MERSİN – Kış aylarında tüketmek üzere kurutmalık biber ve patlıcan ile salça hazırlayan kadınlar, ekonomik kriz nedeniyle zorlandıklarını söyledi.
Çukurov bölgesinde kış hazırlıkları sürüyor. Ağustos ayında başlayan hazırlıklar, Ekim ayına kadar sürüyor. Kurutmalık biber ve patlıcan ile salça hazırlayan kadınlar, derinleşen ekonomik krizden dert yandı. Mersin’in Yenişehir ilçesine bağlı Şahintepe Mahallesi’nde kadınlar sokakta imece usulü kış hazırlıklarını sürdüren kadınlar, ekonomik kriz nedeniyle alım gücünün düştüğünü, önceki yıl 8 ile 12 TL arasında aldıkları salçalık biberi, bu yıl 25 ile 30’ TL arasında aldıklarını kaydetti.
KOLEKTİF ÇALIŞMAYLA HAZIRLIK
1999 yılında Wan’dan göç ettiği Mersin’de 25 yıldır aynı mahallede yaşayan Saniye Ağbay, kendisi gibi göç eden birçok ailenin de mahallede yaşadığını aktardı. Kış hazırlıklarını kolektif bir şekilde yaptıklarını dile getiren Ağbay, “Kışlık hazırlığımızı, her yıl olduğu gibi kadınlarla birlikte yapıyoruz. O gün kimin hazırlığı varsa, tüm kadınlar o kişinin evinin önünde toplanıyoruz, yardım etmeye çalışıyoruz. Hep birlikte yan yana gelerek işlerin üstesinden geliyoruz. Dayanışma içerisinde geleneklerimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Bu ruhun gelecek nesillere de örnek olmasını istiyoruz” dedi.
KIŞ HAZIRLIĞI BÜTÇEYİ SARSTI
Ekonomik krizin en çok kadınları etkilediğini söyleyen Ağbay, “Geçen yıl biberin kilosu 8-12 TL arasındaydı, bu yıl 25- 30 TL’den ucuza biber bulamadık. Salçalık domates geçen yıl 2 TL arasında iken, bu yıl en düşük 15 TL. Geçen yıl pahalı diyorduk, bu yıl daha çok pahalandı. Geçen yıl 50 kilo salça yaptıysak, bu yıl 25 kiloya indi. Kışlık hazırlığı bütçemizi sarstı. Hayat şartları çok zorlaştı ve bundan en çok kadınlar etkileniyor. Bununla mücadele etmeye çalışıyoruz. Geçimizi sağlamak için hem yapıp hem satmak zorunda kalıyoruz. Yoksa mutfak masraflarını çıkarmamız zorlaştı. Salça ve turşuları hem kendi mutfağımız için yapıyoruz hem de satıyoruz. Yaptığımız iş hem çok zahmetli hem de yapımı uzun süreç gerektiriyor. Tüm kışı yaptığımı ürünlerle geçiriyoruz. 3 çocuk okutuyorum, okullar da açıldı, masrafları çok fazla, okul maliyetleri çok yüksek. Kadınlara çalışacak ortamlar yaratılmalı” diye konuştu.
MA / Dilan Akyol
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***