– Şili’de sosyalist devlet başkanı Salvador Allende’ye karşı düzenlenen askeri darbenin üzerinden tam 50 yıl geçti. General Augusto Pinochet liderliğindeki askeri diktatörlük döneminde öldürülenler başkent Santiago’da düzenlenen yürüyüşle anıldı. Yaklaşık 6 bin kişinin katıldığı geleneksel yürüyüş, kent merkezinde başladı. Allende’nin gömüldüğü mezarlıkta sona eren yürüyüşe, askeri cunta döneminde ölen ve kaybolan birçok kişinin yakını katıldı.
DW Türkçe’nin aktardığına göre, yürüyüş korteji Şili devlet başkanlığı sarayı La Moneda’nın önünden geçtiği sırada göstericilerle polis arasında çatışma yaşandı. Hükümetten yapılan açıklamada, sarayın dış cephesinin tahrip edildiği ve bazı camlarının kırıldığı öne sürüldü. Polis göstericilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahale etti. 11 kişi gözaltına alındı.
ALLENDE ‘TESLİM OLMAYACAĞIM’ DEMİŞTİ
Şili’de 1970 yılında devlet başkanlığı seçimlerini kazanarak iktidara gelen sosyalist lider Salvador Allende, 11 Eylül 1973 tarihinde General Augusto Pinochet liderliğindeki cuntanın düzenlediği askeri darbeyle devrildi.
Askeri cuntanın sabah saatlerinde radyodan bir bildiri yayınlayarak yönetime el koyduğunu duyurması üzerine Allende saat 11 sularında radyodan halka hitaben bir veda konuşması yaptı. “Teslim olmayacağım” diyen Allende konuşmasında “Bu tarihi dönemeçte, halka olan sadakatimin bedelini hayatımla ödeyeceğim” dedi. Bu konuşmadan kısa süre sonra darbeciler, Şili devlet başkanlığı sarayı La Moneda’yı helikopterlerle bombaladı ve ardından kara birlikleri saraya girdi. Darbeci askerlerle Allende’nin yakın korumaları arasında yaşanan silahlı çatışmalar sonrasında 65 yaşındaki devlet başkanı bürosunda ölü olarak bulundu. Otopsi raporlarında Allende’nin silahıyla intihar ettiği tespit edildi.
VİCTOR JARA DA ÜNLÜ STADYUMDA İNFAZ EDİLDİ
Santiago de Chile’deki Şili Ulusal Stadyumu, askeri darbenin sembolü haline geldi. Darbeciler yaklaşık 40 bin siyasi muhalif ve devrimciyi bu stadyumda topladı. Pek çok kişi bu stadyumun soyunma odalarında işkenceden geçirildi ve bazıları infaz edildi. Ünlü Şilili müzisyen Victor Jara da bu stadyumda öldürülenler arasında. Jara, görgü tanıklarının ifadelerine göre işkenceler esnasında Unidad Popular’ın Venceremos marşını söylediği için önce vahşice dövüldü. Elleri kırıldıktan sonra makineli tüfekle infaz edildi.
Şili’de 1988 yılına kadar iktidarda olan askeri cunta döneminde 1469 kişi kayıtlara kayıp olarak geçti. Bu kişilerin hangi şartlarda öldüğü ve kalıntılarının nerede olduğu hâlâ bilinmiyor. Resmi rakamlara göre darbe sırasında ve askeri cunta döneminde öldürülenlerin sayısı 3 bini geçiyor. Yaklaşık 27 bin kişi cezaevlerine atıldı ve işkenceye uğradı.
General Pinochet 11 Mart 1990 tarihinde emekliye ayrılınca Şili demokrasiye döndü ancak diktatörlüğün ağır mirası ortadan kalkmadı. Pinochet’nin görevi bırakmadan önce geçirdiği yasa, 1973-1978 yılları arasında işlenen suçların yargılama konusu edilmesine engel oldu. Şili’de bu dönemde ordunun işlediği suçlar soruşturulamadı. (Kaynak)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***