AMED– Ekoloji Derneği’nin 22-24 Eylül tarihleri arasında düzenleyeceği “Amed 2’nci Ekolojik Film Günleri”, yoğun katılımla başladı.
Ekoloji Derneği tarafından düzenlenen “Amed 2’nci Ekolojik Film Günleri” başladı. 22-24 Eylül tarihleri arasında sürecek film günlerinin ilk gününde Hewş Cafe’de kısa film gösterimi yapıldı. Etkinliğe çok sayıda sinemasever katıldı.
‘EKOLOJİK YIKIMA KARŞI YAŞAMI KURACAĞIZ’
Açılış konuşmasını yapan Ekoloji Derneği aktivisti Leyla Çite, “Zor zamanlardan geçiyoruz, bütün bu ekolojik yıkımların karşısında toplumsal mücadele var. Ekolojik yıkımların karşısında kurulacak yaşamın ve önerdiğimiz üçüncü yolun nasıl kurulacağına yönelik filmler gösterime sunacağız. Belediyelerimiz gasp edildi, ama gönlümüz kadar geniş avlularımız var. Suriçi’nde hafızamız yok edildi ama bizler bu yok etmeye karşı duruş göstereceğiz. Söz ve eylemi bütünleştirmek önemli diye düşündüğümüz için buradayız” dedi.
Derneğin tanıtım videosu ile başlayan film gösteriminde “Anima”, “Rec” isimli kısa filmler ile “Eko, Eko, Eko” uzun metrajlı filmler gösterildi.
ANİMA KISA FİLMİ
İlk olarak Yusuf Emre Yalçın’ın 2021 yapımı 39 dakikalık “Anima” kısa filminde insanların diğer canlılarla kurduğu ilişkilerde çeşitli kültürlerin ve inanç sistemlerin etkisini araştırılıyor. Türkiye’nin farklı bölgelerindeki ritüellerde “kutsallık” ve “kurban” kavramlarına odaklanan filmde, insanlar ile hayvanlar arasındaki tarihsel güç ilişkileri gözler önüne seriliyor.
Daha sonra Rezan Mir Uğurlu 2022 yapımlı 6 dakikalık “Rec” kısa filminde ise kamera etrafına üşüşen çocukların konuşmaları, kamera ile tanışmanın verdiği şaşkınlık, heyecan ile sürüyor ve aynı doğallıkla sona eriyor.
‘EKO EKO EKO’ BELGESELİ
Son olarak gösterilen İlkay Nişancı’nın 8 yıldır üzerinde çalıştığı “Eko Eko Eko” belgeselinde ise, modern kentli insanın gezegenin yaşadığı ekolojik çöküşe nasıl tepki verdiği sorgulanıyor. Belgeselde Ceren Moray’ın canlandırdığı iki karakter, günlük hayatta hepimizin aklını kurcalayan ekolojik çıkmazlara yanıt arıyor. Alanında uzman 26 akademisyen mevcut ekonomik düzenin ekolojik anlamda sürdürülebilir olup olmadığını ortaya koyuyor.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***