi üyeleri olarak korkunç deprem sonrasında yaşanan ürkütücü can kaybı nedeniyle en içten taziyelerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bu trajik olayın yıkıcı sonuçlarından derin üzüntü duyuyoruz. AB ve üye ülkeleri, bu zor zamanda Fas halkıyla tam dayanışma içindedir. Fas’ın yakın dostları ve ortakları olarak faydalı olacağını düşündüğünüz her türlü yardıma hazırız” ifadeleri kullanıldı. Mektupta, Michel’in yanı sıra tüm AB üyesi ülkelerin liderleri ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in imzası yer aldı.
ÜLKENİN YAKIN TARİHİ YIKICI DEPREMLERLE DOLU
Fas’ta dün akşam meydana gelen depremin ardından Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü’nün Başkanı Nasır Cabur, depremi “ülke tarihinde son yüzyılda yaşanan en büyük deprem” olarak niteledi. Deprem şu ana dek 1960 yılında yaklaşık 12 bin kişinin öldüğü Agadir depreminden bu yana en ölümcülü olarak kayda geçti.
1960 AGADİR DEPREMİ
Fas’ın modern tarihinin en yıkıcı depremlerinden biri 29 Şubat 1960’ta, Atlantik Okyanusu kıyısındaki Agadir şehri yakınlarında meydana geldi. Deprem 5,8 büyüklüğünde olmasına rağmen merkezinin sığ olması nedeniyle yüzeyde şiddetli bir sarsıntıya neden oldu. Yaklaşık 12 ila 15 bin kişinin hayatını kaybettiği, 12 bin kişinin yaralandığı Agadir depreminde, 35 bin kişi de evsiz kaldı. Deprem, şehrin altyapısı, kanalizasyon sistemleri ve diğer tesislerinin yaklaşık yüzde 70’inde yıkıma neden oldu. Ayrıca, o sırada aşırı derecede yüksek olan hava sıcaklığı, enkaz altındaki cesetlerin hızla çürümesine, kötü kokuların yayılmasına ve hastalıkların yayılmasına yol açtı.
1969 PORTEKİZ DEPREMİ
28 Şubat 1969’da Cebelitarık Boğazı’nın batısında 7,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Binalarda orta düzeyde hasara yol açan deprem, Fas’ta 11 kişinin, Portekiz’de ise 2 kişinin ölümüne neden oldu.
2004 EL HUSEYME DEPREMİ
24 Şubat 2004’te, Fas’ın kuzey kıyısındaki El-Huseyme şehrinde 6,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Huseyme depreminde yaklaşık 630 kişi öldü, 926 kişi yaralandı; 15 bin kişi evsiz kaldı.
2016 ALBORAN DENİZİ DEPREMİ
2016’da Huseyme’nin kuzeydoğusundaki Alboran Denizi’nde 25 Ocak 2016’da 6,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde korkudan kalp krizi geçiren bir çocuk hayatını kaybetti. Deprem, İspanya’ya bağlı olan ve Fas sınırında yer alan Melilla özerk kentinde büyük hasara ve 26 kişinin yaralanmasına neden oldu.
NE OLMUŞTU?
Fas’ın Marakeş kentine bağlı El-Huz bölgesinde dün yerel saatle 23.10’da 6.8 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Depremin, başkent Rabat başta olmak üzere Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerini de etkilediği belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)
Fas’ta ölü sayısı bin 305’e yükseldi, üç gün ulusal yas ilan edildi
Fas’ta 6,8 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 1000’i aştı
Fas’ta son 63 yılın en ölümcül depremi: Çok sayıda ülkeden Fas’a destek mesajı
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***