– Avustralyalı milletvekillerinden oluşan partiler üstü bir heyet, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese’nin Ekim ayında yapacağı ziyaret öncesinde, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ı bu ay ABD’ye gidecek. Grup, ABD yetkililerini, WikiLeaks’in ABD’ye ait gizli askeri kayıtları ve diplomatik belgeleri yayınlamasıyla ilgili suçlamalar nedeniyle İngiltere’den iadesini talep eden ABD’yi bu girişimden vazgeçmeye çavet edecek. Heyette eski Başbakan Yardımcısı Barnaby Joyce ile İşçi Partisi hükümetinden, muhalefetten ve Yeşiller partisinden milletvekilleri yer alacak.
‘BU DURUM ABD-AVUSTRALYA İLİŞKİLERİNE ZARAR VERİYOR’
Assange’ın kardeşi ve “Assange Kampanyası” örgütünün Başkanı Gabriel Shipton, Avustralyalıların büyük çoğunluğunun ABD’nin neden Assange’ın iadesini talep etmeye devam ettiğini anlamadığını söyledi. Shipton yaptığı açıklamada “Avustralyalılar ABD’yi en yakın müttefikimiz olarak görüyor ancak şu anda Julian intikamcı bir ABD yönetimi tarafından rehin tutuluyor ve bu durum ABD-Avustralya ilişkilerine zarar veriyor” dedi.
Avustralya Başbakanı Albanese Mayıs ayında yaptığı açıklamada Assange’ın tutukluluğunun sona erdirilmesi için diplomatik bir çözüme ulaşılamamış olmasından dolayı hayal kırıklığına uğradığını ve Assange’ın akıl sağlığından endişe duymaya devam ettiğini söylemişti.
ABD’Lİ SİYASETÇİLER ARASINDA ASSANGE’A DESTEK DÜŞÜK ORANDA
Avustralya heyeti, Kongre ve Senato üyeleriyle, Dışişleri ve Adalet Bakanlığı yetkilileri ve aralarında Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği ve Sınır Tanımayan Gazeteciler’in de bulunduğu düşünce kuruluşlarıyla görüşecek. Assange’ın destekçileri, Afganistan ve Irak’taki çatışmalar da dahil olmak üzere ABD’nin suçlarını ifşa ettiği için ünlü ifşaatçının mağdur edildiğini söylüyor. Washington ise gizli belgelerin yayınlanmasının hayatları tehlikeye attığını savunuyor.
ABD’li politika yapıcılar arasında ise Assange’a destek hala düşük. Sadece birkaç Kongre üyesi kendisine yönelik suçlamaların düşürülmesi talebini desteklemek için öne çıktı. Assange,ABD’ye iade edilmesi halinde maksimum güvenlikli bir cezaevinde 175 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.
DAVA SÜRECİ
Assange’ın kurduğu WikiLeaks, 28 Ekim 2010’da ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği suçları da delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayımlamıştı. Assange, Haziran 2012’de sığındığı Ekvador’un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019’da çıkarılarak gözaltına alınmış ve “kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten” tutuklanarak Londra’daki Belmarsh Hapishanesine konulmuştu. Mahkeme, 50 hafta hapse mahkum edilen Assange’ın iade talebi çerçevesinde cezasını tamamladıktan sonra da tutuklu kalmasına karar vermişti. Yüksek Mahkeme, 10 Aralık 2021’de Assange’ın ABD’ye iade edilebileceğine hükmetmişti.
Westminster Sulh Ceza Mahkemesinin 20 Nisan 2022’de iadeye hükmetmesiyle dönemin İçişleri Bakanı Priti Patel, 17 Haziran 2022’de Assange’ın ABD’ye iade edilmesi kararını imzalamıştı. Assange’ın avukatları da 1 Temmuz 2022’de karara ilişkin Yüksek Mahkemeye itiraz başvurusunda bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***