Hindistan Başbakanı Modi, Yeni Delhi’de gerçekleşen G20 Liderler Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, Afrika Birliği’nin G20’de “daimi üye” statüsünü açıkladı.
Hindistan’ın ev sahipliğinde bu yıl “Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek” temasıyla düzenlenen 18. G20 Liderler Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla resmi bir karşılama töreni ile başladı. Başbakan Narendra Modi, Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki törende liderleri tek tek karşıladı ve birlikte fotoğraf çektirdi. “Tek Dünya” teması ile gerçekleştirilen günün ilk oturumunun açılış konuşmasını Modi yaptı ve 55 üyeli Afrika Birliği’nin G20’nin daimi üyelerinden biri olduğunu açıkladı. Daha sonra, Afrika Birliği Başkanı Azali Assoumani’yi G20’nin daimi bir üyesi olarak tanıttı. Bu sayede Afrika Birliği, G20 içinde Avrupa Birliği (AB) ile aynı statüye sahip oldu.
Modi ayrıca, ülke adının “India” yerine “Bharat” olarak değiştirilmesi önerilerinin gündemde olduğu dönemde, G20 oturumundaki masasının önündeki kartta ülkenin Sanskritçe ismi “Bharat” olarak yazılmasına dikkat çekti.
G20 Liderler Zirvesi, dünya ekonomisinin yüzde 85’ini ve dünya ticaretinin yüzde 75’ini temsil eden, dünya nüfusunun üçte ikisini kapsayan G20 ülkelerinin liderlerinin katılımıyla gerçekleşiyor. Hindistan’ın ev sahipliğindeki bu yılki zirvede, yeşil kalkınma, hızlandırılmış ve kapsayıcı büyüme, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine hızlı ilerleme, teknolojik dönüşüm ve dijital altyapı, 21. yüzyıl için çok taraflı kurumlar, kadın liderliğinde kalkınma gibi konular öne çıkıyor. Ayrıca, sürdürülebilir kalkınma ve gelişmiş-gelişmekte olan ülkeler arasındaki eşitsizliklerin azaltılması konuları da gündemde. Hindistan’ın dönem başkanlığında G20, gelişmekte olan ülkelerin uluslararası borçlarında kolaylık sağlama, uluslararası borç yapısında reform, kripto para düzenlemeleri ve jeopolitik belirsizliklerin enerji ve gıda güvenliği üzerindeki etkileri gibi konuları ele alacak. Ayrıca, liderler, Ukrayna-Rusya savaşı gibi bölgesel ve küresel konuları da tartışacaklar.
Zirveye, ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid, Arjantin Devlet Başkanı Andres Alberto Fernandez, Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu ve Avustralya Başbakanı Anthony Albanese gibi birçok lider katılıyor. Ancak Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu zirveye katılmıyorlar; Çin’i Başbakan Li Çiang, Rusya’yı ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil ediyor.
Güvenlik nedeniyle, Yeni Delhi’de kapsamlı güvenlik önlemleri alınmış durumda. Zirve için 50.000’den fazla polisin görev yaptığı belirtilirken, Hindistan Ulusal Güvenlik Muhafızları da güvenliği sağlamak için polise destek veriyor. Zirve yapılacak bölgedeki birçok yol, cadde ve iş yeri 11 Eylül’e kadar kapatıldı. Ayrıca, bazı bölgelerde seyahat kısıtlamaları uygulanıyor. Şehrin genelinde, G20 etkinliğine atfen caddeler, kaldırımlar ve billboardlar “G20” temasıyla süslenmiş, kavşaklara da G20 üye ülkelerinin bayrakları asılmış. Ayrıca, G20 zirvesi için hazırlanan birçok rikşa ve taksi de G20 etiketleri ile donatılmış durumda.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***