Artı Gerçek – Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, e-Reçetem sistemine İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça olmak üzere beş yeni dil seçeneği eklenmesini duyurmasının ardından Kürtçe dil seçeneği olmaması nedeniyle gelen tepkiler sonrası Mardin’de açıklamalarda bulundu.
Bakan Koca, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişilere Türkçe dışında reçete yazılımı söz konusu değildir. Altını öncelikle çiziyorum. Yapılmak istenen şudur, özellikle Türkiye her geçen gün sağlık turizminin üssü olmaya, önemli üç ülkeden biri olmaya doğru hızlı ilerliyor. Yabancı olan hastanın kendi ülkesinde reçetesinin anlaşılır olmasını sağlamak için yapılan bir düzenlemedir. Birileri konuyu bir yerlere çekmek istiyor, varsın nereye çekerlerse çeksinler. Hakikat bundan öte değildir.”
Bakan Koca, Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Tuncay Akkoyun’u valilikte ziyaretinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.
‘KUDUZ AŞISIYLA İLGİLİ HERHANGİ BİR SORUNUMUZ YOK’
Piyasada kuduz aşısının bulunamadığı ve kuduz vakalarının görülme sıklığının arttığına ilişkin iddialara yönelik soru üzerine Koca, “Aşıyla ilgili herhangi bir sorunumuz yok, yeterince aşımız var. Bizim teknoloji transferiyle yerlileştireceğimiz 3 aşıdan birisi de kuduz aşısı, diğer iki aşı da Hepatit A ve su çiçeği. Vakalarımız açısından hastaneye müracaat eden hastalarımızda da bir artış olmadığını çok rahatlıkla söyleyebilirim” dedi.
Koca, bazı şehirlerde ishal, kusma şikayetlerinde artış olduğuna yönelik soru üzerine, şunları kaydetti:
“Yer yer, bölgesel şebekeden, su arıtmadan kaynaklı ishal vakalarını görüyoruz. Halk sağlığı ekiplerimiz sahada, yaygın bir şekilde analizlerini çok sıkı bir şekilde yapıyor. Klorlamayı yakından takip ediyoruz. Gerektiğinde filyasyon yaparak, kaynağına inerek, hastalığın kaynağını ortadan kaldırmak noktasında da bir gayret ve çaba içinde oluyoruz. Bir salgın, genel bir salgın olduğundan söz etmek mümkün değil.”
UZAKTAN SAĞLIK UYGULAMASI BAŞLIYOR
Hastaların hastaneye gitmesine gerek kalmadan bazı işlemlerinin uzaktan, online sistemle gerçekleştirilebilmesine olanak sağlayacak “Telemedicine” uygulamasına ilişkin soruya karşılık Koca, sistemin özellikle takipli ve kronik hastalar için uzaktan rapor ve reçete ihtiyacı açısından önemine dikkati çekti.
Bazı kronik hastaların laboratuvar tetkiklerinin önden talebinin bu sistemle yapılabileceğini, sonuçlarının da uzaktan gösterilebileceğini dile getiren Koca, “Hastaneye gelişi mümkün mertebe azaltabilecek bir yaklaşım tarzı. Bunu aile hekimlikleri dahil olmak üzere, YAŞAM dediğimiz Sağlıklı Yaş Alma Merkezlerimizden öncelikle başlamak üzere genel olarak planlıyoruz. Yönetmeliği yayımlandı, önümüzdeki süreçte de nerede, nasıl başlayacağının duyurusunu yaparak hayata geçireceğiz” diye konuştu.
MERDİVEN ALTI UYGULAMALAR: ASLA KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL
Koca, kendilerini doktor olarak tanıtan kişilerce, “merdiven altı” olarak tabir edilen yerlerde yapılan estetik operasyonların önünü geçmek için bir çalışma yürütülüp yürütülmediği sorusuna karşılık, şu bilgileri paylaştı:
“Bu asla kabul edilebilir bir durum değil. Özellikle sağlık turizmi açısından da algımız açısından da son derece önemli. Çok yakın takipteyiz. Buradan özellikle ifade etmek istiyorum, özel sektör başta olmak üzere bu tarz uygulamaların tepesinde olacağız. En ufak bir yanlış veya hizmetin doğru yapılamadığının ortaya konması durumunda affetmeyeceğimizi buradan ilan etmek istiyorum. Arkadaşlarımız da sahadalar, yer yer baskınların olabileceğini de bilsinler. Her an birçok kuruluşumuzu denetliyor olacağımızı buradan söylemek istiyorum. Bunu asla affetmiyoruz.”
NE OLMUŞTU?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, e-Reçetem sistemine beş yeni dil seçeneğinin eklendiğini duyurmuştu. Bunun üzerine Eczacı Çözüm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Miraç Laçin Uluğ, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Sağlık Bakanlığı’na dört soru yönelterek Kürtçe dil seçeneği için çağrı yapmıştı.
Uluğ, “Bu ülkede sosyal hayatta ve aile yaşantısı içinde en çok kullanılan dil Kürtçe’dir. Milyonlar bu dili kullanırken bu müthiş inovasyonda belki de tek işe yarayacak dilin yer bulamama sebebi nedir?” diye sormuştu.
HDP de kendisi de bir Kürt olan Sağlık Bakanı Koca’ya “Hani ayrımcılık yoktu?” diye sormuş ve “Dilinize hiçbir zaman sahip çıkamadınız” demişti.
Şırnak Barosu da sisteme Kürtçenin ivedi bir şekilde eklenmesi gerektiğini belirtmişti.
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da “Milyonlarca yurttaşımızın ana dili olan Kürtçe’nin E-REÇETEM sistemine eklenmemiş olması kabul edilemez. Bu durum yurttaşlarımızın sağlık hizmeti almalarında ana dillerinden kaynaklı sorunları görmezden gelmektir. Rusça’nın Arapça’nın olduğu bir sistemde neden Kürtçe yoktur?” diye tepki göstermişti.
Yeşil Sol Partili 55 milletvekili, Sağlık Bakanı Koca’ya e-Reçetem sistemine neden Kürtçe dil seçeneğinin eklenmediğini sormuştu. Önergede, “Beş dil hangi kriterlere göre seçilmiştir? Kürtçe’nin taşımadığı kriterler mi vardır?” denilmişti. (HABER MERKEZİ)
Yeşil Sol Parti’den Bakan Koca hakkında ‘nefret ve ayrımcılık’ gerekçesiyle suç duyurusu
e-Reçetem sistemine eklenen beş dilde Kürtçe yok: ‘Anadilinde sağlık hizmeti zorunludur’
Bakan Koca açıklamasında Kürtçeye yer vermedi: ‘5 dil turistler için eklendi’
***Kaynak: Artı Gerçek***
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***