Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, bankanın Türkiye’ye ayıracağı mali desteğin 35 milyar dolara yükseleceğini açıklamasından bir hafta sonra Türk ekonomisinin doğru yönde ilerlediğini ancak yapılacak daha çok iş olduğunu söyledi.
Humberto Lopez bugün Reuters’a verdiği röportajda, Dünya Bankası’nın gelecek üç yıl içinde Türkiye’ye sağlayacağı 18 milyar dolarlık yeni kaynağın 6 milyar dolarınının kamu sektörüne, geri kalan 12 milyar dolarının ise özel sektöre ayrıldığını söyledi.
Haziran ayından bu yana Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası temel faiz oranını 1.650 baz puan arttırırken, hükümet kredi ve döviz piyasalarını kapsamlı devlet kontrolüne bırakan bazı alışılmışın dışında kural ve düzenlemeleri tekrar hayata geçirmeye başladı.
Lirayı vuran U dönüşü politikası, yükselen enflasyon beklentilerini durdurmayı ve ciddi şekilde tükenen döviz rezervlerini yenilemeyi amaçlıyor.
Türk ekonomisiyle ilgili “Yapılacak daha çok şey var, ancak bunu yapma şeklinin doğru olduğunu düşünüyorum” diyen Lopez, bunun sonucunda enflasyonun “kısa vadede” yükselmesi gerekebileceğini de sözlerine ekledi.
Lopez, hükümetin şu anda kısa vadede birden fazla politikayı düzenlemek, uzun vadede ise üretkenliği arttırmak gibi zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Lopez, kamu sektörüne üç yıl boyunca ayrılan 6 milyar doların yenilenebilir enerji, sel yönetimi, iklim değişikliğine uyum ve iklim değişikliğinin azaltılması ile ihracat sektörüne destek konularına odaklanacağını belirtti.
Humberto Lopez geçen hafta, Türkiye’de ekonomiyi istikrara kavuşturacak politikaların uygulanmasında hükümete eşlik etme kararlılığında olduklarını söylemişti.
Lopez, “Merkez Bankası’nın uyguladığı para politikasının sıkılaştırılması, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın mali açığı azaltma tedbirlerinin doğru yönde atılan adımlar olduğuna inanıyoruz” değerlendirmesinde bulunmuştu.