Yargıtay 1. Ceza Dairesi, hükümlünün denetimli serbestlik ve koşullu salıverme hakkı ile tahliye olmasını keyfi olarak engelleyen cezaevi idaresinin kararını hukuksuz bularak emsal niteliğinde karar verdi. Yargıtay’ın kararına göre cezaevi idaresi, ‘iyi halli’ durumunu hükümlünün ceza davasındaki mahkumiyetine göre değil, somut kriterlere göre yapacak.
Avukat Nurullah Albayrak, Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin iyi hal değerlendirmesinin mahkumiyet dosyasında yer alan bilgilere göre verilemeyeceği konusunda yeni bir karar verdiğine dikkat çekti.
Avukat Albayrak, mahsupların denetimli serbestlikten ve koşullu salıvermeden yararlanarak tahliye edilmeleri konusunda idare ve gözlem kurullarının uyguladığı çifte standart ve hukuk dışı değerlendirmeler artık bu kararla son bulması gerektiğini söyledi.
YARGITAY 1. CEZA DAİRESİ “HUKUKA AYKIRI” DEDİ
Avukat Nurullah Albayrak’ın konu ile ilgili sosyal medyadan yaptığı paylaşımlar söyle:
“Yargıtay 1. Ceza Dairesi, emsal niteliğinde yeni bir karar verdi. İyi hal değerlendirmesinin mahkumiyet dosyasında yer alan bilgilere göre verilemeyeceğini belirterek idare ve gözlem kurulunun ‘iyi halli olmama ve koşullu salıvermenin uygun olmadığı’ kararına hukuka aykırı dedi.
MAHKUMİYET KARARINA GÖRE “İYİ HALLİ OLMADIĞI”NA HÜKMEDİLDİ
Manisa T Tipi Kapalı Cezaevinde tutulan bir hükümlünün, idare ve gözlem kurulu tarafından ‘mahkumiyet kararında yer alan iddialar’ gerekçe gösterilerek iyi halli olmadığına karar veriliyor. İnfaz hakimliği bu kararı kaldırıyor Ağır Ceza Mah. de İnfaz Hakimliği kararını onuyor.
BAKANLIK KARARIN BOZULMASI İÇİN YAZILI EMİR YOLUNA BAŞVURDU
Adalet Bakanlığı kararın bozulması için yazılı emir yoluna başvuruyor. Yargıtay Başsavcılığı ‘iyi halli olmadığı değerlendirmesinin cezanın infazı sırasında idarece yapılan gözleme dayanılarak somut olarak ortaya konulduğu’ gerekçesiyle 1. Ceza Dairesinin kararı bozmasını istiyor.
DEĞERLENDİRME CEZA İNFAZ KURUMUNDAKİ SOMUT KRİTERLERE GÖRE YAPILMALI
Yargıtay 1. Ceza Dairesi verdiği kararla; hem cezaevi idare ve gözlem kurulunun hem Adalet Bakanlığının hem de Yargıtay Başsavcılığının değerlendirmelerinin hukuka aykırı olduğunu söyleyerek iyi hal değerlendirmesinin ceza infaz kurumundaki somut kriterlere uygun yapılması gerektiğini belirtti.
Kararda ayrıca; hükümlünün yargılandığı, ceza aldığı dosyadaki delillerden ve örgüt içindeki konumundan bahsedilerek topluma uyum sağlamayacağı değerlendirmesinin dosya içeriğine uygun, yerinde ve yasal olmadığına da hükmetti.
HUKUK DIŞI DEĞERLENDİRMELER SON BULMALI
Yargıtay 1. Ceza Dairesinin net bu kararıyla; açık cezaevine ayrılma, denetimli serbestlikten ve koşullu salıvermeden yararlanma konusunda idare ve gözlem kurullarının uyguladığı çifte standart ve hukuk dışı değerlendirmeler bu kararla son bulmalıdır.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***