– Gelecekteki reformları değerlendirmek üzere Fransa ve Almanya tarafından görevlendirilen bir grup akademisyen tarafından, İngiltere gibi ülkeler için “hafif üyelik” de dahil olmak üzere dört tür üyeliğe sahip gelecekteki bir AB vizyonu ortaya kondu. Rusya-Ukrayna savaşının genişleme iştahını hızlandırmasıyla birlikte AB liderliği, 27 üyeden 36 ülkeye kadar çıkabilecek bloğun şekli hakkında düşünmeye başlamanın acil bir ihtiyaç olduğunu kabul etmiş durumda.
‘AB’NİN GENİŞLEMESİ HEPİMİZİN ÇIKARINA’
The Guardian’ın haberine göre, Fransa ve Almanya tarafından salı günü sunulan 52 sayfalık rapor, AB kurumlarını 2030 yılına kadar Ukrayna gibi yeni üyeleri kabul etmeye hazır olmak için bir dizi reformu hayata geçirmeye çağırdı. Rapor Almanya ya da Fransa’nın resmi pozisyonlarını temsil etmiyor ancak Türkiye dahil 46 ülkenin yer alacağı bir “AB+ zirvesi” ile 27 AB ülkesi liderinin Ekim ayında İspanya’nın Granada kentinde art arda yapacakları gayriresmi toplantılarda tartışılacak. Önümüzdeki ay İspanya’da bir araya gelecek olan 46 ülke halihazırda İngiltere, Türkiye, İzlanda, Sırbistan, Kosova, Gürcistan ve Moldova gibi AB üyesi olmayan ülkelerin de dahil olduğu yeni kurulmakta olan Avrupa Siyasi Topluluğu’nun bir parçası olarak toplanacak.
Raporu Fransız mevkidaşıyla birlikte Brüksel’de sunan Almanya’nın Avrupa Bakanı Anna Lührmann, “AB’nin genişlemesinin hepimizin çıkarına olduğu açıktır. Bu nedenle AB’nin bu genişlemeye hazır olmasını sağlamak için mümkün olan her şeyi yapmaya şimdiden başlamalıyız” dedi.
FARKLI ÜYELİK DERECELERİ ÖNERİLERİ YER ALDI
Akademisyen ve hukukçulardan oluşan 12 kişilik çalışma grubunun hazırladığı rapordaki önerilerden biri, “Euro Bölgesi ve Schengen alanı gibi alanlarda derin entegrasyona sahip” ülkelerden oluşan bir iç çember de dahil olmak üzere farklı üyelik dereceleri sunmaktır. Bir sonraki eşmerkezli çember mevcut AB’den oluşacak, üçüncü bir çember ise tek pazara katılan “ortak üyelerden” oluşacak ve bu çemberde Avrupa Ekonomik Alanı’nda yer alan ve ticaret bloğuna erişimi olan Norveç gibi ülkeler de yer alacaktır.
Dördüncü çemberin ise İngiltere gibi ülkeler için bir alan olabileceği ve “AB hukukuna bağlı olmaksızın siyasi işbirliğini” içerdiği belirtildi.
Tartışılan diğer reformlar arasında vergilendirme, maliye ve dış ilişkiler gibi kilit alanlarda oybirliğinden nitelikli çoğunluk oylamasına geçilmesi de yer alıyor. Bu da Avrupa anlaşmalarında değişiklik yapılmasını ve bazı ülkelerde referanduma gidilmesini gerektirecektir. Raporda, “Hükümetler, uygun kurumsal reformlar yapılmadan daha fazla genişlemenin AB’nin karar almasını imkansız olmasa bile daha da zorlaştıracağını kabul etmişlerdir” denildi. Raporda ayrıca, AB’nin yürütme organında üye devletler tarafından önerilen komisyon üyelerinin sayısının azaltılması yoluyla Brüksel’in kötü şöhretli bürokrasisinin azaltılması da öngörülüyor. Uzmanlar, bazı üye devletlerin AB anlaşmalarını değiştirmeye yanaşmaması halinde, “istekliler koalisyonunun” yeni bir “iç çember” yaratarak reformları sürdürebileceğini de söyledi.
AB KAPISINDAKİ ÜLKELER
Ukrayna ve Moldova’ya bu yılın başlarında resmen AB adayı statüsü verildi. AB liderleri, Gürcistan’a da “Avrupa perspektifi” tanımayı kabul etti. Sırbistan ve Karadağ ise üyelik müzakerelerini başlatan ilk Batı Balkan ülkeleri oldu. Arnavutluk ve Makedonya’nın ardından geçen yıl Bosna ve Kosova entegrasyon sürecinin sadece ilk adımını attılar. Birliğe katılmayı bekleyen 9 aday ülke ise Arnavutluk, Ukrayna, Moldova, Gürcistan, İzlanda, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Türkiye. İzlanda müzakereleri askıya almıştı. (DIŞ HABERLER)
Erdoğan: AB ile gerekirse yolları ayırabiliriz
Meloni, Erdoğan’la ‘göçü’ görüştü: İtalya Avrupa’nın mülteci kampı olmayacak
‘Yolları ayırabiliriz’ diyen Erdoğan: Türkiye-AB ilişkilerinde fırsat penceresi açıldı
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplanacak: Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş kararları da gündemde
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***